ΤΟΠΙΚΑ

700 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία

700-εκατ-ευρώ-για-τη-θεσσαλία-495296

Την τέταρτη συνεδρίασή του πραγματοποίησε προχθές το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Θεσσαλίας, με θέμα τον ορισμό προτεραιοτήτων για την Περιφερειακή Στρατηγική Καινοτομίας στο πλαίσιο της εκπόνησης του σχεδίου της Έξυπνης Εξειδίκευσης – RIS3.

Το Συμβούλιο Καινοτομίας μετά από πρόσκληση του προέδρου του Δημήτρη Κουρέτα συγκλήθηκε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την υποστήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας και τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οργανώνει την εκπόνηση του σχεδίου.

Στην εκδήλωση μίλησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και ανέφερε τη σημαντική προσφορά του Συμβουλίου στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ που για τη Θεσσαλία θα είναι περίπου 700 εκατομμύρια (μισό από το ΠΕΠ και τα άλλα από τα τομεακά προγράμματα).

Η μελέτη αυτή αποτελεί ουσιαστικά τη βάση για την ανάλυση της εξειδίκευσης των επενδύσεων σε Ερευ­να & Ανάπτυξη στο σχεδιασμό της Προγραμματικής Περιόδου (RIS3 2014 – 2020) της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως αυτή θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας.

Οι παραπάνω διαδικασίες υποστηρίχθηκαν σε διοικητικό, επικοινωνιακό και τεχνικό – επιστημονικό επίπεδο από την Ομάδα Δράσης για τη RIS3, με βάση το Γραφείο Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι προτεραιότητες της Περιφερειακής Στρατηγικής Καινοτομίας με βάση τις αρχές της Εξυπνης Εξειδίκευσης θα πρέπει να εστιασθούν σε δύο κύριους πυλώνες, γύρω από τους οποίους αναπτύσσονται τρεις δορυφορικές δραστηριότητες ως ακολούθως:

– ο πρώτος πυλώνας εστίασης της περιφερειακής στρατηγικής καινοτομίας είναι το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, ήτοι η θεώρηση του πρωτογενούς τομέα και του κλάδου τροφίμων – ποτών ως ενιαία περιοχή παρέμβασης.

– ο δεύτερος πυλώνας εστίασης της περιφερειακής στρατηγικής καινοτομίας είναι ο κλάδος του μετάλλου – δομικών υλών.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης προηγμένων τεχνολογιών στο χώρο της υγείας, ως αναδυόμενη περιφερειακή εξειδίκευση (δυνατότητα δημιουργίας κέντρου αδρονικής θεραπείας). Επίσης τονίστηκε η σημασία το να υπάρξουν δράσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα με ικανότητα παραγωγής ισχυρών επιδεικτικών παραδειγμάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου