ΤΟΠΙΚΑ

Κατάδυση με σκανταλόπετρα από την ΑΡΓΩ

κατάδυση-με-σκανταλόπετρα-από-την-αργ-49508

Από το αρχαίο πλοίο, την Αργώ, με τον αρχαίο τρόπο κατάδυσης, ο Βόλος πρόκειται να φιλοξενήσει τους πρώτους διεθνείς αγώνες κατάδυσης με σκανταλόπετρα στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου. Το εγχείρημα θα είναι μοναδικό. Όχι μόνο για την προώθηση ενός υπέροχου αθλήματος-κομμάτι της αρχαίας ελληνικής παράδοσης, αλλά και για τον τρόπο που θα γίνει, από τη θρυλική πεντηκόντορο, όπως ακριβώς το οραματίστηκε ο Βολιώτης αθλητής σκανταλόπετρας Χρόνης Χλίτσιος (ο οποίες «έβαψε» με τα ελληνικά χρώματα το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με σκανταλόπετρα). Το σκηνικό θα αποτελέσει ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, αφού οι αθλητές θα καταδυθούν με τον αρχαίο τρόπο από τη θρυλική Αργώ που θα ρίξει άγκυρα στο λιμάνι της αρχαίας Ιωλκού, στον Παγασητικό κόλπο. Δεν είναι τυχαίο ότι η ιδέα και ο τρόπος των αγώνων έχουν ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλης συνδρομητικής τηλεόρασης που επιθυμεί να πάρει τα δικαιώματα για να γυρίσει ντοκιμαντέρ, προκειμένου να προβληθεί από γνωστό συνδρομητικό κανάλι ντοκιμαντέρ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι διεθνείς αγώνες σκανταλόπετρας στον Βόλο εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν όχι μόνο ένα παγκόσμιας εμβέλειας αθλητικό γεγονός αλλά ταυτόχρονα κι ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός. «Γεύση» από όσα θα γίνουν τον ερχόμενο Αύγουστο θα πάρουν οι Βολιώτες και όχι μόνο, το Σάββατο 5 Μαΐου σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της πόλης για την παρουσίαση των αγώνων αλλά και του επίσημου video μέσα από το οποίο θα διαφημιστεί σε όλον τον κόσμο η μεγάλη αθλητική διοργάνωση, και κατ’ επέκταση η ιστορία και οι ομορφιές του τόπου.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 24, 25 και 26 Αυγούστου. Κατά την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 24 Αυγούστου, θα γίνει ενημερωτικό σεμινάριο για τους αγώνες και χωρισμός των αθλητών σε γκρουπ. Το Σάββατο 25 Αυγούστου το πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάριο για την ιστορία της σκανταλόπετρας και των εμβληματικών μορφών του αθλήματος, Στάθη Χατζή και Νικόλα Τροικίλη.

Στον Βόλο οι πρώτοι διεθνείς αγώνες κατάδυσης με σκανταλόπετρα, τρόπος που έχει ιστορία χιλιάδων ετών

Την Κυριακή το πρωί θα ξεκινήσουν οι αγώνες. Οι αθλητές θα έχουν την τιμή και την τύχη να ολοκληρώσουν τις προσπάθειές τους από τη θρυλική Αργώ.

Το τριήμερο πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί στη Γατζέα, στο beach bar Rivera. Στα 800 μέτρα από την ακτή θα βρίσκεται η Αργώ, απ’ όπου οι αθλητές θα κάνουν τις καταδύσεις τους. Εκεί βρίσκεται και το βαθύτερο προσιτό σημείο του Παγασητικού στα 90 μέτρα.

Η είδηση της διοργάνωσης των αγώνων, που ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο μέσα από τη δημιουργία ιστοσελίδας από τ skandalopetra (www. skadalopetra.gr), την ΚΟΙΝΣΕΠ που δημιουργήθηκε για την προώθηση του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, προσέλκυσε άμεσα το ενδιαφέρον αθλητών. Ηδη, μέσα σε μια εβδομάδα, έχουν δηλωθεί οι πρώτες 15 συμμετοχές από Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Καλαμάτα αλλά και από Σερβία. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα είναι η Τζένα Απόκοτος, η Ελληνογαλλίδα αθλήτρια σκανταλόπετρας που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στις γυναίκες στα 77,5μ. βάθος, αλλά και δύο αθλητές ΑμεΑ.

Στόχος είναι να λάβουν μέρος από 80 έως 100 αθλητές το ανώτερο, και -γιατί όχι- το νέο παγκόσμιο ρεκόρ στις γυναίκες να καταγραφεί στον Παγασητικό.

Ο Χρόνης Χλίτσιος, που με το παγκόσμιο ρεκόρ κατάδυσης με σκανταλόπετρα άνοιξε τον δρόμο για τους διεθνείς αγώνες στον Βόλο

Εντυπωσιακή αυλαία

Η τελετή λήξης και η απονομή επαίνων στους αθλητές θα γίνει την Κυριακή 26 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στην παραλία του Βόλου.

Η ολοκλήρωση των αγώνων θα είναι άκρως εντυπωσιακή: ο Βολιώτης παγκόσμιος αθλητής Χρόνης Χλίτσιος, θα προσφέρει ένα θέαμα που θα κόψει την… ανάσα. Θα επιχειρήσει ένα ακόμη ρεκόρ στη στατική άπνοια με χρήση καθαρού οξυγόνου. Στόχος να καταρριφθεί το παγκόσμιο ρεκόρ των 20 λεπτών παραμονής στο νερό «με μια ανάσα». Η προσπάθεια θα γίνει σε ενυδρείο που θα κατασκευαστεί για τον σκοπό αυτό, και το εγχείρημα θα έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν ζωντανά όσοι βρεθούν στην παραλία του Βόλου.

Σημειώνεται ότι ο Χρόνης Χλίτσιος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Ναυτική Εβδομάδα 2016 στον Βόλο, κράτησε την αναπνοή του μέσα σε ένα ειδικά κατασκευασμένο ενυδρείο για 14 λεπτά, 18 δευτερόλεπτα και 33 δέκατα σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ.

Στιγμιότυπο μετά το παγκόσμιο ρεκόρ στα 106μ. που είχε κάνει ο Χρόνης Χλίτσιος - Στο πλευρό του μεταξύ άλλων η παγκόσμια αθλήτρια Τζένα Απόκοτος, ο ολυμπιονίκης κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης και ο γιος του

Ενα ρεκόρ άνοιξε τον δρόμο

Το δρόμο για τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση άνοιξε ο ίδιος ο Χρόνης Χλίτσιος, όταν το 2017 κατάφερε να ισοφαρίσει το παγκόσμιο ρεκόρ κατάδυσης με σκανταλόπετρα που από το 2007 κατείχε ο Αυστριακός Χέρμπερτ Νιτς. Καταδύθηκε στα 106 μέτρα βάθος, στους καταδυτικούς αγώνες που έγιναν στο πλαίσιο της διοργάνωσης «ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2017» στην παραλία της Λίμνης Ευβοίας, βάφοντας και με ελληνικά χρώματα το παγκόσμιο ρεκόρ.

Είχε προηγηθεί, έναν χρόνο νωρίτερα, η κατάρριψη από τον ίδιο του πανελληνίου ρεκόρ στην κατάδυση με σκανταλόπετρα, στο ίδιο ακριβώς σημείο στην Κάρπαθο όπου είχε βουτήξει ο θρυλικός σφουγγαράς Στάθης Χατζής από τη Σύμη το 1913 για να βρει την άγκυρα του ιταλικού θωρηκτού Regina Margerita που είχε χαθεί στον βυθό. Μετά από 103 χρόνια, το ρεκόρ βρέθηκε στα χέρια του Βολιώτη αθλητή, ο οποίος βούτηξε σε βάθος 80,7 μέτρων, με χρόνο δύο λεπτά και είκοσι οκτώ δευτερόλεπτα.

Η κατάρριψη διπλού ρεκόρ σε δύο συνεχόμενες χρονιές, άνοιξε τον δρόμο για τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση.

Γύρω από την προσπάθεια ενώνονται πλέον πολλοί. Οι αγώνες γίνονται από την ΚΟΙΝΣΕΠ skandalopetra σε συνεργασία με τον Κολυμβητικό Σύλλογο Υδάτινος Κόσμος και τον πρόεδρό του Νώντα Αναγνώστου. Ο Δήμος Βόλου, μέσω του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, στηρίζει τους αγώνες προσφέροντας την Αργώ, αναλαμβάνοντας τα έξοδα για τις τελετές έναρξης και λήξης αλλά και το κόστος για τα έπαθλα. Το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου είναι χορηγοί στη δημιουργία της ιστοσελίδας και του video προβολής των αγώνων, που έχουν αναλάβει οι Δημήτρης Μητρολιός, Ιουλία Λάιου και Δημήτρης Πισιάρης, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο εξαιρετικός αθλητής και προπονητής κολύμβησης του NOBA, Απόστολος Κουτρουμάνος.

Επίσης, τη skandalopetra.gr στηρίζει το γυμναστήριο Gym Way με τη συμβολή του στην προετοιμασία του αθλητή Χρόνη Χλίτσιου, και ο χώρος της Γλυκερίας Τζουμάκη «Αξιον Εστί» στην Άλλη Μεριά, όπου φιλοξενούνται δράσεις του οργανισμού.

Τη διοργάνωση θα «αγκαλιάσει» επίσης οργανωτικά και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου