ΤΟΠΙΚΑ

Δύο απινιδωτές αποκτά άμεσα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας

δύο-απινιδωτές-αποκτά-άμεσα-η-περιφερ-493725

Δυο απινιδωτές θα αποκτήσει σύντομα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη, ενέκρινε την ένταξη στο ετήσιο πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας την προμήθεια των δύο απινιδωτών, μετά από εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέας Κολυνδρίνη.

Οι απινιδωτές θα τοποθετηθούν σε σημεία προσβάσιμα στους πολίτες, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Πρόσφατα και συγκριμένα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου η χρήση του αυτόματου μηχανήματος έσωσε έναν ηλικιωμένο άνδρα, περίπου 80 ετών, που υπέστη ανακοπή, ενώ βρισκόταν στο κέντρο του Βόλου.

Ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας Βασίλης Ηλιόπουλος που είχε κινητοποιηθεί άμεσα, παρείχε τις πρώτες βοήθειες με καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και απινίδωση. Ο άνθρωπος παρελήφθη με αισθήσεις από πλήρωμα διασωστών του ΕΚΑΒ, καθώς η καρδιά του είχε αρχίσει να ξαναχτυπά, και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.

Αυτή τη στιγμή στην πόλη υπάρχει μόνο ένα μηχάνημα απινίδωσης στο πάρκινγκ του λιμανιού και ο απινιδωτής που έχει η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας στη Δημητριάδος, όμως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα τέτοια μηχανήματα στην πόλη.

Η καρδιακή ανακοπή, παραμένει παγκοσμίως βασική αιτία θανάτου, παρότι η πρόοδος στην επείγουσα καρδιακή φροντίδα, είναι μεγάλη. Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή συμβαίνουν ξαφνικά, εκτός νοσοκομείου, χωρίς -ή με ελάχιστη- προειδοποίηση. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που ονομάζεται αιφνίδιος καρδιακός θάνατος που οφείλεται στην κοιλιακή μαρμαρυγή μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία).

Με την απινίδωση γίνεται στον ασθενή χορήγηση ρεύματος, το οποίο αδρανοποιεί στιγμιαία την καρδιά και της δίνει την ευκαιρία να ξαναρχίσει να χτυπά με φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα.

Ο απινιδωτής είναι ιατρική συσκευή, η οποία κάνει ουσιαστικά ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ και μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία.

Ειδικότερα, ο φορητός απινιδωτής αποτελείται από έναν μικρό υπολογιστή, ηλεκτρικά κυκλώματα και αυτοκόλλητα επιθέματα ηλεκτροδίων. Τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο στέρνο του ασθενή και δίνουν πληροφορίες για τον καρδιακό ρυθμό. Αν ο υπολογιστής διαγνώσει πρόβλημα ρυθμού το οποίο χρήζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση. Eτσι μπορεί να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του.

Η έγκαιρη -όπου ενδείκνυται- απινίδωση, μαζί με τεχνητή αναπνοή (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση – ΚΑΡΠΑ), κυριολεκτικά μπορεί να σώζει μια ζωή. Σύμφωνα με τα στοιχεία η κοιλιακή μαρμαρυγή που αντιμετωπίζεται με απινίδωση και αναζωογόνηση σε 3-5 λεπτά, έχει ποσοστό επιβίωσης 49-75%. Υπολογίζεται πως κάθε λεπτό που καθυστερεί η απινίδωση μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 10-12%.

Για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν απινιδωτές σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστα μέρη: αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί τρένων, εμπορικά κέντρα, χώροι συνεδρίων / εκδηλώσεων, γήπεδα, εργοστάσια, κτίρια γραφείων κ.α. Επίσης σε πλοία, αεροπλάνα, ξενοδοχεία, εκκλησίες, γυμναστήρια, σχολεία, ακόμα και σε συγκροτήματα κατοικιών.

Πολλοί απινιδωτές είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται εύκολα από οποιονδήποτε έχει παρακολουθήσει μαθήματα ΚΑΡΠΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου