ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά η εργολαβία – «σκούπα»

ξεκινά-η-εργολαβία-σκούπα-493255

«Ενα πολύπαθο έργο μπαίνει πλέον στη φάση της υλοποίησης», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε δηλώσεις του, μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία για την επανεκκίνηση των εργασιών στον Περιφερειακό του Βόλου.

Η σύμβαση αφορά τη «Συνέχιση των εργασιών ολοκλήρωσης της παράκαμψης Βόλου από Ανισόπεδο Κόμβο Λάρισας έως Γορίτσα», προϋπολογισμού 6,8 εκατ. ευρώ και ποσού σύμβασης 4.863.431,14 ευρώ.

Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται:

  • Η ολοκλήρωση των ημιτελών εργασιών της αρτηρίας από τον Α.Κ. Λάρισας έως τη Γορίτσα με την εκτέλεση εργασιών σήμανσης – ασφάλισης, αποχέτευσης και τη διάστρωση αντιολισθηρής στρώσης στο οδόστρωμα της αρτηρίας.
  • Η ολοκλήρωση της κατασκευής παράπλευρων και εγκάρσιων οδών.
  • Η κατασκευή της οδού σύνδεσης με τα Μελισσιάτικα και το Συνεδριακό Κέντρο, κ.λπ.

Στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, εξέφρασε την ικανοποίησή του και επισήμανε: «Το έργο αυτό ήταν σταματημένο όταν αναλάβαμε εμείς, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου. Πιέσαμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς και πετύχαμε την επανεκκίνηση του έργου. Η επανεκκίνηση ήταν δύσκολη, γιατί έπρεπε να γίνει εκκαθάριση της παλιάς εργολαβίας και κατόπιν επαναδημοπράτηση. Σήμερα όμως και μετά την υπογραφή της σύμβασης ένα σημαντικό έργο που πρόκειται να ανακουφίσει κυκλοφοριακά το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, μπαίνει στη φάσης της υλοποίησης».

Επιβλέπουσα υπηρεσία είναι το Τμήμα ΕΥΔΕ/ΟΣΥΕ Καρδίτσας και η προθεσμία περαίωσης της κατασκευής του έργου ορίστηκε 18 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Δήλωση του δημάρχου Βόλου

Xρειάστηκαν δεκαέξι μήνες περίπου, από το Σεπτέμβριο του 2012, που βγήκε μειοδότης για την εργολαβία – σκούπα του περιφερειακού από την οδό Λαρίσης μέχρι τον Κραυσίδωνα και η σύμβαση πήγε για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για να ανάψει και τυπικά το πράσινο φως, με την υπογραφή της σύμβασης, που σηματοδοτεί την έναρξη των έργων για τον πολύπαθο περιφερειακό δρόμου του Βόλου.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης του έργου αποπεράτωσης του τμήματος Α/Κ Λαρίσης – Γορίτσα του Περιφερειακού δρόμου του Βόλου, ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Οπως ανακοίνωσε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, υπεγράφη η σύμβαση της εργολαβίας – «σκούπα» του Περιφερειακού δρόμου του Βόλου. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αφού προχωρά πλέον η εργολαβία, με την οποία θα καταστεί επιτέλους το τμήμα αυτό του δρόμου λειτουργικό και, το κυριότερο, ασφαλές. Χάρις στη γόνιμη συνεργασία του Δήμου Βόλου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και με τη συμβολή των τοπικών φορέων, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την πίστωση και να ξεμπλοκάραμε ένα έργο που ήταν παγωμένο για πάρα πολύ καιρό».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στα προβλήματα που υπήρξαν και οδήγησαν στη σημαντική καθυστέρηση του έργου, ο Δήμαρχος επισήμανε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή βρήκε το έργο του Περιφερειακού σε απόλυτο τέλμα και χρειάστηκε επίμονη, μεθοδική και συντονισμένη προσπάθεια για να προχωρήσουν τόσο η εργολαβία – «σκούπα», όσο και η εργολαβία στο τμήμα από Γορίτσα μέχρι την έξοδο της αρτηρίας στην παραλιακή οδό Βόλου – Αγριάς, η οποία εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ και προχωρά απρόσκοπτα.

Η εργολαβία – «σκούπα» αντιμετώπιζε το επιπλέον πρόβλημα ότι δεν ήταν επιλέξιμη για ένταξη και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. «Κατά συνέπεια έπρεπε να εξευρεθούν εθνικοί πόροι σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης», είπε και αναφέρθηκε στις έντονες και συντονισμένες πιέσεις που ασκήθηκαν προς τον τότε αρμόδιο Υπουργό Γ.Μαγκριώτη, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα 6,8 εκατομμύρια που απαιτούνταν και να δημοπρατηθεί το έργο. Στη συνέχεια υπήρξαν διάφορες εμπλοκές τόσο με την ένσταση από την τρίτη κατά σειρά μειοδότρια εταιρεία, όσο και κατά τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά και να παρεμβαίνουμε δυναμικά για την ολοκλήρωση του πολύπαθου αυτού έργου», κατέληξε ο κ. Σκοτινιώτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου