ΤΟΠΙΚΑ

Με άδεια χέρια και χωρίς επιδόματα

με-άδεια-χέρια-και-χωρίς-επιδόματα-493178

Στον αέρα έχουν τιναχθεί οι επιτροπές του ΚΕΠΑ στη Νέα Ιωνία για την πιστοποίηση αναπηρίας, προκειμένου να καταβληθούν αναπηρικά επιδόματα ή να υπάρξουν φοροαπαλλαγές. Τριακόσια και πλέον άτομα θα υποχρεωθούν να επανυποβάλλουν ή να περιμένουν εκ νέου τη σειρά τους στο επόμενο 5μηνο, προκειμένου να εξεταστούν από επιτροπές, αφού η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έχει ουσιαστικά αποσταθεροποιήσει το σύστημα συγκρότησης και λειτουργίας των επιτροπών.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, μέχρι και αρχές αυτής της εβδομάδας, αναβλήθηκαν περισσότερες από 18 επιτροπές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων.

Η κινητοποίηση των γιατρών, εκτός από τις εξετάσεις και τη συνταγογράφηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους, έχει δημιουργήσει σοβαρά πρακτικά προβλήματα στο κομμάτι αυτό, αφού πολλοί γιατροί στελεχώνουν και τις Επιτροπές Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Καθημερινά ακυρώνονται αρκετά ραντεβού στα ΚΕΠΑ. Το γεγονός αυτό έρχεται σαν μία επιπλέον επιβάρυνση, αφού οι άνθρωποι αναμένουν για το αν εξετασθούν από 6 μήνες έως και ένα χρόνο. Αποτέλεσμα είναι οι ευπαθείς αυτές ομάδες να ζουν είτε χωρίς σύνταξη, είτε χωρίς επίδομα αναπηρίας για επιπλέον 5 μήνες.

Μέχρι σήμερα έχουν αναβληθεί συνεδριάσεις των επιτροπών που θα εξέταζαν διάφορα παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά και ψυχιατρικά περιστατικά.

Και όλα αυτά την ώρα που η πρόσληψη 17 νέων γιατρών στο Βόλο που πέρασαν και ειδική εκπαίδευση, προκειμένου να στελεχώσουν τις επιτροπές, δημιούργησε την προσδοκία ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να «πυκνώσουν» οι επιτροπές, ειδικά σε περιστατικά που έχουν μείνει «πίσω» και έχει καθυστερήσει η εξέτασή τους.

Στο Βόλο, σε κανονικές συνθήκες, κάθε μήνα εξετάζονται περίπου από 300 μέχρι 500 άτομα, στις επιτροπές, που σημειωτέον, στελεχώνονται από γιατρούς που μεταβαίνουν στη Μαγνησία από άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Εφόσον λήξει η απεργία, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο, προκειμένου να ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση, καθώς εκτός από τις επιτροπές που είχαν προγραμματιστεί υπάρχουν και νέα αιτήματα που έχουν υποβληθεί.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου