ΤΟΠΙΚΑ

«Φρούρια» οι αρχαιολογικοί χώροι της Μαγνησίας

φρούρια-οι-αρχαιολογικοί-χώροι-της-483728

Διαρκής επαγρύπνηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για την αποφυγή πυρκαγιάς

«Μέτωπο» ισχυρής προστασίας, για την αποτροπή κάθε ενδεχόμενου καταστροφής από πυρκαγιά, έχει συγκροτήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, καθιστώντας «φρούρια» τους αρχαιολογικούς χώρους που είναι επισκέψιμοι και τα μνημεία που έχουν αναδειχθεί.

«Οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι που είναι περιφραγμένοι και είναι στην ευθύνη μας, διαθέτουν νερό, καθαρίζονται από τα χόρτα τακτικά για να μην υπάρχουν προβλήματα και έχουν δημιουργηθεί ελεύθερες ζώνες, χωρίς βλάστηση, για λόγους ασφάλειας» όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ελσα Νικολάου.

Σειρά μέτρων έχουν ληφθεί για την αντιπυρική θωράκιση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής, σε Διμήνι, Σέσκλο, αρχαία Δημητριάδα, σε θέατρο και ανάκτορο, στα Πευκάκια, τους αρχαιολογικούς χώρους Αλου και Βελεστίνου, Παλαιών, Νέας Αγχιάλου, στο Ασκληπιείο της Σκοπέλου που είναι επίσης επισκέψιμος χώρος, καθώς επίσης στα Αρχαιολογικά Μουσεία του Βόλου και του Αλμυρού.

Στο Κάστρο της Σκιάθου βρίσκεται σε εξέλιξη έργο ΕΣΠΑ, ενώ στην Αλόννησο δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι, με εξαίρεση το υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας, που δεν εντάσσεται στους επίγειους, αλλά στους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.

Η διαδικασία αποψίλωσης στους αρχαιολογικούς χώρους αρχίζει από τον Απρίλιο ενώ όπως υπογραμμίζει η κ. Νικολάου, πραγματοποιείται τρεις φορές τον χρόνο και με ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά όπου υπάρχουν κατοικημένες περιοχές.

Με την θερινή σεζόν στο σημείο αιχμής και τις καταστροφικές πυρκαγιές σε εξέλιξη, έχουν πολλαπλασιαστεί τα μέτρα φύλαξης και προστασίας των αρχαιολογικών χώρων, για την αποτροπή κάθε δυσάρεστου ενδεχόμενου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειωτέον, η φύλαξη είναι εικοσιτετράωρη για ευνόητους λόγους, ενώ όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια προϊσταμένη «υπάρχει πλαίσιο ετοιμότητας στην Υπηρεσία, το οποίο καθορίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και από την πλευρά μας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να μην κινδυνεύσει κανένας αρχαιολογικός χώρος, είτε μνημείο, που βρίσκεται στην ευθύνη μας».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου