ΤΟΠΙΚΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση της Μαγνησίας

απαγόρευση-κυκλοφορίας-στα-δάση-της-μ-483686

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Σάββατο στις Σποράδες- Σε συναγερμό Περιφέρεια και δήμοι στη Μαγνησία

Υποχώρησε ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών σήμερα στον Βόλο, ο οποίος μετά από συνεχόμενα 24ωρα ετοιμότητας περνά στο κίτρινο και έχει υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και όχι πολύ υψηλό όπως τις προηγούμενες μέρες, ενώ ο Αλμυρός βγήκε από την κατάσταση συναγερμού. Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει σήμερα μόνο στις Σποράδες.

Ωστόσο, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές Natura, δάση, άλση, εθνικούς δρυμούς, αισθητικά δάση και άλση εντός οικιστικών ιστών παραμένει σε ισχύ σε ολόκληρη τη Μαγνησία και βέβαια και στα νησιά, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα με αλλεπάλληλα μέτωπα πυρκαγιάς.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εφιστά την προσοχή σε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να απέχουν από εργασίες στην ύπαιθρο τηρώντας τα νέα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν και να ειδοποιούν τους αρμόδιους φορείς αμέσως μόλις υποπέσει στην αντίληψη τους ύποπτη κίνηση ή ενέργεια.

Ενημερώνει επίσης ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ισχύει μέχρι και μεθαύριο Δευτέρα 9 Αυγούστου προβλέπεται καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας στις προαναφερόμενες περιοχές.

Για κάθε παράβαση θεσπίζεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Απαγορεύεται για το ίδιο διάστημα κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί κα προκαλέσει πυρκαγιά όπως:

  • Εργασίες ή δραστηριότητες που προκαλούν υπερθέρμανση (οξυγονοκόλληση)
  • Εργασίες καύσης εύφλεκτης ύλης (π.χ. απορριμμάτων)
  • Εργασίες με κίνδυνο ανάφλεξης (μελισσοκομία)

Για κάθε παράβαση θεσπίζεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Στα νησιά απαιτείται να δίνεται διπλή προσοχή στις οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών και για κανένα λόγο να μη γίνεται χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Μία μικρή πυρκαγιά μπορεί να έχει απρόβλεπτες διαστάσεις με δεδομένες τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν εδώ και για αλλεπάλληλα 24ωρα.

Η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων από την πλευρά της ενημερώνει ότι μπορεί μέσω των Υπηρεσιών της αλλά και μέσω του μητρώου ιδιωτών μηχανημάτων έργου όλο το εικοσιτετράωρο να συνεισφέρει οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαίο, κατόπιν επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς.

Ο χάρτης επικινδυνότητας για πυρκαγιά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου