ΤΟΠΙΚΑ

Οικονομικότερα τα Επείγοντα από την Παιδιατρική Κλινική

οικονομικότερα-τα-επείγοντα-από-την-π-48057

Ανασφάλιστα παιδιά λόγω κρίσης στη βραχεία νοσηλεία με 24ωρα που ανανεώνονται

Ανεργοι γονείς που στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης, αποφεύγουν την εισαγωγή των παιδιών τους που ασθενούν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς κάθε ημέρα νοσηλείας θα τους επιβαρύνει με 60- 65 ευρώ και στη Μονάδα των πρόωρων με 100 ευρώ την ημέρα.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Αντ’ αυτού, προσφεύγουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο μπορεί να προσφέρει σε ασθενείς βραχεία νοσηλεία σε ειδικό χώρο, δίχως να χρεωθεί ο ασθενής καθώς για χρονικό διάστημα έως 24 ωρών, το περιστατικό μπορεί να παραμείνει στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας αδαπάνως.Μάλιστα, αν απαιτηθεί δεύτερο 24ωρο παρακολούθησης, τρίτο κ.ο.κ., το περιστατικό εξέρχεται στη λήξη του πρώτο 24ωρου από τη βραχεία νοσηλεία και το επόμενο λεπτό επανεισάγεται για το νέο 24ωρο με πλήρη ιατρική κάλυψη και χρέωση ορισμένων μόνο εξετάσεων καθώς αρκετές δεν χρεώνονται.

«Εχουμε λιγότερες εισαγωγές στην Παιδιατρική λόγω της κρίσης και οι γιατροί πηγαινοέρχονται στα ΤΕΠ και την Κλινική προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά που ασθενούν», επισημαίνει στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» η Διευθύντρια και Επιστημονικά υπεύθυνη της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κα Αναστασίου Αναστασίου – Κατσιαρδάνη.

Η έμπειρη παιδίατρος πρόσφατα ολοκλήρωσε εργασία για τις διακομιδές εξειδικευμένων παιδιατρικών περιπτώσεων, στη διάρκεια των 3 τελευταίων ετών (2012-2015), που απαιτούν Τριτοβάθμια Νοσοκομεία ή Ειδικά εξοπλισμένα Τμήματα νοσοκομείων που διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό και οι οποίες κυμαίνονται ανά έτος στο ποσοστό του 3-5%, με τάση περιορισμού τους, εξαιτίας καλύτερης διαχείρισης, αξιοποίησης της βραχείας νοσηλείας του ΤΕΠ, αλλά και άλλων επιδημιολογικών και κοινωνικο-οικονομικών στοιχείων (μείωση νοσηρότητας, αύξηση ανασφάλιστων, Οικονομική κρίση κ.ά.).

Αγόρια με αναπνευστικά, κορίτσια με καρδιολογικά

«Ενα ποσοστό παιδιών, από το σύνολο των νοσηλευομένων, που κυμαίνεται μεταξύ 3.5% – 5%, αποτελεί αυτό που κάθε χρόνο χρήζει διακομιδής από την Παιδιατρική Κλινική (Π/Δ Κ) του Νοσοκομείου μας σε Τριτοβάθμια Νοσοκομεία, επειδή χρειάζονται εξειδικευμένη παρέμβαση και ανάλογο εξοπλισμό, ή σε άλλα νοσοκομεία που διαθέτουν ειδικά τμήματα, για ειδική αντιμετώπιση (Παιδοχειρουργικό, Αιματολογικό / Ογκολογικό, Γαστρεντερολογικό κ.ά.).

Κατά τη διάρκεια της 3ετίας, έγιναν 143 διακομιδές, που αφορούσαν 127 παιδιά {73 αγόρια (Α), 54 (Κ)}, με ίδια συχνότητα και ποσοστά /ανά έτος, αλλά και σε σχέση με το φύλο (πανομοιότυπες αναλογίες).

Ο μέσος χρόνος νοσηλείας μέχρι τη διακομιδή τους / ανά φύλο, ήταν ο ελάχιστος ήτοι 1,3 ημέρες (1,43 για Α και 1,15 για Κ), ενώ ο μέσος ετήσιος χρόνος νοσηλείας, μέχρι τη διακομιδή τους και στα 2 φύλα κυμάνθηκε μειούμενος, από 1.45 (2012) σε 1,09 (2015).

Ο ετήσιος αριθμός και ρυθμός διακομιδών, επισημαίνει η κα Αναστασίου, είναι ο ίδιος σε όλα τα έτη και ανάμεσα στα εξάμηνα των ετών, αφού κυμάνθηκε μεταξύ 45-49 διακομιδές, που αφορούσαν περιπτώσεις διακομιδών και όχι απαραίτητα αριθμό διακομιζομένων παιδιών. Παρότι ο ετήσιος αριθμός διακομιδών είναι σταθερός, εντούτοις τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά την υποδοχή των διακομιδών την έχει το διπλανό μας Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (Π.Γ.Ν.Λ). Αυτό το Νοσοκομείο προτιμήθηκε, αξιολογήθηκε και εκτιμήθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, 2013-2015.

Συμπεράσματα: Τα αγόρια (Α) σε σχέση με τα κορίτσια (Κ) και πιο συχνά νοσηλεύονται, νοσούν, αλλά και συχνότερα διακομίζονται.

Τα αγόρια νοσούν συχνότερα από νοσήματα αναπνευστικού και κατά δεύτερο λόγο, νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), συμπεριλαμβανομένου και των σπασμών, αλλά και των Π/ΔΧ (Παιδοχειρουργικά) προβλημάτων, ενώ τα κορίτσια νοσηλεύονται πιο συχνά για Καρδιολογικά και αυτοάνοσα νοσήματα.

Γενικά ο μέσος χρόνος νοσηλείας πριν τη διακομιδή, συσχετίζεται με αμεσότερη και καλύτερη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, που αφενός χρεώνουν λιγότερο το δικό μας νοσοκομείο και φθάνουν το συντομότερο στο νοσοκομείο όπου απαιτείται να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό, με λιγότερες επιπλοκές και κόστος, ενόψει της οικονομικής κρίσης που διάγουμε.

Τα ποσοστά των παιδιών που διακομίστηκαν από την κλινική μας, είναι πολύ χαμηλά, συνεχίζουν να είναι χαμηλά, παρά την έλλειψη προσωπικού και τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση της Κλινικής μας. Η Παιδιατρική Κλινική και το προσωπικό που την στελεχώνει εξαντλεί όλα τα περιθώρια και εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες που τις παρέχονται σε συνεργασία και με τα άλλα τμήματα του Νοσοκομείου μας».

Η κρίση κρατάει τα ανασφάλιστα παιδιά στα ΤΕΠ!!!

«Γενικότερα, επισημαίνει η κα Αναστασίου, η μέση διάρκεια νοσηλείας έχει μειωθεί κυρίως το τελευταίο χρόνο, αποτέλεσμα αφενός της μεγαλύτερης αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του θαλάμου βραχείας νοσηλείας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπου τα παιδιά παραμένουν μέχρι και 24 ώρες, επανελεγχόμενα, προκειμένου να αποφευχθεί η νοσηλεία τους, δεχόμενα συχνές επανεκτιμήσεις, αλλά και του γεγονότος ότι μεγάλο ποσοστό ασθενών είναι ανασφάλιστοι και δυσκολεύονται να αντέξουν το οικονομικό κόστος της νοσηλείας τους, με αποτέλεσμα να προτιμούν να επανέρχονται δεχόμενα συνεχείς επανεκτιμήσεις στο ΤΕΠ, γεγονός το οποίο συμβάλλει αφενός στη μείωση του απόλυτου αριθμού των νοσηλευομένων παιδιών και αφετέρου αποδεικνύει ότι το ποσοστό των παραπεμπομένων παιδιών, θα ήταν σχετικά ακόμη μικρότερο, αν ο ρυθμός εισαγωγών ήταν ο ίδιος με τις εισαγωγές, των παρελθόντων ετών σε αναλογία του συνολικού αριθμού των νοσηλευομένων παιδιών.

Επίσης συζητείται το γεγονός ότι πιθανοί επιδημιολογικοί παράγοντες, ευθύνονται επιπλέον για τη φετινή μείωση της νοσηρότητας, ειδικά το 2ο Εξάμηνο του 2015, ένα γεγονός που χαρακτηρίζει βέβαια όλη την Ελλάδα. Η ενίσχυση της στελέχωσης της Παιδιατρικής Κλινικής, με καινούριο Ιατρικό δυναμικό στις κενές θέσεις, θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τόσο στην καλύτερη διαχείριση των περιστατικών, όσο και στην περαιτέρω μείωση αυτών που θα χρειαστούν διακομιδή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου