ΤΟΠΙΚΑ

Χρήστος Γιανναράς: «Απεμπολήσαμε την ταυτότητά μας»

χρήστος-γιανναράς-απεμπολήσαμε-την-47434

Τόνισε ο διακεκριμένος καθηγητής σε εκδήλωση των «Ιώνων» και υπογράμμισε ότι ίσως βοηθήσει μια διοικητική και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Την πεποίθηση ότι η περίοδος που διανύουμε, αποτυπώνει την «κρίση ενός λαού ο οποίος έχει χάσει την ταυτότητά του» διατύπωσε χθες από το Βόλο ο διακεκριμένος καθηγητής, Χρήστος Γιανναράς, απευθυνόμενος στο πλήθος του κόσμου, που γέμισε ασφυκτικά το θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας.

Ο διακεκριμένος καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξε το θέμα «Υπάρχει Ελληνισμός χωρίς Μεγάλη Ιδέα;», στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Μνήμη Βυζαντίου», που συνδιοργάνωσαν η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου, η απάντηση στο ερώτημα εάν κινδυνεύει ο ελληνισμός σήμερα, η οποία αποτυπώνεται ευκρινώς στη φράση «όταν κάτι έχει τελειώσει, δεν κινδυνεύει. Τελειώνει ένας λαός, όταν δεν παράγει καμία απολύτως ιδιαιτερότητα, απλώς μιμείται». Ο ίδιος παρατήρησε ότι «στη μίμηση έχουμε μεγάλες επιδώσεις αλλά δεν παράγεται τίποτα που να φέρει την ιδιαιτερότητα του ελληνικού τρόπου. Χάσαμε τη μουσική μας δεν τραγουδάμε καν το Θεοδωράκη, το Χατζηδάκι, τον Ξαρχάκο, ούτε καν αυτούς».

Ο κεντρικός ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης ανέτρεξε στις μακρές ιστορικές καταβολές της Ελλάδας, σημείωσε ότι «οι ιστορικές αλλαγές δεν συντελούνται με συνταγές. Κυοφορούνται επί μακρό διάστημα, αν προκύψει κάτι» για να προσθέσει ότι δεν έγιναν, δυστυχώς, αντιληπτά τα μηνύματα της γενιάς του ‘30.

Ο κορυφαίος πνευματικός άνθρωπος έθιξε καίρια σημεία της λανθασμένης πορείας που ακολουθείται και ευθύνεται εν πολλοίς, για τη δυσάρεστη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σημειώνοντας ότι «έχουμε απεμπολήσει εκούσια την ταυτότητά μας, υιοθετήσαμε το μονοτονικό, διακόψαμε, δηλαδή, τη συνέχεια μιας γραφής 2.000 χρόνων εκούσια. Ποιός άλλος λαός το κάνει αυτό, διερωτήθηκε, είναι αυτοκτονία» πρόσθεσε.

Η πρόταση μιας μακροπρόθεσμης ριζοσπαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που διατυπώθηκε, προκειμένου οι Ελληνες να έρθουν σε επαφή με την ελληνική γλώσσα μέσα από τον Ομηρο, και η ριζική διοικητική μεταρρύθμιση που θα μας επαναφέρει στη μικρή κοινότητα, ανοίγει, ίσως, διαφορετική διαδρομή από τη συγκεκριμένη που ακολουθείται.

«Ο ελληνισμός επιβίωσε επί 3.500 χρόνια χάρη στη μικρή κοινότητα» υπογράμμισε ο κ. Γιανναράς, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «ο κόσμος δεν σκέπτεται πλέον παρά μόνο την καταναλωτική του απόλαυση».

Δίνοντας απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει φως στο τούνελ, ο διακεκριμένος καθηγητής επανέλαβε ότι «τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με συνταγές, ίσως με μια διοικητική ή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» που όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφέρουν τα προσδοκώμενα, διότι «έχει γίνει μεγάλη ζημιά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με χαιρετισμό της προέδρου των «Ιώνων» Αννας Πετσιάβα, και στη συνέχεια ο Βασίλης Αγροκώστας, μουσικολόγος, καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Βόλου, ερμήνευσε συγκλονιστικά θρήνο για την Αλωση. Την εκδήλωση συντόνισε ο Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, φιλόλογος – πρώην Γυμνασιάρχης και έκλεισε με τραγούδια από την Πόλη και τη Μικρά Ασία.

Ομιλία στο συνεδριακό

Στο μεταξύ, χθες το πρωί ο Καθηγητής Φιλοσοφίας και Συγγραφέας μίλησε στην 1η Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

Ο Κ. Γιανναράς, σημείωσε ότι «η πατρίδα μας υφίσταται ένα καταιγισμό κατήχησης (μάθημα θρησκευτικών, έντυπα, Ρ/Σ, τηλεοπτικές εκπομπές κ.λπ.), αλλά ο λαός μας παραμένει ανατριχιαστικά ακατήχητος, γεγονός που μας προβληματίζει σχετικά με το είδος της κατήχησης… Οι περισσότεροι αγνοούν ότι άλλο είναι η Εκκλησία και άλλο είναι η ιδεολογία. Έχουμε διαποτιστεί από τις ιδεολογίες ώστε να αντιμετωπίζουμε τον Χριστιανισμό ως ιδεολογία, ως σύνολο ατομικών πεποιθήσεων, ως βελτιωμένη κοινωνική συμπεριφορά».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου