ΤΟΠΙΚΑ

Λαχειοφόρος για τα συσσίτια Ευαγγελίστριας ~ Έκκληση για στήριξη της προσπάθειας

λαχειοφόρος-για-τα-συσσίτια-ευαγγελί-471594

Αγώνας δρόμου προκειμένου να εξασφαλιστούν τα χρήματα για την αξιοποίηση του κτιρίου, όπου θα μεταφερθεί το Σπίτι Γαλήνης

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί ο υπεύθυνοι του ιερού ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, με στόχο την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου στο οποίο θα στεγαστεί το Σπίτι Γαλήνης του ναού. Με συνεχείς εκκλήσεις από άμβωνα στους ενορίτες για ενίσχυση της προσπάθειας, τα έσοδα της φετινής λαχειοφόρου της πανήγυρης του Δεκαπενταύγουστου, θα διατεθούν για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Προτεραιότητα για το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού είναι η μεταστέγαση των συσσιτίων απόρων στο οίκημα της οδού Καραμπατζάκη, που ανήκε στον ιστορικό δήμαρχο της Νέας Ιωνίας και έχει δωριθεί στο ναό. Γι αυτό τον λόγο η λαχειοφόρος που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, έχει ως στόχο να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείται για την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης.

«Στην έκκληση που απευθύναμε εγγράφως για στήριξη από τις τοπικές επιχειρήσεις, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ανταπόκριση, με εξαίρεση την Sovel του Αλμυρού, που προσέφερε το ποσό των 1.000 ευρώ» όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος της Ευαγγελίστριας π. Αφιλόχιος Μήλτος.

Το έργο είναι τιτάνιο και αναγκαίο για να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των απόρων, ενώ όπως επεσήμανε ο ίδιος «κάθε χρόνο πραγματοποιούμε λαχειοφόρο στο πλαίσιο της πανηγύρεως του Δεκαπενταύγουστου, για την κάλυψη των αναγκών του Σπιτιού Γαλήνης και φέτος τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα αξιοποιηθούν για την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου της Καραμπατζάκη».

Σαράντα χρόνια προσφοράς

Σαράντα και πλέον χρόνια ζωής μετράει το Σπίτι Γαλήνης της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, το παλαιότερο Σπίτι Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος και ένα από τα παλιότερα στην Ελλάδα, που έχει την δομή Εκκλησιαστικού Ιδρύματος και στεγάζεται παραπλεύρως του ναού, σε έναν μικρό χώρο, που δεν επαρκεί πλέον για να καλύψει το διαρκώς αυξανόμενο φιλανθρωπικό έργο του ναού.

Οταν δημιουργήθηκε η δομή, οι σιτιζόμενοι ηλικιωμένοι ανέρχονταν σε 30 περίπου, με την σταδιακή αύξηση που παρατηρήθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν, να μεταφράζεται σε πολλαπλάσιες ανάγκες, ενώ κατά περιόδους ξεπέρασαν τα 150 άτομα.

Οι χώροι του συσσιτίου αποτελούνται από μία μικρή κουζίνα 15 περίπου τετραγωνικών και μία αποθήκη 17 τετραγωνικών. «Με την σταδιακή και μεγάλη αύξηση των σιτιζομένων, οι μικροί χώροι των 30τμ,. συνολικά, αποδεικνύονται παντελώς ανεπαρκείς και ακατάλληλοι, δίχως να πληρούν τις προδιαγραφές μίας τέτοιας μονάδας. Πάγιο μέλημα ήταν ἡ μεταστέγαση του «Σπιτιού Γαλήνης» σε δικό του, μεγαλύτερο χώρο», υπογραμμίζει ο π. Αμφιλόχιος, αναφερόμενος στους λόγους που καθιστούν επιβεβλημένη την μεταστέγαση του Σπιτιού Γαλήνης της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας.

Δωρεά Καραμπατζάκη

Στόχος η μετεγκατάσταση του «Σπιτιού Γαλήνης» σε κατοικία πού δώρισε πριν χρόνια στο Ναό της Ευαγγελιστρίας, η μακαριστή Χρυσάνθη Καραμπατζάκη, εθελόντρια η ίδια του Σπιτιού Γαλήνης και κόρη του πρώτου Δημάρχου Νέας Ιωνίας, Ευάγγελου Καραμπατζάκη. Πρόκειται για το πατρικό σπίτι της, μία προσφυγική κατοικία στην οδό Βενιζέλου, που βρίσκεται πλέον σε κακή κατάσταση και χρήζει ανακαίνισης.

Για την μεταφορά της φιλανθρωπικής δομής της Ευαγγελίστριας στο συγκεκριμένο ακίνητο, απαιτείται ριζική ανακαίνιση και εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες και παρεμβάσεις, που υπολογίζονται σε 150.000 ευρώ περίπου.

Η αξιοποίηση της ιστορικής, 80τ.μ. κατοικίας, θα προσφέρει άνετους, σύγχρονους και με όλες τις προδιαγραφές χώρους, για την εύρυθμη λειτουργία του συσσιτίου. «Συγχρόνως, η ανακαίνιση μικρού ορόφου της κατοικίας, επιφάνειας 40τ.μ. θα εκπληρώσει έναν από τούς νέους σκοπούς του Ιδρύματος, δηλαδή την προσωρινή κάλυψη μίας επείγουσας ανάγκης στέγασης, με την βραχεία φιλοξενία αστέγων ή συνανθρώπων μας πού βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη», επισημαίνει ο π. Αμφιλόχιος.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, οι εκτεταμένες εργασίες και αναστηλωτικές παρεμβάσεις θα διασώσουν το ιστορικό κτίσμα και θα προσφέρουν με μικρότερο κόστος πλήρως ανακαινισμένους χώρους στο Ιδρυμα, για να συνεχίσει την σαραντάχρονη και πλέον, αδιάκοπη φιλανθρωπική προσφορά του.

Απευθυνόμενος στην τοπική κοινωνία, ο προϊστάμενος του ιερού ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, επεσήμανε ότι «με θυσίες δημιούργησαν πριν από σαράντα χρόνια οι ενορίτες μας και οι ντόπιοι το Σπίτι Γαλήνης Χριστού κι έτσι ελπίζουμε κι εμείς σήμερα, να βοηθήσουμε και πάλι, ώστε να γίνει το νέο Σπίτι Γαλήνης Χριστού, σε έναν χώρο που θα είναι κατάλληλος για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου