ΤΟΠΙΚΑ

Ριζική ανακαίνιση στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

ριζική-ανακαίνιση-στη-στέγη-υποστηρι-465238

Θα αρχίσει να λειτουργεί τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου για τη φιλοξενία ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση

Σε κόσμημα μετατράπηκαν τα δύο κτίρια της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του Δήμου Βόλου στην Παιδόπολη Αγριάς για να φιλοξενούν παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Βόλου, Θέμης Τζούνης, τονίζει ότι έχουν ανακατασκευαστεί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά στους αύλειους χώρους μετά την παραχώρηση των κτιρίων από την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας, ενώ έχουν επενδυθεί με σύγχρονο εξοπλισμό και έπιπλα για να καλύπτουν τις ανάγκες των ωφελούμενων του προγράμματος, οι οποίοι θα πρέπει να διαβιούν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.

«Ο Δήμος Βόλου είναι έτοιμος κτιριακά για να υλοποιήσει το πρόγραμμα το οποίο θα αποτελεί μία κλειστή δομή, η οποία θα παρέχει διαμονή, διατροφή, εκπαίδευση και ιατρονοσηλευτική φροντίδα με κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό», σημειώνει.

Αυτή τη στιγμή αναμένεται από τον ΑΣΕΠ η έγκριση των προσλήψεων για να γίνει η προκήρυξη των θέσεων των εργαζόμενων και στη συνέχεια η δομή θα ξεκινήσει να λειτουργεί.

Η Στέγη Υποστηριζόμενης διαβίωσης θα φιλοξενεί συνολικά 14 άτομα. Μέχρι στιγμής έχει παραλάβει 16 αιτήσεις και αν και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έληξε στις 30 Ιουλίου, ωστόσο θα εξετάσει κάθε αίτηση που θα υποβληθεί έστω και εκπρόθεσμα με δεδομένη την καθυστέρηση που παρατηρείται για τις προσλήψεις.

Επισημαίνεται ότι η δομή θα παρέχει 24ωρη υποστήριξη στους ωφελούμενους, οι οποίοι βέβαια θα έχουν τη δυνατότητά αν το θέλουν να έρχονται σε επαφή με τις οικογένειές τους ή τους δικαστικούς συμπαραστάτες τα Σαββατοκύριακα ή τις γιορτές, καθώς στόχος του προγράμματος δεν είναι να αποκόψει τα παιδιά από την τοπική κοινότητα.

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, η οποία είναι εκ βάθρων ανανεωμένη, εκτιμάται ότι θα επαναλειτουργήσει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούσε λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν με τις ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς ο δήμος Βόλου δεν μπορούσε να προχωρήσει σε στελέχωση της δομής με μόνιμο προσωπικό, ενώ ούτε η δομή μπορούσε να λειτουργήσει με προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 8μηνης διάρκειας.

Το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει η δημοτική αρχή να λειτουργήσει η δομή από ιδιώτη, δυστυχώς δεν είχε αποτέλεσμα, αφού δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Ετσι, ο δήμος Βόλου αποφάσισε να συνεχίσει τη λειτουργία του προγράμματος μέσω του ΕΣΠΑ και στην πορεία να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα και για τα επόμενα 7 χρόνια αν και παντού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δήμοι που να λειτουργούν τέτοιες δομές, παρά μόνο ιδιώτες.

Επισημαίνεται ότι στη ΣΥΔ θα υπάρχει σε καθημερινή βάση νευρολόγος, ψυχολόγος, φυσικοθεραπευτής, καθώς κύρια μέριμνα της δημοτικής αρχής είναι η λειτουργία της δομής με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό. Η διαμονή στη δομή θα είναι δωρεάν βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου