ΤΟΠΙΚΑ

«Μουδιασμένος» ο θεσμός της διαμεσολάβησης

μουδιασμένος-ο-θεσμός-της-διαμεσολ-463753

Προβληματισμός για το δρόμο που ανοίγει σε μη νομικούς…

Εχουν περάσει 3,5 χρόνια από την ισχύ του νόμου για το θεσμό της διαμεσολάβησης -τον εναλλακτικό τρόπο επίλυσης διαφορών που διεξάγεται με τη συνδρομή του Διαμεσολαβητή, ο οποίος προσπαθεί να οδηγήσει τα μέρη στην επίτευξη συμφωνίας, ώστε να αποφύγουν τη συνάντησή τους στα δικαστήρια- και έξι χρόνια από την οδηγία του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Και όμως η ελληνική κοινωνία παραμένει ακόμη και σήμερα επιφυλακτική απέναντι στο θεσμό.

Τον προβληματισμό του για την πρόθεση της πολιτείας να βοηθήσει το θεσμό κατέθεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης σε χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση για τη διαμεσολάβηση, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Παρκ.

Οπως ανέφερε ο κ. Γαϊτάνης, «προφανώς η Πολιτεία θεωρεί ότι βοηθάει το θεσμό δίνοντας με το Πολυνομοσχέδιο τη δυνατότητα λήψης διαπίστευσης διαμεσολαβητή ακόμη και σε μη δικηγόρο. Εμείς πιστεύουμε ότι έτσι ο θεσμός δεν βοηθιέται. Δεν μπορεί ο δικηγόρος να καθίσταται ισότιμος διαμεσολαβητής με κάθε τρίτο μη νομικό. Δεν μπορεί να εξομοιώνουμε ανόμοιους κλάδους. Το πρόβλημα δεν είναι οι λίγοι διαμεσολαβητές, το πρόβλημα είναι οι λίγες διαμεσολαβήσεις.

Εμείς οι δικηγόροι ανεξάρτητα, όμως, από την πρόθεση της Πολιτείας θα στηρίξουμε το θεσμό. Δεν θα κλείσουμε τα κέντρα κατάρτισης. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία σε άλλους κλάδους να κρίνουν , αν κάποιος δικηγόρος είναι ικανός να γίνει διαμεσολαβητής. Εμείς θα κρίνουμε αν κάποιος μη δικηγόρος μπορεί να γίνει διαμεσολαβητής.

Κι ελπίζω στο νέο Κ.ΠΟΛ.Δ να υπάρξει τελικά πρόβλεψη για τη διακοπή της παραγραφής, όταν υπάρχει προσφυγή στη δικαστική διαμεσολάβηση. Γιατί στο νόμο για τη διαμεσολάβηση προβλέπεται».

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Β. Μπακαλιάνος, κάτοχος πιστοποιητικού βασικής εκπαίδευσης – κατάρτισης στη Διαμεσολάβηση, τις πτυχές του θεσμού ανέπτυξαν οι δικηγόροι – διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές Ευανθία Μπεκίρη (Λάρισα), Μαρίνα Αρσενοπούλου (Λάρισας) και Χρήστος Πούλιος (Βόλος).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου