ΤΟΠΙΚΑ

100 παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας βεβαίωσαν κλιμάκια επιθεωρητών

100-παραβάσεις-εργατικής-νομοθεσίας-βεβ-463710

Στη νησιωτική και την ηπειρωτική Μαγνησία – Υψηλός ο δείκτης παραβατικότητας στον νομό

Τουλάχιστον εκατό παραβάσεις και ισάριθμα πρόστιμα βεβαίωσαν κλιμάκια επιθεωρητών Εργασίας σε ελέγχους στον Βόλο και τη Μαγνησία γενικότερα για ανασφάλιστη εργασία, μη τήρηση του ωραρίου και των ρεπό.

Οι έλεγχοι των επιθεωρητών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση παρά την καλοκαιρινή ραστώνη, με στόχο την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 50% των παραβάσεων αφορούν στην εστίαση και το υπόλοιπο 50% στα τουριστικά καταλύματα.

Την τρέχουσα περίοδο μεγάλος αριθμός παραβάσεων βεβαιώνεται στις Β. Σποράδες και το Πήλιο, όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση εν μέσω της θερινής σεζόν.

Οι ελεγκτές ξεσκονίζουν όλα τα χαρτιά των επιχειρήσεων για να διαπιστώνουν τη νόμιμη εργασία απασχολούμενων και δυστυχώς εντοπίζουν ότι η παραβατικότητα είναι σε υψηλό επίπεδο όσον αφορά στα εργασιακά.

Το 10% των παραβάσεων, που διαπιστώνονται, αφορά στην απασχόληση εργαζομένων χωρίς ένσημα και σε υγειονομικά θέματα.

Πάντως, δεν λείπουν οι περιπτώσεις μεμονωμένων βέβαια επιχειρήσεων που διαπιστώνεται να λειτουργούν με έως και τρεις ανασφάλιστους εργαζόμενους, ενώ τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά (10.500 ευρώ).

Συνήθως η πλειονότητα των παραβάσεων αφορά στα ρεπό και το ωράριο με τους εργαζόμενους να απασχολούνται αρκετές περισσότερες ώρες πέραν των προβλεπόμενων στις συμβάσεις τους και σε αρκετές περιπτώσεις να μη λαμβάνουν τα ρεπό που δικαιούνται.

Για κάθε παράβαση οι ελεγκτές επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Δεν προχωρούν σε συστάσεις, αλλά εφαρμόζουν κατά γράμμα ό,τι προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Επίσης, σε κάθε έλεγχο εξετάζεται παράλληλα η τήρηση των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης της πανδημίας. Συγκεκριμένα, εξετάζεται εάν γίνονται τα προβλεπόμενα αυτοδιαγνωστικά τεστ και εάν οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν την προστατευτική τους μάσκα κατά την ώρα εργασίας.

Στο εξής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται εξίσου ιδιαίτερη έμφαση στους κανονισμούς λειτουργίας και εργασίας επιχειρήσεων με περισσότερα από 70 άτομα προσωπικό.

Επισημαίνεται ότι κάθε μήνα γίνονται περισσότεροι από δέκα αιφνιδιαστικοί έλεγχοι. Τα κλιμάκια αποτελούνται κάθε φορά από δύο έως τρεις επιθεωρητές και όταν υπάρχει ανάγκη συνοδεύονται από άνδρες της Αστυνομίας για την αποφυγή επεισοδίων.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει σημειωθεί επεισόδιο σε βάρος των ελεγκτών. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία συνεργάζονται στους ελέγχους και διευκολύνουν το έργο των επιθεωρητών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου