ΤΟΠΙΚΑ

Τραγικές ελλείψεις σε πληρώματα ~ Προσλήψεις ζητεί ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας

τραγικές-ελλείψεις-σε-πληρώματα-προσ-460541

Καινούργια ασθενοφόρα παραμένουν ακινητοποιημένα στα προαύλια, ελλείψει οδηγών

Αντιμέτωποι με μεγάλες ελλείψεις στα πληρώματα των ασθενοφόρων είναι και αυτό το καλοκαίρι οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας, που αναγκάζονται αρκετά συχνά να παραπέμπουν επείγοντα περιστατικά στο ΕΚΑΒ Βόλου, καθώς χωρίς οδηγό ασθενοφόρου είναι με δεμένα χέρια και δεν μπορούν να κάνουν διακομιδές.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας, Γιάννης Γατής, λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Συμβαίνει το εξής παράλογο: Εχουμε καινούργια ασθενοφόρα, αλλά όταν οι βάρδιες είναι κενές αναγκαζόμαστε να τα έχουμε ακινητοποιημένα. Το αντιμετωπίζουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση».

Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να εξηγήσουν με κάθε τρόπο στους πολίτες το πρόβλημα και μπαίνουν σε πολύ δύσκολή θέση. «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να κινδυνέψει μία ανθρώπινη ζωή, να κριθεί μέσα σε πέντε λεπτά», σημειώνει ο ίδιος.

Σχεδόν σε όλα τα Κέντρα Υγείας υπάρχουν ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρων. Στο Βελεστίνο, τη Ζαγορά, την Αργαλαστή, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο υπάρχουν κενές βάρδιες. Σε άλλα Κέντρα Υγείας το πρόβλημα είναι πιο έντονο και σε άλλα λιγότερο.

«Εμείς ζητάμε μόνιμο προσωπικό για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες. Δεν μπορούν να καλυφθούν διαφορετικά τα κενά», σημειώνει ο ίδιος.

Το θέμα των οδηγών ασθενοφόρων δεν είναι το μόνο που «καίει» τους εργαζόμενους. Εξίσου σημαντικό είναι ότι τα μικροβιολογικά εργαστήρια δεν λειτουργούν.

«Στα Κέντρα Υγείας Βελεστίνου, Αργαλαστής, Ζαγοράς και Σκοπέλου είναι όλα κλειστά, με αποτέλεσμα να μη γίνονται εξετάσεις. Λειτουργούν μόνο τα μικροβιολογικά εργαστήρια στα Κέντρα Υγείας Αλμυρού και Σκιάθου.

Από το 2014 βάζουμε το θέμα συνέχεια. Μας έχει πλέον κουράσει να επαναλαμβανόμαστε στα αιτήματά μας προς την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας», σημειώνει ο κ. Γατής.

Μέχρι το 2014 υπήρχε μία εταιρεία που προμήθευε με αντιδραστήρια τα Κέντρα Υγείας. «Όταν έληξε η σύμβασή της δεν ανανεώθηκε. Οι εργαζόμενοι στα μικροβιολογικά εργαστήρια μετακινήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Ετσι τα εργαστήρια έκλεισαν και ας έχουν σύγχρονο εξοπλισμό. Οι πολίτες πρέπει να επισκέπτονται τώρα, είτε το Αχιλλοπούλειο για τις εξετάσεις είτε συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΠΥ και να μετακινούνται», καταλήγει ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου