ΤΟΠΙΚΑ

Υψηλές τιμές, ανεπαρκείς μεταφορές

υψηλές-τιμές-ανεπαρκείς-μεταφορές-458033

Προκαλεί η έλλειψη ανταγωνισμού στην ακτοπλοϊα των Σποράδων

Η έλλειψη ανταγωνισμού, με συνέπεια τη διαμόρφωση υψηλών τιμών στα εισιτήρια, καθώς και η ανεπαρκής μεταφορική δυνατότητα των πλοίων είναι τα κυριότερα προβλήματα της ακτοπλοΐας στις Σποράδες.

Οπως τόνισε στην 15ην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Μεταφορών στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, το Σάββατο, το μέλος της Ενωσης Ναυτικών Πρακτόρων, Νικόλαος Βισβίκης, κάθε καλοκαίρι 100.000 τουρίστες μαζί με τους ντόπιους πρέπει να σιτιστούν και βεβαίως τα υπάρχοντα κάθε καλοκαίρι μεταφορικά μέσα είναι ανεπαρκή για να κουβαλήσουν επιβάτες και Ι. Χ. ή φορτηγά. Πάντα τα φορτηγά έμεναν πίσω. Πάντα η εξυπηρέτηση σε αυτό το επίπεδο ήταν ανεπαρκής».

Ειδικά για τις τιμές ο κ. Βισβίκης ανέφερε ότι τα πλοία που δρομολογούταν στη γραμμή ήταν ένα ή δύο το πολύ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο. «Αυτό σήμαινε ότι και οι τιμές κρατιόντουσαν υψηλές. Οι ντόπιοι αποθαρρύνονταν να κάνουν συχνά ταξίδια στο Βόλο, που ήταν το σημείο αναφοράς τους. Οι τουρίστες από την άλλη, όταν έβλεπαν το μάλλον απαγορευτικό κόστος πρόσβασής τους στα νησιά, επέλεγαν προορισμούς στην ηπειρωτική παραθαλάσσια Ελλάδα».

Ως εκ τούτου το ζητούμενο, για το μέλος της Ενωσης Ναυτικών Πρακτόρων, είναι εάν θέλουμε περισσότερο τουρισμό, εάν θέλουμε μεγαλύτερη διάρκεια του καλοκαιριού, εάν θέλουμε να έχουμε και Ελληνες πέρα από τα τσάρτερ.

«Θα πρέπει να δούμε το θέμα της ακτοπλοΐας. Γενικότερα θα πρέπει το θέμα αυτό να το συζητήσουμε. Να μη περιμένουμε ούτε τους υπουργούς, τη μαγική μπαγκέτα τους, ούτε τις εταιρείες, να μας λυπηθούν».

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Βισβίκης είπε ότι ανάλογες εκδηλώσεις όπως η Συνδιάσκεψη θα πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο ώστε να συζητιούνται τα θέματα της ακτοπλοΐας των Σποράδων, να αναδεικνύονται τα προβλήματα και να προτείνονται λύσεις.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου