ΤΟΠΙΚΑ

Σωστή διατροφή για καλή υγεία

σωστή-διατροφή-για-καλή-υγεία-455093

Βολιώτες απευθύνονται σε ειδικούς για να «θωρακίσουν» τον οργανισμό τους

Τη συμβουλή των ειδικών ζητούν Βολιώτες κάθε ηλικίας προκειμένου να «θωρακίσουν» τον οργανισμό τους, ενισχύοντας, παράλληλα, το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με «συμμάχους» την άσκηση και τη μεσογειακή διατροφή.

Παράλληλα, σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν νοσήσει με κορονοϊό και βρίσκονται σε στάδιο αποκατάστασης, κομβικής σημασίας είναι η διατροφική υποστήριξη. «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν νοσήσει βαριά, χρειάστηκαν αρκετές μέρες νοσηλείας, έχει πέσει κάθετα το ανοσοποιητικό τους σύστημα, έχουν πρόβλημα αποκατάστασης και σε αυτό συμμετέχουμε ενεργά» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η διαιτολόγος – διατροφολόγος Νότα Μπλούχου, πρόεδρος της Ενωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι ηλιακές ομάδες των νοσούντων από κορονοϊό έχουν μειωθεί και όπως επισημαίνει η κ. Μπλούχου «βλέπουμε πλέον πολύ νεότερες ηλικίες που έχουν νοσήσει, έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά και χρειάζονται υποστήριξη. Είτε σε επίπεδο συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και διατροφικής υποστήριξης, για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα».

Παράλληλα, υπάρχουν περιπτώσεις Βολιωτών που επιθυμούν, για προληπτικούς λόγους, να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, και αναζητούν το ανάλογο πρόγραμμα διατροφής για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους. «Επίσης άτομα με συνοδά νοσήματα, όπως διαβήτης, καρδιοπάθειες, υπέρταση, οι οποίοι είναι περισσότερο ευάλωτοι, ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και απευθύνονται σε μας για να ρυθμίσουν καλύτερα τη διατροφή τους και να προστατευθούν περισσότερο» υπογραμμίζει η Νότα Μπλούχου.

Οι βασικές διατροφικές αρχές περιλαμβάνουν κατ’ αρχάς τη διατήρηση του κανονικού σωματικού βάρους, ενώ συνιστάται, παράλληλα, η μείωση της κατανάλωσης τυποποιημένων προϊόντων και κονσερβοποιημένων τροφίμων. «Πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση του ψαριού, των λαχανικών, των φρούτων και των οσπρίων και να χρησιμοποιούμε περισσότερα προϊόντα ολικής αλέσεως. Να έχουμε πολύ σωστή ενυδάτωση και να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση της ζάχαρης» τονίζει η κ. Μπλούχου, διευκρινίζοντας ότι «με αυτές τις οδηγίες δεν αποφεύγουμε τον κορονοϊό, απλώς ενισχύουμε το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν είναι θεραπεία, είναι, όμως, θωράκιση του ανοσοποιητικού».

Στην διαδικασία αποκατάστασης ατόμων που έχουν νοσήσει με κορονοϊο, η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. «Η γενική κατεύθυνση και συμβουλή, είναι να διατηρούμε το σωστό βάρος, να έχουμε σταθερή φυσική δραστηριότητα, να ακολουθούμε τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής. Αυτά είναι στοιχεία που μπορεί να μας βοηθήσουν να έχουμε πιο οργανωμένη διατροφή» επισημαίνει η ίδια διατροφολόγος.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου