ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά το 9ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο Βόλο

ξεκινά-το-9ο-αντιρατσιστικό-φεστιβάλ-σ-454044

Το πολιτικό πλαίσιο και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

«Ευχαριστούμε που δεν έχουμε νοιώσει ποτέ στο Βόλο ρατσισμό. Βοηθούμε την Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση». Με αυτά τα λόγια ο Αφγανός Μοχαμεντί Ασάντ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που μαθαίνει ελληνικά στο Στέκι Μεταναστών και με άλλους μετανάστες βοηθά στον αντιρατσισμό.

Στη συνέντευξη Τύπου, χθες, στο Στέκι Μεταναστών, παρουσιάστηκε το πολιτικό πλαίσιο και το πρόγραμμα του 9ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ που θα ξεκινήσει στο Βόλο αύριο, Παρασκευή, 26 Ιουνίου, και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, 27 Ιουνίου με σειρά δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στην παραλία μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Για μας είναι απόλυτα καθαρό ότι ρατσισμός, φασισμός και εθνικισμός αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία» είπε το μέλος της Ανοιχτής Αντιρατσιστικής Συνέλευσης Μαγνησίας Μαρία Χατζοπούλου και πρόσθεσε: «Ο αγώνας μας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων δεν εκπορεύεται από μία ανθρωπιστική και μόνο οπτική, αλλά πρώτα και κύρια από μία απαραίτητη συμπληρωματική οπτική, αυτήν της προοπτικής για κοινωνική χειραφέτηση, για μία κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, χωρίς καταπιεστές και καταπιεζόμενους, χωρίς ντόπιους και ξένους».

Η ίδια είπε ότι «οι προσπάθειές μας για άμεσο κλείσιμο των κέντρων κράτησης, για παροχή ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα, για χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όλους τους μετανάστες ώστε να μπορέσουν να μεταβούν στις χώρες προτίμησής τους, δεν μπορούν παρά να συνοδεύονται από αποφασιστικούς αγώνες για κατάργηση των μνημονίων και ανάσχεση της κοινωνικής εξαθλίωσης στη χώρα, από μαχητικούς αντιφασιστικούς αγώνες για το τσάκισμα του φασισμού, από μαζικούς κινηματικούς αγώνες για να μη βρει χώρο για ρίζωμα στην κοινωνία ο φυλετικός και ο κοινωνικός ρατσισμός».

Από την πλευρά τους ο Βασίλης Πέτσης από την Αντιρατσιστική Συνέλευση, η Βάσω Χουσιάδα από το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και ο Κώστας Αθανασίου από τη θεατρική ομάδα «Φουρφούροι» αναφέρθηκαν στις δράσεις του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ.

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ξεκινά αύριο Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. με το μουσικό σχήμα Caracatu. Στις 7.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Ναυάγια και στρατόπεδα νς Ιθαγένεια και Δικαιώματα από τους Μένιο Εξιόγλου, από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαστεργίου, δικηγόρο και Ερμιόνη Φρεζούλη, από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και κουκλοθέατρο με την υποστήριξη από τους φοιτητές και φοιτήτριες των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στις 9 μ. μ. θα παιχτεί το θεατρικό «Ο Μάουζερ στη σωφρονιστική αποικία» από τη θεατρική ομάδα Φουρφούροι, ενώ στις 10.00 μ.μ. θα δώσουν συναυλία τα μουσικά σχήματα MC YINKA (μεταναστευτικό, hip hop), African Heritage (μεταναστευτικό, παραδοσιακή αφρικάνικη μουσική με κρουστά και χορό), From A to Z (μεταναστευτικό 2ης γενιάς, rock).

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ συνεχίζεται το Σάββατο 27 Ιουνίου στις 7 μ.μ. με συζήτηση με θέμα «Το αντιφασιστικό κίνημα και η δίκη της Χρυσής Αυγής» με ομιλητές τους Τάκη Γιαννόπουλο, από το Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας – Πειραιά, Antinazi zone, Θανάση Καμπαγιάννη, δικηγόρο πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Τάκη Πολίτη, από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Συντονίστρια της συζήτησης, θα είναι η Ελένη Γεραλή από την Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας. Παράλληλα με τη συζήτηση θα αναπτυχθεί εκ νέου παιδότοπος και ανάγνωση παιδιών παραμυθιών.

Οι δράσεις ολοκληρώνονται στις 9 με συναυλία από τους Soul Matters+ Παλιάτσος (μαθητικό, hip hop), Lawbreakers (μαθητικό, rock & metal), Bazooka (rock), Mitic Three Some (progressive rock).

Και τις δύο μέρες θα υπάρχουν προβολές βίντεο με αντιρατσιστική και αντιφασιστική θεματολογία, κεντρικά περίπτερα με φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό, γεύσεις από εθνικές κουζίνες Παλαιστίνης και Αφγανιστάν & μπαρ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου