ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρίες δικηγόρων για τις πιλοτικές δίκες ~ Τροποποίηση κώδικα πολιτικής δικονομίας

διαμαρτυρίες-δικηγόρων-για-τις-πιλοτ-453795

Αποφασίζουν την ερχόμενη Τρίτη παράταση της αποχής από τους πλειστηριασμούς

Σε συνεδρίαση καλείται την Τρίτη 31 Αυγούστου η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος, ο οποίος αποτελεί μέλος της Ολομέλειας.

Οι δικηγόροι θα συζητήσουν για τις πιλοτικές δίκες που προβλέπει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και θα αποφασίσουν για παράταση της αποχής τους από τους πλειστηριασμούς.

Πιστεύουν ότι «το νομοσχέδιο διαιωνίζει το καθεστώς πολυνομίας και κακονομίας και προκρίνει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών και των οικονομικά ισχυρών σε βάρος της προστασίας της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών και δη των πλέον ευάλωτων».

Ειδικά για την πρόβλεψη της πιλοτικής δίκης, λένε ότι στερεί από τους πολίτες την κρίση και προστασία στους προβλεπόμενους βαθμούς δικαιοδοσίας και στο ρυθμιστικό της πλαίσιο είναι βέβαιο ότι θα υπαχθούν κυρίως υποθέσεις τραπεζικών συμβάσεων και δανείων, εργατικών διαφορών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων λέει ότι είναι αδιανόητο σε μία περίοδο που υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις των Ελλήνων πολιτών, η κυβέρνηση να ενδιαφέρεται για την επίσπευση μόνο των δικών που αφορούν σε υποθέσεις τραπεζών, funds, οικονομικά ισχυρών συσσωματώσεων και του ιδίου του Δημοσίου.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε τις προτάσεις της Ολομέλειας που αφορούν:

  • Στην κατάργηση της αποκλειστικά έγγραφης διαδικασίας στην τακτική διαδικασία και τη δυνατότητα εξέτασης μαρτύρων, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης.
  • Στην επαναφορά του άρθρου 938 ΚΠολΔ στην μορφή που είχε πριν την ισχύ του ν. 4335/2015. Η διάταξη του άρθρου 938, ως προωθείται, παρέχει κόλουρη προστασία στους οφειλέτες αφού στερούνται, επί της ουσίας, του δικαιώματος αναστολής της εκτέλεσης επί κατάσχεσης ακινήτων, το οποίο προβλέπεται μόνο σε περίπτωση ασκήσεως ενδίκου μέσου. Και τούτο, σε μία εποχή ιδιαίτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που θα έπρεπε να υπάρχει πρόνοια αυξημένης προστασίας των οικονομικά αδυνάτων και ευάλωτων πολιτών.
  • Στην κατάργηση του αγωγόσημου στις αναγνωριστικές αγωγές.
  • Στη δυνατότητα άσκησης αναίρεσης κατά απόφασης επί ανακοπής κατά διαταγής πληρωμής.
  • Σε διατάξεις, που αφορούν στην αναγκαστική εκτέλεση, όπως η εντολή προς εκτέλεση να υπογράφεται μόνο από δικηγόρο (927) και η δήλωση τρίτου, κατ’ άρθρο 985, να γίνεται στο Ειρηνοδικείο της περιφέρειας, όπου γίνεται η κατάσχεση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου