ΤΟΠΙΚΑ

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για το μαρτυρικό χωριό Κερασιά

ο-αλ-μεϊκόπουλος-για-το-μαρτυρικό-χωρι-45233

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος,βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συμπλήρωση 78 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Κερασιάς στις 4 Απριλίου 1944, δήλωσε μεταξύ άλλων, οτι κτά τη διάρκεια της μεγαλειώδους ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης η Κερασιά, το γραφικό χωριό του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ονομάστηκε «ανταρτομάνα» του Πηλίου, καθώς έγινε το κέντρο της ένοπλης αντίστασης και η της διοίκησης του ηρωικού 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πηλίου, «απέναντι» στους Γερμανούς κατακτητές.

«Η ανάπτυξη της σπουδαίας αυτής αντιστασιακής δράσης στην Άνω και την Κάτω Κερασιά Πηλίου, παράλληλα με τη στρατηγική αξία του μέρους, οδήγησε τους Γερμανούς κατακτητές να πραγματοποιήσουν εκεί, από 28/03/1944 έως 04/04/1944, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και αντιμετώπισαν τρομερές δυσκολίες στη μάχη. Στη φυγή τους προκάλεσαν παρανάλωμα του πυρός στο χωριό με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ανθρώπινων ψυχών, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το πρόσωπο της φασιστικής και ναζιστικής λογικής», σημειώνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας.

Επισημαίνει ακόμη ότι το ιστορικό χωριό της Άνω Κερασιάς πλήρωσε βαριά το τίμημα της πολύτιμης βοήθειας που πρόσφερε στον αγώνα, με τους εναπομείναντες κατοίκους να εγκαθίσταται στη συνέχεια μόνιμα στην Κάτω Κερασιά.

«Η μάχη στην Κερασιά θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν σε Θεσσαλικό έδαφος μεταξύ Ανταρτών και Γερμανών. Δείχνει τη δύναμη της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που αποτέλεσε και την αιτία το χωριό να χαρακτηριστεί ως ένα από τα αναγνωρισμένα μαρτυρικά χωριά της χώρας μας» προσθέτει ο βουλευτής και καταλήγει λέγοντας: «Στις μέρες μας τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν. Τους ήρωες εκείνης της εποχής, η δράση των οποίων για εθνική ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, ισότητα, αποτελεί πάντα το καλύτερο παράδειγμα για τις επόμενες γενιές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου