ΤΟΠΙΚΑ

Ξεσηκώνονται για το ΙΚΑ Νέας Ιωνίας

ξεσηκώνονται-για-το-ικα-νέας-ιωνίας-4524

Ξεσηκωμός για την κατάργηση του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας. Οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ, τοπικοί φορείς αλλά και συνδικαλιστικά θεσμικά όργανα και κόμματα βρίσκονται κυριολεκτικά στο πόδι μετά την υπογραφή της απόφασης της Διοίκησης με την οποία από 27 Μαίου μπαίνει λουκέτο στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και όλες οι υπηρεσίες μεταφέρονται στο κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ στο Βόλο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 14 Μάρτη, 11πμ έξω από το ΙΚΑ Ν. Ιωνίας για το κλείσιμο του τοπικού υποκαταστήματος αλλά και δεκάδων άλλων καταστημάτων σε όλη τη χώρα και καλούν όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους άνεργους, τα σωματεία και τους επαγγελματικούς φορείς να συμμετάσχουν μαζικά για να αποτρέψουν όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση « τη κοινωνική καταστροφή.» Στο πλευρό τους ο σύλλογος εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μαγνησίας που σε ανακοίνωση τονίζει ότι «δεν πρέπει στα πλαίσια του εξορθολογισμού της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες».

Όπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση- κάλεσμα των εργαζομένων του ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία «ένας νομός 200.000 κατοίκων, θα εξυπηρετείται από ένα κτίριο! Χωρίς πάρκινγκ, χωρίς γραφεία, χωρίς χώρους αναμονής, με ατελείωτες ουρές, μαζί με τον ΕΟΠΥΥ, το ΚΕΠΑ, το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και τη συγχώνευση νέων ταμείων που αναμένεται να συγχωνευθούν στο ΙΚΑ μέσα στο 2013. Εγκαταλείπουν ένα ιδιόκτητο κτίριο για να γλυτώσουν τα έξοδα μιας καθαρίστριας, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν 2 υποκαταστήματα μέσα στη Λάρισα και θα ιδρύσουν και τρίτο!

Μείωση δαπανών και εξορθολογισμός της διοίκησης που δεν συμβαδίζουν ούτε με εξυπηρέτηση του πολίτη, ούτε με τις ανάγκες των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με τις 450 απολύσεις των συναδέλφων της 9Κ και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις λένε τώρα ότι τα καταστήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Αφού μείωσαν μισθούς και συντάξεις, πετσόκοψαν παροχές και έκαναν την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη είδος πολυτελείας, έβγαλαν έναν στους τρεις εργαζόμενους στην ανεργία και τη φτώχια και οδηγούν τη πληττόμενη νεολαία σε μετανάστες του εξωτερικού, κάνουν και την πρόσβαση στις δομές που έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν αδύνατη. Αυτό που είναι ένα ελάχιστο κόστος για το κράτος μετατρέπεται σε δυσβάστακτο κόστος για τον ασφαλισμένο.»

Οι εργαζόμενοι επίσης εκτιμούν ότι «η κοινωνική καταστροφή δεν είναι αναπόφευκτη και πρέπει να την σταματήσουμε και προτείνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Στο μονόδρομο της κυβέρνησης, της τρόικας και των μνημονίων απαντάμε με το μονόδρομο των κινητοποιήσεων για μια καλύτερη ζωή και για μια κοινωνική ασφάλιση για όλο το λαό ενάντια στους τοκογλύφους και τους ντόπιους εντολοδόχους τους.

Oχι από Δήμο Βόλου

και Επιμελητήριο

Την αντίθεσή του στην παύση λειτουργίας του υποκαταστήματος ΙΚΑ Νέας Ιωνίας, εκφράζει με νέο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, το οποίο είχε ήδη εναντιωθεί σε μια τέτοια προοπτική από τον Μάρτιο του 2012. Την αντίθεσή του στο κλείσιμο του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας εκφράζει με ανακοίνωσή του και το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η συνέχιση των συγχωνεύσεων υποκαταστημάτων και η λειτουργία ενός περιφερειακού στη Λάρισα, για όλη τη Θεσσαλία, θα επιφέρουν σοβαρή υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ προς τους ασφαλισμένους και θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία και την οικονομία της πόλης.

Εκτιμά επίσης ότι οα μεγαλώσει τα προβλήματα εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και επιχειρήσεων στο υποκατάστημα Βόλου, θα δημιουργήσει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα σε μια ήδη επιβαρυμένη κυκλοφοριακά περιοχή (ΟΣΕ,ΙΚΑ, Εφορία), θα μεγαλώσει το λειτουργικό κόστος γιατί θα απαιτηθούν διαμορφώσεις και πιθανότατα ενοικιάσεις χώρων κ.α.

Την αντίθεσή του στο κλείσιμο του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας εκφράζει εξάλλου με ανακοίνωσή του και το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «οι λόγοι που επικαλείται η διοίκηση του ΙΚΑ και το Υπουργείο, ότι για τις ανάγκες του νομού το ΙΚΑ Βόλου είναι αρκετό, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς η επίκληση της χρήσης ηλεκτρονικών εφαρμογών, ενώ γενικά βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση, δεν έχει και δεν μπορεί να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς η ηλεκτρονική έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για παράδειγμα αφορά επιχειρήσεις που είναι απογεγραμμένες στο ΙΚΑ και δεν οφείλουν ενώ το ίδιο ισχύει για τους ασφαλισμένους.

Μα και ο ΕΟΠΥΥ και το ΚΕΠΑ – συνεχίζει το Επιμελητήριο- και η «βοήθεια στο σπίτι» από το ίδιο κτίριο εξυπηρετούνται, στο ίδιο κτίριο λειτουργούν. Η δε προβλεπόμενη συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων στο ΙΚΑ, η οποία ξεκινάει μάλιστα μέσα στο 2013, θα αυξήσει περαιτέρω την επιβάρυνση των δομών, τη στιγμή μάλιστα που αυτές μειώνονται δραστικά στο νομό».

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας εκδόθηκε και από τη Ν.Ε της ΔΗΜΑΡ που αναφέρει ότι θα πρέπει να εξεταστούν λύσεις πραγματικά εκσυγχρονιστικές και αποδοτικές και παράλληλα σημειώνει ότι οι πολιτικές εκσυγχρονισμού πρέπει να υιοθετούνται και να εφαρμόζονται με ακριβή άποψη για τις πραγματικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ώστε να είναι αποτελεσματικές και αποδοτικές και να μην παράγουν εκ νέου αδικίες και δυσλειτουργίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου