ΤΟΠΙΚΑ

Στην «ουρά» για ένα νεφρό 75 Μαγνησιώτες

στην-ουρά-για-ένα-νεφρό-75-μαγνησιώτε-451075

 

Με την ελπίδα να βρουν συμβατό δότη νεφρού προκειμένου να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση ζουν 75 Μαγνησιώτες, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα αναμονής με άλλους 1.130 νεφροπαθείς περίπου απ’ όλη τη χώρα. Την ίδια στιγμή από σακχαρώδη διαβήτη, ασθένεια η οποία μαζί με την αρτηριακή πίεση ευθύνονται για την ανεπάρκεια λειτουργίας των νεφρών, πάσχει το 40% των κατοίκων του νομού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

Την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού εορτάζουν σήμερα χιλιάδες νεφροπαθείς σ’ όλη τη χώρα. Στην περιοχή της Μαγνησίας το πρόβλημα είναι αρκετά οξυμένο καθώς 75 άτομα βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να εξασφαλίσουν συμβατό μόσχευμα.

Αυτή τη στιγμή στο νομό υπάρχουν 250 νεφροπαθείς από τους οποίους οι 150 αιμοκαθάρονται, 30 βρίσκονται στην περιτοναϊκή πλύση και 45 είναι μεταμοσχευμένοι.

Οι δωρεές οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις το 2009 και το 2010 είχαν πτώση από 30% έως και 40%. Στη Μαγνησία στο 2007 καταγράφηκαν οχτώ μεταμοσχεύσεις, το 2008 επτά, το 2009 τρεις ενώ το 2010 μόλις δύο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας και Β’ αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών κ. Βασίλη Γιαννάκο, το πρώτο τρίμηνο του 2011 η ελπίδα για αύξηση των μεταμοσχεύσεων έχει κάνει την εμφάνισή της.

Αυτό γιατί ξεκίνησε να λειτουργεί ακόμη ένα μεταμοσχευτικό κέντρο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και όπως σημειώνει ο κ. Γιαννάκος μπορεί στο Βόλο να μην έχει γίνει ακόμη καμία μεταμόσχευση, όμως πανελλαδικά έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 18.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Συλλόγου σημειώνει πως από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει το 40% του πληθυσμού της Μαγνησίας.

Ο διαβήτης αποτελεί μία ασθένεια η οποία σε συνδυασμό με την αρτηριακή πίεση έχουν την ευθύνη για τη χρόνια νεφροπάθεια, που σημαίνει τη μόνιμη ανεπάρκεια της λειτουργίας των νεφρών.

Ο κ. Γιαννάκος χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού και κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να γίνουν δωρητές οργάνων σώματος, ενώ ζητά από τους αρμόδιους φορείς να ξεκινήσουν καμπάνιες ενημέρωσης για να μπορέσουν να σωθούν όσοι αντιμετωπίζουν τη χρόνια νόσο της νεφρικής ανεπάρκειας.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου