ΤΟΠΙΚΑ

Στα 41 εκατ. ευρώ το «άνοιγμα»

στα-41-εκατ-ευρώ-το-άνοιγμα-447655

Στα 41 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται τελικά το οικονομικό «άνοιγμα» που είχε ο Δήμος Βόλου στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσαν χθες το μεσημέρι στη δημοσιότητα η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νατάσσα Οικονόμου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Απογραφής και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μαυρόπουλος.

Νωρίτερα οι κ.κ. Οικονόμου και Μαυρόπουλος είχαν δώσει τα στοιχεία στους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων σε ενημερωτική σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους η κ. Ν. Οικονόμου είπε ότι το χρέος του νέου Δήμου Βόλου είναι διαχειρίσιμο και ότι σε κάθε περίπτωση η εικόνα θα είναι πιο σαφής μετά την έκθεση που θα παραδώσουν, όπως τόνισε, στη Δημοτική Αρχή οι ορκωτοί λογιστές που εργάζονται ήδη για το σκοπό αυτό. Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών προτίμησε επίσης να κρατήσει αποστάσεις, όταν ρωτήθηκε αν ο δανεισμός αποτελεί μονόδρομο για τη νέα Δημοτική Αρχή, υποστηρίζοντας ότι το Διαχειριστικό Επιχειρησιακό Σχέδιο που θα κατατεθεί είναι εκείνο που θα υποδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους θα ορθοποδήσει μεσοπρόθεσμα ο νέος Δήμος Βόλου. Επιπλέον η κ. Οικονόμου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του νέου Δήμου δεν είναι δυσβάστακτες, καθώς τα δάνεια που έχουν λάβει οι πρώην Δήμοι που συναπαρτίζουν πλέον το νέο Δήμο Βόλου κατανέμονται σε βάθος 10ετίας.

Τα επιμέρους ποσά

Ειδικότερα το οικονομικό «άνοιγμα» του νέου Δήμου Βόλου είναι 41.068.708,30 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τη διαφορά ανάμεσα στα οφειλόμενα και τα διαθέσιμα – απαιτήσεις.

Από τη συγκέντρωση των στοιχείων προκύπτει ότι το Γενικό Σύνολο για τα οφειλόμενα είναι 48.767.481,02 ευρώ. Από το παραπάνω ποσό τα δάνεια που έχουν λάβει οι πρώην Δήμοι ανέρχονται σε 10.441.370, 24 ευρώ, με την ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση για το 2011 να ανέρχεται σε 1.782.848 ευρώ. Οι υποχρεώσεις ( τιμολογηθείσες οφειλές) προς προμηθευτές και εργολάβους ανέρχονται σε 14.184.824,56 ευρώ, με το Ν. Μαυρόπουλο να επισημαίνει ότι ορισμένες από αυτές χρονολογούνται από το 2005. Οι υποχρεώσεις από υπόλοιπα έργων (ΘΗΣΕΑΣ, ΟΣΚ, ΣΑΤΑ – ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, με δάνειο και από τακτικά έσοδα) ανέρχονται σε 7.634.610,95 ευρώ, οι υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ και φόρους ανέρχονται σε 3.238.38,19 ευρώ. Στα οφειλόμενα τέλος έχουν συνυπολογιστεί και οι προβλέψεις επιδίκων που ανέρχονται σε 13.268.294,08 ευρώ που είναι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις με οικονομικό αντικείμενο. Από το παραπάνω ποσό τα 8.534.633,07 ευρώ αφορούν στο Δήμο Βόλου και όπως διευκρίνισε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, αφορούν σε δικαστικές προσφυγές από εργαζόμενους που διεκδικούν πάσης φύσεως επιδόματα και τα οποία συνήθως έχουν αίσια έκβαση για τους εργαζόμενους. Αντίθετα στα οφειλόμενα δεν έχει συμπεριληφθεί ποσό της τάξεως 7.135.057,15 ευρώ που αφορούν σε πενήντα περίπου δικαστικές αποφάσεις που είναι σε εκκρεμότητα (αγωγές) και που οι νομικοί του Δήμου δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν αν θα είναι υπέρ ή κατά του Δήμου.

Τα διαθέσιμα  – απαιτήσεις

Στον αντίποδα, από τα οφειλόμενα η νέα Δημοτική Αρχή βρήκε στα ταμεία των πρώην Δήμων στις 31.12. 2010 1.399.729,49 ευρώ, ενώ έχουν υπολογιστεί και απαιτήσεις ύψους 6.299.043 ευρώ σε σύνολο 14 εκατ. ευρώ που ανέρχονται συνολικά. Πολλές από τις απαιτήσεις αυτές, όπως διευκρίνισε η κ. Οικονόμου, χρονολογούνται ακόμη και από το 1982 και πρόσθεσε ότι αυτές αφορούν σε πρόστιμα, μισθώματα, τέλη παρεπιδημούντων, εισφορά σε γη κ.α. Από αυτά, όπως είπε η κ. Οικονόμου, μερικά παραγράφονται (π.χ. τέλη) και άλλα όχι (μισθώματα, εισφορά σε γη κ.α.) .

Οι υπεύθυνοι του Δήμου Βόλου έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα συγκεντρωτικό πίνακα με τα πάγια που κληρονόμησε ο νέος Καλλικρατικός Δήμος και που μετά τις αποσβέσεις ανέρχονται στα 260 εκατ. ευρώ.

Τέλος οι υπεύθυνοι της οικονομικής απογραφής διευκρίνισαν ότι δεν έχουν υπολογιστεί όλες οι οφειλόμενες υποχρεώσεις από καταβολές αποζημιώσεων σε δικαιούχους από πράξεις εφαρμογών, ούτε οι απαιτήσεις από τις αντίστοιχες πράξεις εφαρμογών (δεν είχαν υπολογιστεί τα οικονομικά μεγέθη σε κάποιους πρώην Δήμους, γνωστά για τον πρώην Δήμο Βόλου και εν μέρει για τον πρώην Δήμο Νέας Αγχιάλου).

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου