ΤΟΠΙΚΑ

Έμφραγμα για αγροτικά προϊόντα από το τραπεζικό μπλακ άουτ

έμφραγμα-για-αγροτικά-προϊόντα-από-το-445475

Αναβάλλεται η συνάντηση για ενιαία οργάνωση στη Θεσσαλία, που είχε προγραμματίσει για σήμερα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου

Οι εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας «επιβάλλουν» την αναβολή της συγκέντρωσης των αγροτών που είχε οριστεί για σήμερα Τετάρτη 1η Ιουλίου, προκειμένου να γίνουν οι πρώτες ζυμώσεις για την προώθηση της ιδέας για τη δημιουργία μιας ενιαίας, μεγάλης και πολυκλαδικής συνεταιριστικής οργάνωσης, που θα καλύπτει γεωγραφικά ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που «τρέχει» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος, η οποία βρίσκει ήδη ευήκοον ους μεταξύ των αγροτικών στελεχών του κάμπου που το βλέπουν σαν την καλύτερη λύση για να διασωθούν τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποδομές των Ενώσεων, να υπάρξει συντεταγμένη λειτουργία των πρωτοβάθμιων οργανώσεων και να γίνει πράξη ο συνεταιριστικός φορέας που θα συντάξει την «αγροτική χάρτα» για τη γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη της Θεσσαλίας μέχρι το 2050.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: «Αναβάλλεται η συγκέντρωση αγροτών που είχε προγραμματισθεί για την Τετάρτη 1η Ιουλίου στο ΤΕΙ Λάρισας, λόγω εξαιρετικά δυσμενών εξελίξεων, που επικρατούν στη χώρα μας».

Στο μεταξύ, βραχυκύκλωμα σε ολόκληρο το δίκτυο της αγροτικής παραγωγής που ξεκινά από την καλλιέργεια αυτή καθαυτή και τη συγκομιδή των προϊόντων και φτάνει μέχρι τη διάθεση τους και την τροφοδοσία της αγοράς έχουν προκαλέσει οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς οι συντελεστές του κλάδου καλούνται τις τελευταίες ώρες να λειτουργήσουν κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες έλλειψης ρευστότητας.

Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται και στον αλωνισμό, λόγω έλλειψης ρευστότητας για την αγορά καυσίμων. Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται και στον αλωνισμό, λόγω έλλειψης ρευστότητας για την αγορά καυσίμων.

Ηδη σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν καταγραφεί μεγάλες δυσχέρειες στην ομαλή ολοκλήρωση του αλωνίσματος, τόσο για το σκληρό όσο και για το μαλακό σιτάρι, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα. Κι αυτό γιατί οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στα καύσιμα βάζουν «χειρόφρενο» στις αλωνιστικές μηχανές.

«Κανένας κίνδυνος για επιδοτήσεις»

Καθησυχαστικός για τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι Ελληνες αγρότες εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, με ανακοίνωσή του, τονίζοντας παράλληλα ότι τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών τηρούνται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αναλυτικά η δήλωση Αποστόλου αναφέρει τα εξής: «Επειδή η κινδυνολογία όσων θέλουν να συνεχίσει η χώρα να βαδίζει την καταστροφική οδό των μνημονίων έφτασε τώρα να ακουμπάει και τον αγροτικό τομέα και επειδή επιχειρείται η τρομοκράτηση των αγροτών με αναφορές σε δήθεν κινδύνους για τις αγροτικές επιδοτήσεις, οφείλω να ξεκαθαρίσω υπεύθυνα τα εξής:

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών στον αγροτικό τομέα, είτε πρόκειται για τις ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είτε για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, είτε για τις πληρωμές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τηρείται κανονικά και οι πληρωμές γίνονται και θα γίνονται στο χρόνο τους χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι αγροτικές επιδοτήσεις αποτελούν ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε. ούτε συζητείται ούτε διακυβεύεται από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, ισότιμος εταίρος της Ε.Ε. και έτσι θα συνεχίσει να είναι.

Οι Ελληνες αγρότες γνωρίζουν ότι το μοναδικό ερώτημα στο δημοψήφισμα της Κυριακής αφορά την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των δανειστών που, ειδικά με όσα προβλέπει για τον αγροτικό τομέα, αποτελεί ταφόπλακα για το παρόν και το μέλλον τους. Θα πουν λοιπόν ένα βροντερό και περήφανο όχι, ανοίγοντας το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο».

Ελλείψεις στα αγροτικά εφόδια

Την ίδια στιγμή, ελλείψεις έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται στις πρώτες ύλες και τα αγροτικά εφόδια δεδομένου ότι πλέον όλοι οι έμποροι και επιχειρήσεις λιπασμάτων, σπόρων και φυτοπροστατευτικών δέχονται κι εκτελούν παραγγελίες μόνο με μετρητά.

Ομως και ο εφοδιασμός των εν λόγω εταιρειών με προϊόντα γίνεται μετ’ εμποδίων: Πρώτον γιατί η αβεβαιότητα γύρω από τις τράπεζες και από το μέλλον της χώρας έχει οδηγήσει τους οργανισμούς ασφάλισης εξαγωγών ξένων χωρών να θέσουν εκτός κάλυψης τις ελληνικές εταιρείες. Και δεύτερον γιατί και οι ίδιες οι εταιρείες για να εισάγουν πρέπει να διαθέτουν -δυσεύρετο πια- μετρητό.

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τη φετινή παραγωγική σεζόν με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επόμενες αλλά και για τις εμπορικές σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί εδώ και χρόνια με πελάτες και αλυσίδες του εξωτερικού βρίσκονται οι κονσερβοποιίες.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι, μαζί με τις υπόλοιπες τραπεζικές συναλλαγές, έχει «παγώσει» και κάθε είδους χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα. Στην περίπτωση της βιομηχανίας κομπόστας, οι επιχειρήσεις του κλάδου εξαρτώνται από τα δάνεια τα οποία λαμβάνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, προκειμένου να προμηθευτούν όλες τις απαραίτητες πρώτες ύλες: Από συμπύρηνα ροδάκινα και ζάχαρη μέχρι μαζούτ και γλυκόζη.

Προβλήματα εντοπίζονται τόσο στη διακίνηση των προϊόντων στο εσωτερικό όσο και στις εξαγωγές, καθώς οι μεταφορείς ζητούν προπληρωμή των εξόδων τους για καύσιμα καθώς, όπως τονίζουν, και οι ίδιο βρίσκονται αντιμέτωποι με ασφυκτική πίεση από τους βενζινοπώλες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, τα διυλιστήρια φαίνεται ότι ζητούν από τα πρατήρια προπληρωμή για να τα τροφοδοτήσουν, με αποτέλεσμα και τα τελευταία να κόβουν την πίστωση στους οδηγούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου