ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντικό έργο με 1.279 αποδέκτες ~ ΔΕΚΑΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ «ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΖΩΗΣ»

σημαντικό-έργο-με-1-279-αποδέκτες-δεκαεξι-445074

Πολυάριθμες δραστηριότητες παρά τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 70%

Ζωτικής σημασίας δομή αποτελεί για την περιοχή μας το Κέντρο Πρόληψης «Πρόταση Ζωής»-ΟΚΑΝΑ, που διανύει τον 16ο χρόνο λειτουργίας, με αποδέκτες 1.279 συμπολίτες διαφόρων ηλικιών, στη διάρκεια της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς, που διήρκεσε από το Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014. Το πολυεπίπεδο έργο, που έχει ως βασικούς άξονες θέματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, συνεχίζεται απρόσκοπτα, παρά τη δραματική μείωση της επιχορήγησης της πολιτείας, που μεταφράζεται σε ποσοστό 70%. Το έμψυχο δυναμικό της «Πρότασης ζωής», που απαρτίζεται από τέσσερα συνολικά άτομα, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να καλυφθούν οι τομείς δράσεις του Κέντρου, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του, παρά την εξαιρετικά μειωμένη κρατική χρηματοδότηση.

Ο πλούσιος απολογισμός δράσης της φετινής χρονιάς αναπτύχθηκε από την αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρο της «Πρότασης Ζωής» κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, στην διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του έμψυχου δυναμικού του κέντρου. Η κ. Κολυνδρίνη, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «είναι ένα κέντρο ζωτικής σημασίας για το νομό, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς, με στόχο την εκπαιδευτική κατάρτιση και ψυχολογική ενδυνάμωση ανθρώπων, προκειμένου να μην εμφανίζουν παραβατικές συμπεριφορές και να αντιστέκονται σε κάθε είδους πρόκληση ή εξάρτηση».

Παρά τις περικοπές κρατικών κονδυλίων και την συνεπακόλουθη αγωνία αλλά και των αγώνα των υπευθύνων για την κάλυψη των πάγιων αναγκών «δεν υπάρχουν οφειλές αυτή τη στιγμή, χάρη στη ορθή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια για να επιβιώσουμε, να ενταχθούμε σε προγράμματα και ήδη υλοποιήσαμε πρόγραμμα με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού» όπως επεσήμανε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις που αναπτύσσονται, απευθύνονται σε σχολεία, στο στρατό, σε ευπαθείς ομάδες, σε παιδιά, σε γονείς, σε ομάδες, που μετέχουν στα σεμινάρια που διοργανώνονται, και παρά την ουσιαστική υποστελέχωση του κέντρου, είναι περισσότερες σε σχέση με παλαιότερα χρόνια.

Από την αρχή του σχολικού έτους έχουν επιμορφωθεί 118 γονείς, 71 εκπαιδευτικοί σε τέσσερα σεμινάρια, 606 μαθητές που συμμετείχαν σε προγράμματα Αγωγής υγείας και 384 μαθητές που συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Επίσης επιμορφώθηκαν 83 άτομα στην 111ΠΜ με δύο τρίωρες ενημερώσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης συμβουλευτικές δράσεις σε 17 άτομα που επισκέφθηκαν το κέντρο. Παράλληλα «είχαμε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας και τον εκφοβισμό, όπου συμμετείχαν 150 άτομα στη διάρκεια της φετινής χρονιάς» επεσήμανε η κ. Κολυνδρίνη.

Στο μεταξύ, σήμερα Πέμπτη 26 Ιουνίου, η «Πρόταση Ζωής», διοργανώνει, από τις 10:00-13:00, ενημερωτική εκδήλωση στην πλατεία Πανεπιστημίου, όπου θα γίνεται διανομή έντυπου υλικού και ενημέρωση για τις δράσεις και τη φιλοσοφία του Κέντρου Πρόληψης, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο γενικός πληθυσμός από τις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχει σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου