ΤΟΠΙΚΑ

Στο δρόμο της ξενιτιάς Βολιώτες

στο-δρόμο-της-ξενιτιάς-βολιώτες-44028

Για να εξασφαλίσουν δουλειά καθώς η ανεργία στον κλάδο των οικοδόμων αγγίζει το 90% – Συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη στο Ε.Κ.Β.

Δραματικές ώρες βιώνουν οι οικοδόμοι στο Βόλο καθώς η ανεργία στον κλάδο έχει «τσακίσει» τους εργατοτεχνίτες σε τέτοιο βαθμό που υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν να βάλουν καρφί σε οικοδομή από το 2011. Αυτή την περίοδο σε όλο το Πολεοδομικό συγκρότημα είναι ζήτημα εάν κατασκευάζονται πέντε ιδιωτικές οικοδομές, ενώ σε αγρανάπαυση είναι όλα τα δημόσια έργα. Πολλοί οικοδόμοι, όπως αποκάλυψε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Κων. Σιάρας, έχουν πάρει το δρόμο της ξενιτιάς.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το δρόμο της ξενιτιάς για ένα καλύτερο αύριο έχουν επιλέξει εκατοντάδες οικοδόμοι, σιδεράδες και άλλοι εργατοτεχνίτες οι οποίοι για χρόνια παρέμειναν άνεργοι. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Κων. Σιάρας η ανεργία στον κλάδο των οικοδόμων στο Βόλο αγγίζει το 90%, οδηγώντας στην πλήρη οικονομική εξαθλίωση εκατοντάδες εργάτες και τις οικογένειές τους.

Οπως αναφέρει ο ίδιος οι χώρες που επιλέγουν οι οικοδόμοι είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, το Κατάρ και η Σερβία όπου υπάρχουν πολλά οδικά και ενεργειακά έργα σε εξέλιξη και μπορούν οι άνεργοι οικοδόμοι να εξασφαλίσουν μεροκάματο. Ετσι αποφασίζουν να ξενιτευτούν μαζί με τις οικογένειές τους.

Οσοι οικοδόμοι, επιλέγουν να μείνουν αναζητώντας έστω ένα μεροκάματο, βρίσκονται στην κυριολεξία επί ξύλου κρεμάμενοι, καθώς η κατακόρυφη πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα και η τρομακτική μείωση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας τους οδηγεί σε πλήρη οικονομικό μαρασμό. «Το ταμείο ανεργίας έχει μειωθεί στα 360 ευρώ και για να το λάβει κανείς πρέπει να έχει συμπληρώσει 80 ένσημα, τα οποία φυσικά λόγω έλλειψης δουλειών δεν μπορούν να συγκεντρωθούν.

Πρόβλημα σοβαρό υπάρχει και με την ασφάλιση γιατί και εκεί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων. Με το ζόρι μαζεύουν 20 και 30 ένσημα και αυτοί οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν ούτε επίδομα ανεργίας ούτε εργαζόμενοι θεωρούνται για να έχουν ασφάλιση» επισημαίνει ο κ.Σιάρας θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος.

Σε απόγνωση εξάλλου βρίσκονται πολλοί οικοδόμοι που βρίσκονται μετά τα 50 τους χρόνια καθώς ελλείψει ενσήμων δεν μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης καθώς υπάρχει μεγάλη δυστοκία και στην αγορά ενσήμων. «Αφού δεν υπάρχουν οικοδομές, δεν υπάρχουν και ένσημα που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν συνάδελφοι που παλεύουν για να συνταξιοδοτηθούν και τους λείπουν 100 και 200 ένσημα» λέει προβληματισμένος ο πρόεδρος του Συνδικάτου. Ο ξενιτεμός πολλών ντόπιων οικοδόμων έχει ως αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί σημαντικά και τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων καθώς εκτός από εκείνους που έφυγαν υπάρχουν και πολλοί που άλλαξαν επάγγελμα. Στράφηκαν σε άλλες εργασίες (αγροτικές ή και εποχικές) προκειμένου να παραμείνουν στο ενεργό δυναμικό απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 4.500 μέλη που αριθμούσε πριν από μία εξαετία το Συνδικάτο Οικοδόμων στη Μαγνησία μετά την εκκαθάριση που έγινε στο μητρώο τα εγγεγραμμένα μέλη δεν ξεπερνούν τα 1.500.

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Στη σκιά αυτής της αρνητικής κατάστασης την ερχόμενη Τετάρτη το Συνδικάτο Οικοδόμων πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση στις 6 το απόγευμα στο Ε.Κ.Β. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνέλευση είναι ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του 2015, θα τεθεί προς έγκριση ο προϋπολογισμός του 2016 και η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής, ενώ επίσης θα γίνει εκλογή εφορευτικής επιτροπής που θα διενεργήσει τις εκλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου