ΤΟΠΙΚΑ

Σεξουαλική ζωή από τα 15 δείχνει ερευνητική εργασία μαθητών

σεξουαλική-ζωή-από-τα-15-δείχνει-ερευνητ-439285

Το 88,8% των μαθητών θεωρεί σημαντική την ενημέρωση γύρω από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ενεργή σεξουαλική ζωή έχει η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών που βρίσκεται στη Β’ λυκείου. Μάλιστα, οι μαθητές υποστηρίζουν ότι η καταλληλότερη ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής είναι από 15 έως 18 ετών, αν και σε σημαντικό ποσοστό δηλώνουν ότι θα ήθελαν καλύτερη ενημέρωση γύρω από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τους τρόπους προφύλαξης και αντισύλληψης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από ερευνητική εργασία των μαθητών του τμήματος Α3 του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Ερευνητικής Εργασίας, που ασχολήθηκε με την πρόωρη σεξουαλική ζωή των εφήβων. Τα αποτελέσματα δε της ερευνητικής εργασίας συμπεριλαμβάνονται στο μαθητικό περιοδικό του σχολείου «Η Φωνή του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας», όπου επίσης καταγράφεται η πλούσια δραστηριότητα των μαθητών και καθηγητών του σχολείου, αλλά και οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν από τη νέα σχολική χρονιά.

Στη διάρκεια της εκπόνησης της ερευνητικής εργασίας πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου δύο συναντήσεις. Η πρώτη ενημέρωση έγινε από την υπεύθυνη του κέντρου, κ. Αικατερίνη Καλαϊτζή και την κ. Πααναγιώτα Ντούλια, επισκέπτρια υγείας, οι οποίες ενημέρωσαν τους μαθητές για ζητήματα που αφορούν στην αντισύλληψη και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Επίσης συζητήθηκαν απορίες των μαθητών, ενώ στη δεύτερη συνάντηση αναλύθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας των μαθητών.

Ενεργό σεξουαλικά το 84,6% των μαθητών

Η ερευνητική εργασία των μαθητών της Α’ τάξης, έγινε μέσω ερωτηματολογίων. Τα ερωτηματολόγια μοιράστηκαν στους μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης και από την επεξεργασία τους προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα.

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνα το 84,6% των μαθητών έχει ήδη ενεργή σεξουαλική ζωή. Το μεγαλύτερο ποσοστό (87,5%) αφορά στα αγόρια, ενώ λίγο μικρότερο είναι το ποσοστό των κοριτσιών με 71%.

Οι μαθητές ρωτήθηκαν ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Μεταξύ 15 και 18 ετών θεωρούν ως την καλύτερη ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής το 65,8% των ερωτηθέντων. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό της τάξης του 29% που υποστηρίζει ότι οι νέοι μπορούν να αρχίσουν σεξ σε ηλικία κάτω των 15 ετών.

Ηταν έτοιμοι

Από τα σημαντικά στοιχεία της έρευνας είναι και η ετοιμότητα των μαθητών να ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή. Το 64,6% των μαθητών ένιωθαν έτοιμοι να ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή, δηλώνοντας ότι δεν επηρεάστηκαν από φίλους ούτε πιέστηκαν από το σύντροφό τους.

Μάλιστα σε ποσοστό 85,9% οι μαθητές χρησιμοποίησαν αντισύλληψη. Υπάρχει όμως κι ένα ποσοστό της τάξης του 14,1% που δεν χρησιμοποίησε καμία μέθοδο αντισύλληψης.

Τέλος, οι μαθητές διαπίστωσαν μέσα από την έρευνά τους ότι το 88,8% των μαθητών θεωρεί σημαντική την ενημέρωση γύρω από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις μεθόδους προφύλαξης και αντισύλληψης. Την ίδια ώρα ενήμερο για όλα τα παραπάνω είναι το 80,3% των μαθητών. Το 13% των ερωτηθέντων όμως δήλωσε ότι θα ήθελε να έχει καλύτερη ενημέρωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου