ΤΟΠΙΚΑ

Σε πολυεθνική άσκηση στη Μεσόγειο οι πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας

σε-πολυεθνική-άσκηση-στη-μεσόγειο-οι-π-437476

Ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη η μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Bright Star 21», που διοργανώνει η Αίγυπτος, φέρνοντας στα νερά της Μεσογείου τις επίλεκτες δυνάμεις πολλών χωρών και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος και πεζοναύτες της 32 Ταξιαρχίας που εδρεύει στον Βόλο.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν μέρος με μια εντυπωσιακή αποστολή, αποτελούμενη από μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, άνδρες του Στρατού Ξηράς και φυσικά τους επίλεκτους κομάντο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, η οποία από τις πρώτες κιόλας ασκήσεις που λαμβάνει μέρος εντυπωσιάζει με την άρτια εκπαίδευση και τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν τα στελέχη της.

Ήδη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έχουν καταπλεύσει η φρεγάτα ΥΔΡΑ και το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ, ενώ τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 block 52+ από την 337 Μοίρα της Λάρισας θα βρίσκονται τις επόμενες δύο εβδομάδες σε αεροπορική βάση του Καΐρου, απ’ όπου θα απογειώνονται και θα επιχειρούν πάνω από τη Μεσόγειο.

Αυτό που εντυπωσιάζει στην ελληνική αποστολή είναι η συμμετοχή στην άσκηση δεκάδων στελεχών του Στρατού Ξηράς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Οι πεζοναύτες βρίσκονται ήδη στην Αλεξάνδρεια, μιας και μετέβησαν με το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ, ενώ τις επόμενες μέρες θα βρεθούν στην Αίγυπτο, Αλεξιπτωτιστές της ΔΕΠ, Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου, Ομάδα Μηχανοκίνητου Πεζικού, Ομάδα Μηχανικού, επιτελείς αξιωματικοί και επιτελείς σύνδεσμοι και φυσικά προσωπικό υποστήριξης.

Εκτός από την Ελλάδα συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιορδανίας, του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας. Παρατηρητές στην άσκηση είναι το Σουδάν, το Μαρόκο, η Ιταλία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, η Τυνησία, η Ισπανία, το Κουβέιτ, η Νιγηρία, η Τανζανία και η Κένυα.

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει διεξαγωγή διακλαδικών εκπαιδευτικών αντικειμένων στο πλαίσιο ενίσχυσης της διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Η πρώτη διμερής άσκηση “Bright Star” πραγματοποιήθηκε το 1980 ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του Camp David που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 1978 μεταξύ Αιγύπτου και ΗΠΑ με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και έτερων κρατών αποσκοπεί στην συνεργασία για την προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου