ΤΟΠΙΚΑ

«Η Περιφέρεια μισεί το Νότιο Πήλιο» ~ Νέο αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά

η-περιφέρεια-μισεί-το-νότιο-πήλιο-νέ-432433

Αντιδράσεις από τον Σύλλογο «Σηπιάδα», μετά την ανακοίνωση του σχεδιασμού από την Περιφέρεια

Αντιδράσεις προκαλεί ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το νέο αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά. Ο σύλλογος «Σηπιάδα» κάνει λόγο για καταστροφή όχι μόνο του Πλατανιά, αλλά ολόκληρου του Νοτίου Πηλίου. Επισημαίνει ότι ο χώρος θα εξυπηρετεί αποκλειστικά αλιείς, αποβάλλοντας κάθε τουριστικό πλάνο αλλά και αποκόβοντας τη σύνδεση της περιοχής με τη Σκιάθο και τις Σποράδες.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση και ένας δεύτερος σύλλογος από την περιοχή, ο «Πλατανιάς Πηλίου το Χωριό μας», που διαχώρισε τη θέση του και καλεί τους κατοίκους και τους Συλλόγους να κινηθούν ενωμένοι και να συστήσουν Συντονιστική Επιτροπή για την επίβλεψη των εργασιών, όταν ξεκινήσει η κατασκευή του λιμανιού.

Τι λέει «Η Σηπιάδα»

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι είναι γεγονός, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας μισεί το νότιο Πήλιο. «Με τη κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου όπως είναι σχεδιασμένο δεν καταστρέφει τον Πλατανιά αλλά όλο το νότιο Πήλιο . Αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το λιμάνι Πλατανιά είναι αλιευτικό καταφύγιο και γίνεται αποκλειστικά για τους αλιείς», σημειώνει.

Όπως εξηγεί, ο εκσυγχρονισμός μετατρέπει το καταφύγιο σε έναν καλά οργανωμένο χώρο για την εκφόρτωση των αλιευμάτων, τον ανεφοδιασμό των σκαφών και γενικότερα την εξυπηρέτηση των αλιέων.

«Είναι ξεκάθαρο ο τουρισμός δεν υπάρχει στο πλάνο της Περιφέρειας. Αυτή τη στιγμή στο Νότιο Πήλιο η μόνη σύνδεση που υπάρχει με τη Σκιάθο είναι μέσω Πλατανιά με το πλοίο Elizabeth. Με την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου η σύνδεση αυτή κόβετε, όπως και οποιαδήποτε άλλη σύνδεση διότι η δίοδος των σκαφών στο λιμάνι είναι σχεδιασμένη για γρι γρι και όχι για πολύ μεγάλα σκάφη-τουριστικά. Τα μεγάλα σκάφη δεν μπορούν να κάνουν εύκολα ελιγμό για να μπουν στο λιμάνι και πολύ περισσότερο να βγουν.

Δυστυχώς αυτό θα είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό.

Τέλος λοιπόν οι σύνδεση με τις Σποράδες», σημειώνει.

Μετ’ επιτάσεως τονίζει ότι «το Νότιο Πήλιο πρέπει να καταλάβει ότι οι αντιδράσεις δεν είναι διότι δεν θέλουμε λιμάνι στον Πλατανιά. Θέλουμε λιμάνι που θα ενισχύσει τον τουρισμό όχι μόνο τους αλιείας.

Πρέπει να καταλάβει το Νότιο Πήλιο ότι οι αντιδράσεις είναι από τους επαγγελματίες του τουρισμού και όχι από οικολόγους όπως θέλει να το παρουσιάζει η Περιφέρεια επειδή έτσι τη βολεύει».

Επιτίθεται σφοδρά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναφέροντας ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Περιφέρεια είναι να δείχνει ότι κάνει έργα για τις πολιτικές της σκοπιμότητες, για τους ψήφους.

«Το αν αυτά τα έργα θα λειτουργήσουν δεν την αφορά. Το ότι θα πεταχτούν τόσα χρήματα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ούτε αυτό την αφορά. Το ότι το νότιο Πήλιο ονειρεύεται σύνδεση με Σποράδες και θα χαθεί και η μοναδική που υπάρχει ούτε αυτό τους ενδιαφέρει.

Εμάς όμως σαν επαγγελματίες του τουρισμού μας ενδιαφέρει», προσθέτει.

Ακόμη, σημειώνει ότι το χωριό χωρίζεται από το ποτάμι το Χαλόρεμα και επισημαίνει ότι στη μακέτα του έργου αυτό φαίνεται να έχει εξαφανιστεί. Διερωτάται λοιπόν πώς θα γίνει ένα τόσο μεγάλο έργο σε ένα ποτάμι που δεν είναι οριοθετημένο.

«Θέλουν να γίνει ο Πλατανιάς η νέα Μάντρα.

Τα προβλήματα είναι πολλά πριν ακόμη ξεκινήσει το έργο.

Η μελέτη του έργου είναι μια ξεπερασμένη και αναχρονιστική μελέτη. Οι κατασκευές αυτές γινόταν πριν πενήντα χρόνια. Η περιφέρεια πρέπει να καταλάβει ότι ο κόσμος πάει μπροστά, ότι οι κοινωνίες εξελίσσονται και ότι κάνουμε έργα σύγχρονα και πρωτοποριακά.

«Αυτό βρήκαμε, αυτό κάνουμε» δεν είναι σοβαρή πολιτική θέση», προσθέτει.

Ο «Πλατανιάς Πηλίου το Χωριό μας»

Ο Αναπτυξιακός και Πολιτιστικός Σύλλογος – «Πλατανιάς Πηλίου το Χωριό μας» εκφράζει την ευαρέσκειά του σε κάθε Πολιτειακό, Περιφερειακό, Δικαστικό Δημοτικό, Συλλογικό και Ιδιωτικό Παράγοντα, όπως αναφέρει, που κατανόησε την σπουδαιότητα της κατασκευής του νέου λιμένος Πλατανιά και συνέβαλε θετικά στην εξέλιξη του έργου, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης και να ξεκινήσουν το ταχύτερο οι εργασίες κατασκευής του.

«Εμείς ως «Αναπτυξιακός και Πολιτιστικός Σύλλογος – «Πλατανιάς Πηλίου το Χωριό μας», προσβλέπουμε και θέλουμε την ανάπτυξη μέσα από τα ήπια και φιλικά στο περιβάλλον έργα υποδομής και πιστεύουμε ότι η κατασκευή του νέου λιμένος του Πλατανιά θα συμβάλει μεν στην ανάπτυξη της αλιείας, αλλά θα συμβάλλει κυρίως στην ανάπτυξη του τουρισμού, αφού στο νέο λιμάνι εκτός από τα αλιευτικά σκάφη, θα ελλιμενίζονται και τουριστικά που θα συνδέουν τις Β. Σποράδες με το Πήλιο και την Μαγνησία και κατ΄ επέκταση την Θεσσαλία», σημειώνει.

Κατά τον Σύλλογο, στο νέο λιμάνι θα υπάρχει λιμενική φύλαξη, καθώς και όλες οι υποδομές για έναν αξιοπρεπή ελλιμενισμό, για ιστιοφόρα, τουριστικά, κότερα, φουσκωτά, βάρκες και κάθε λογής σκάφος που θα πληροί τις προϋποθέσεις για την είσοδο στο νέο λιμάνι και που θα θέλει να βρει ένα ασφαλές λιμενικό καταφύγιο.

Εν όψει λοιπόν της κατασκευής του νέου λιμανιού, απευθύνει έκκληση ενότητας & καλεί τους κατοίκους και τους τοπικούς Συλλόγους να είναι ενωμένοι και να δημιουργήσουν μία Συντονιστική Επιτροπή για την κατασκευή του λιμανιού, ώστε κατά την περίοδο των εργασιών να έχει επαφές με την αναθέτουσα αρχή και την κατασκευάστρια εταιρεία, που θα αναλάβει, για ενδεχόμενες συστάσεις και βελτιώσεις του έργου.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Θωμάς Μαμμάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου