ΤΟΠΙΚΑ

Σε νευρική κρίση τα συνδικάτα για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

σε-νευρική-κρίση-τα-συνδικάτα-για-τις-ε-427447

Σε νευρική κρίση τα συνδικάτα. Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, η τραπεζική αργία και το ψαλίδισμα της παραγωγικής διαδικασίας σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της Μαγνησίας, έχουν «παγώσει» κάθε συλλογική διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να βρίσκονται στον αέρα.

Διανύοντας ήδη το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στις μεγαλύτερες βιομηχανίες, τα συνδικάτα δεν έχουν καταφέρει ακόμη, όχι να υπογράψουν, αλλά και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις επιχειρήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εργασιακή ανασφάλεια που προκαλεί στους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, οι εργαζόμενοι βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» της παράτασης που έχει δοθεί με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, οι δραματικές, ωστόσο, εξελίξεις προκαλούν εκ των πραγμάτων έντονο προβληματισμό και ανησυχία, καθώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και μέτωπα όπως π.χ. μη καταβολή θεσμοθετημένων επιδομάτων, υπερωριών, που έχουν επιφέρει σημαντικές μειώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων, σε μία περίοδο μάλιστα που ούτως ή άλλως οι αποδοχές, είτε εξαιτίας έμμεσων ή άμεσων φόρων, είναι ψαλιδισμένες.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός για τα συνδικάτα που βρίσκονται σε θέση αναμονής, έχει να κάνει με το αύριο, με τα περισσότερα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα να φοβούνται ότι οι εργαζόμενοι για μία ακόμη φορά θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα της νέας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έχει ξεσπάσει, αλλά και τις επιπτώσεις της τραπεζικής αργίας, που έχει προκαλέσει βύθιση στα κέρδη των επιχειρήσεων, μείωση της παραγωγικής διαδικασίας, ακυρώσεις παραγγελιών και συμφωνίες που είναι στον αέρα.

«Μέχρι σήμερα, ακόμη δεν έχουν φανεί στους εργαζόμενους οι δυσμενείς επιπτώσεις της τραπεζικής αργίας, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις έσπευσαν να πληρώσουν σε ορισμένες περιπτώσεις και προκαταβολικά τους επόμενους μήνες το προσωπικό. Από το φθινόπωρο όμως, όταν θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης, ελπίζουμε ότι δεν θα πληρώσουμε εμείς το «μάρμαρο», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος.

Το ΕΚΒ πάντως και προκειμένου να προλάβει καταστάσεις όπου εργοδότες θα σπεύσουν να φορτώσουν την κρίση στους εργαζόμενους, είτε με υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών, ή διαθεσιμότητες και εκ περιτροπής εργασία, βρίσκεται σε καθημερινή πλέον βάση σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα του ΣΕΠΕ Μαγνησίας, έτσι ώστε οποιεσδήποτε παρατυπίες να αποφευχθούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου