ΤΟΠΙΚΑ

Δύσκολη εκκίνηση στα Σπίτια Γαλήνης και αγώνας δρόμου από τους ναούς

δύσκολη-εκκίνηση-στα-σπίτια-γαλήνης-κ-425838

Δύσκολη η φετινή εκκίνηση στα Σπίτια Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος, μετά το εξίσου δύσκολο καλοκαίρι που προηγήθηκε, και την πρόβλεψη ότι ενδεχομένως θα αυξηθούν οι ανάγκες στη διάρκεια του χειμώνα, να επιταχύνει τον αγώνα δρόμου των ενοριακών ναών.

Μειωμένα τα έσοδα στο παγκάρι λόγω περιοριστικών μέτρων και του μικρότερου αριθμού πιστών στους ναούς, με τους κληρικούς και τις εθελόντριες των Σπιτιών Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος να πολλαπλασιάζουν τις προσπάθειες για την εξασφάλιση των αναγκαίων τροφίμων.

Μετά την προσωρινή παύση του καλοκαιριού, οι κουζίνες των συσσιτίων απόρων άρχισαν σταδιακά να παρασκευάζουν και πάλι ζεστό φαγητό με σπιτική φροντίδα για δεκάδες άπορες οικογένειες.

Στη βοήθεια των ενοριτών εναποτίθενται οι ελπίδες για την στήριξη των Σπιτιών Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος, με τους κληρικούς που μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, να επισημαίνουν ότι παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, το φιλανθρωπικό έργο συνεχίζεται απρόσκοπτα, για να βοηθηθούν όσοι στερούνται ακόμη και τα αναγκαία για το καθημερινό τραπέζι.

«Αναμφίβολα είναι δύσκολη η εκκίνηση, ειδικά μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι που προηγήθηκε. Είμαστε σε οριακό σημείο από οικονομικής άποψης και ξεκινούμε με τρόφιμα που επαρκούν για τις δύο πρώτες εβδομάδες», αναφέρει ο π. Σταύρος Σωτηρόπουλος, προϊστάμενος στον ιερό ναό Πέτρου και Παύλου Νέας Ιωνίας. Πολύ περιορισμένες οι οικονομικές δυνατότητες για την αγορά τροφίμων, με τον προϊστάμενο του ναού να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «πιστεύουμε πως θα αρχίσουν οι προσφορές του κόσμου, γιατί πάντα στηρίζουν τους ναούς, την ενορία τους και την προσπάθεια της Μητρόπολης Δημητριάδος να προσφέρει δωρεάν φαγητό σε άπορες οικογένειες».

Ανάλογη εικόνα μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Νεκταρίου Νέας Ιωνίας, τονίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση, διότι μετά το Πάσχα είχαμε κατακόρυφη πτώση στις χρηματικές δωρεές. Η μείωση στα έσοδα από το παγκάρι αγγίζει το 50% σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Είναι δύσκολο να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα του ναού και του Σπιτιού Γαλήνης, αλλά παρόλα αυτά, τα καταφέρνουμε». Από τις αρχές Αυγούστου διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια στους ενορίτες σχετικά με το Σπίτι Γαλήνης, με τον π. Ιωάννη να επισημαίνει ότι «συνεχίζουμε την προσπάθεια με την βοήθεια του κόσμου και την συνδρομή των εθελοντριών».

Στην ουσιαστική προσφορά των εθελοντριών που αναλαμβάνουν την παρασκευή του φαγητού που προσφέρεται σε αναξιοπαθούντες, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο προϊστάμενος του ιερού ναού Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου. Κοινά τα προβλήματα σε όλους τους ναούς, κεντρικούς και περιφερειακούς, με τον π. Καλλίνικο Γεωργακόπουλο να επισημαίνει ότι «πέρα από τον χρόνο τους, οι εθελόντριες του Σπιτικού Γαλήνης του Αγίου Κωνσταντίνου προσφέρουν και οικονομική βοήθεια, αγοράζοντας οι ίδιες είδη που χρειάζονται για την παρασκευή του φαγητού, όταν διαπιστώνουν ότι εξαντλούνται τα αποθέματα». Η έναρξη της λειτουργίας του Σπιτιού Γαλήνης του Αγίου Κωνσταντίνου τοποθετείται μετά την εορτή του Σταυρού, με τον π. Καλλίνικο να αναφέρει ότι «πάντα βοηθούν οι ενορίτες και ανταποκρίνονται σε κάθε κάλεσμα».

Σήμα εκκίνησης και στο Σπίτι Γαλήνης της Μεταμόρφωσης, με την διανομή τροφίμων να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Δεν αντιμετωπίζουμε δυσκολία, διότι ο κόσμος ανταποκρίνεται πάντα και βοηθάει. Καλύπτονται οι ανάγκες με την βοήθεια του κόσμου και πιστεύουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και φέτος. Με την βοήθεια του κόσμου θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», επισημαίνει ο προϊστάμενος του ναού π. Σεραφείμ Κοντακτσής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου