ΤΟΠΙΚΑ

Στην Πορτογαλία μαθητές του 1ου Δ.Σ. Μηλεών

στην-πορτογαλία-μαθητές-του-1ου-δ-σ-μηλ-425796

Στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius

Στις 30 Ιουνίου ολοκληρώθηκε το καινοτόμο Eυρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με θέμα: «Crossing bridges from past to present» που υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 2013 – 2015 και στο οποίο συμμετείχε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μηλεών. Στο πλαίσιο της παραπάνω ευρωπαϊκής σύμπραξης, συνεργάστηκαν σχολεία από τη Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Εσθονία και Πορτογαλία. Επισφράγισμα της συνεργασίας αυτής αποτέλεσε το τελευταίο ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου ως 6 Ιουνίου 2015 στη Sesimbra της Πορτογαλίας με τη συμμετοχή των δεκάχρονων μαθητριών Καφετζή Ευτέρπης του Αποστόλου και Μαχαιρίτσα Γεωργίας – Ελισάβετ του Χρήστου, συνοδευόμενες από την Προϊσταμένη του σχολείου και υπεύθυνη του προγράμματος κ. Μολά Δέσποινα και την παρουσία της πρώην Υπεύθυνης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Comenius Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας κ. Τσαβαλιά Βασιλικής.

Στο ταξίδι αυτό οι μαθήτριες φιλοξενήθηκαν σε μαθήτριες από την Πορτογαλία που ήδη είχαν επισκεφτεί τη χώρα μας. Η επικοινωνία μεταξύ τους υπήρχε ήδη προ μηνών και η διαμονή τους στην παραθαλάσσια Sesimbra ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη και αλησμόνητη. Βάση του προγράμματος της χώρας υποδοχής οι φιλοξενούμενες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες πέρασαν την πρώτη μέρα διαμονής τους αρχικά στο χώρο του σχολείου έχοντας τη δυνατότητα να γνωρίσουν το διδακτικό και μαθητικό δυναμικό, τις κτιριακές εγκαταστάσεις και να επισκεφτούν τις σχολικές τάξεις, παρακολουθώντας διάφορα μαθήματα. Στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στο κάστρο της πόλης (Castelo de Sesimbra), το οποίο βρισκόταν στην κορυφή του λόφου, ενώ αμφιθεατρικά απλωνόταν η πόλη που κατέληγε στην παραλία με θέα τον Ατλαντικό ωκεανό. Παλιά γραφική πόλη με λιθόστρωτους δρόμους στο κέντρο της, πόλος έλξης πολλών τουριστών την εποχή αυτή. Κατά την ξενάγηση οι μαθητές και μαθήτριες των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών είχαν τη δυνατότητα προχωρώντας προς την παραλία να δουν το φρούριο του Σαντιάγο (Fortaleza de Santiago). Το φρούριο που κάποτε ήταν σημείο εποπτείας και προστασίας του παραλιακού χωριού έχει προνομιακή οπτική γωνία με θέα την πόλη και τον ωκεανό. Το απόγευμα οι μαθητές επέστρεφαν στις οικογένειες υποδοχής που φιλοξενούνταν.

Πρώτος σταθμός περιήγησης τις δύο επόμενες μέρες , η πόλη της εντυπωσιακής Λισσαβόνας (Lisboa). Τη δεύτερη μέρα συνεχίστηκε η ξενάγηση στην όμορφη πρωτεύουσα με ενδιάμεσο προορισμό το μοναστήρι Φραγκισκανών μοναχών.

Ο δεύτερος σταθμός περιήγησης την επόμενη μέρα ήταν προς τα νοτιοανατολικά της χώρας. Η ιστορική γραφική πόλη Évora σε απόσταση περίπου 80χλμ. από τα ισπανικά σύνορα με τα λιθόστρωτα στενά δρομάκια που οδηγούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, οι στοές στον εμπορικό δρόμο, ο καθεδρικός ναός και η αρχιτεκτονική πολλών κτιρίων είναι όλα τα στοιχεία που συνθέτουν μια εικόνα που σε παρέπεμπε στη μεσαιωνική εποχή.

Την τελευταία μέρα οι μαθητές είχαν όλη τη μέρα αθλητικές δραστηριότητες στην απέραντη πλαζ της Sesimbra, ενώ μετά το μεσημέρι όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες παρουσίασαν , δίδαξαν και τέλος χόρεψαν ένα παραδοσιακό χορό της κάθε χώρας. Το απόγευμα όλες οι αντιπροσωπείες συγκεντρώθηκαν στο σχολείο για την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση. Οι γονείς των παιδιών ετοίμασαν μπουφέ με πορτογαλικές παραδοσιακές νοστιμιές, ενώ στον προαύλιο χώρο είχαν στήσει χειροποίητες κατασκευές που παρίσταναν την πρόσοψη του μνημείου – συμβόλου της κάθε χώρας. Για την ελληνική ομάδα κατασκευάστηκε η πρόσοψη της Ακρόπολης. Σε ένα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα αποχαιρετίστηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί και μαθητές μιας και ήταν η τελευταία συνάντηση όλων των εταιρικών σχολείων. Οι ευχάριστες βιωματικές στιγμές όλων των ταξιδιών αποτέλεσαν το κίνητρο εκδήλωσης της επιθυμίας για μια μελλοντική συνάντηση στο απώτερο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου