ΤΟΠΙΚΑ

Στερούν δωρεάν τρόφιμα από πολύτεκνες οικογένειες

στερούν-δωρεάν-τρόφιμα-από-πολύτεκνε-422195

Στον «αέρα» φέτος το πρόγραμμα από το υπουργείο • Πάνω από 200 οικογένειες στη Μαγνησία προμηθεύονταν είδη πρώτης ανάγκης

Χωρίς τα καθιερωμένα δωρεάν τρόφιμα που προμηθεύονταν κάθε χρόνο οι πολύτεκνες οικογένειες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα μείνουν φέτος πάνω από 200 οικογένειες της Μαγνησίας που πληρούσαν τα κριτήρια και δικαιούνταν κάποιες ποσότητες από βασικά είδη διατροφής.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Τέτοια εποχή κάθε χρόνο, οι πολύτεκνοι του Βόλου προετοίμαζαν τα απαραίτητα χαρτιά και αιτήσεις από τα γραφεία της Ενωσης Πολυτέκνων Ν. Μαγνησίας, ωστόσο φέτος το πρόγραμμα έχει «παγώσει» για άγνωστους λόγους με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μένουν στην αναμονή περιμένοντας να ενημερωθούν σε περίπτωση που αλλάξει κάτι.

Ηδη τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Πολυτέκνων Ν. Μαγνησίας κ. Σουλτάνα Πράπα είχαν γίνει ιδιαίτερα αυστηρά τα κριτήρια για τους δικαιούχους καθώς από τις 3.500 πολύτεκνες οικογένειες του Νομού να δικαιούνται τρόφιμα μόνο 200 οικογένειες.

Οπως αναφέρει η κ. Πράπα τη στιγμή που η χώρα βιώνει τις χειρότερες συνθήκες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η πολιτεία στερεί τη δωρεάν διανομή τροφίμων από εκατοντάδες οικογένειες. Τα συγκεκριμένα προγράμματα υλοποιούνταν από την Ε.Ε., βάσει των κανονισμών της και παρέχονταν βοήθεια σε κράτη-μέλη, με αποδέκτες ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, ηλικιωμένοι κ.α). Αφήνει όμως στη δικαιοδοσία του καθενός κράτους να καθορίσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων αυτής της διανομής.

Η κ. Πράπα όπως διευκρινίζει, σήμερα από την πολιτεία ως άποροι, ορίζονται τα άτομα που έχουν οικογενειακό ή ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι και 15.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και κατά 20% για κάθε ανήλικο τέκνο. Που πρακτικά, σύμφωνα με την ίδια, σημαίνει ότι μία πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα, για να δικαιούται, τη δωρεάν διανομή των τροφίμων έπρεπε να έχει οικογενειακό ετήσιο εισόδημα 31.500 ευρώ. «Δηλαδή για να δικαιούται μία πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα τη δωρεάν διανομή τροφίμων έπρεπε να είχε ετήσιο εισόδημα 20.160 ευρώ», καταλήγει η ίδια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου