ΤΟΠΙΚΑ

Τρέχουν και δεν φτάνουν με το ΑΜΚΑ

τρέχουν-και-δεν-φτάνουν-με-το-αμκα-422161

Μπαλάκι ασφαλισμένοι και μη για να διορθώσουν λάθη

Γολγοθάς η διόρθωση του ΑΜΚΑ. Toν μπελά τους έχουν βρει ασφαλισμένοι και μη εξαιτίας λαθών που έχουν καταγραφεί στον ΑΜΚΑ τους με αποτέλεσμα να «πέφτουν» σε τοίχο και να φεύγουν με άδεια χέρια όταν χρειάζεται να πάρουν μία θεραπεία ή να κάνουν εξέταση.

Ανάλογα λάθη έχουν εντοπιστεί και σε ανασφάλιστους με αποτέλεσμα να χρειάζεται ολόκληρη διαδικασία προκειμένου να αποκατασταθεί το λάθος και να πάρουν το «πράσινο φως» για εξετάσεις και συνταγογράφηση.

Η λανθασμένη καταγραφή του ΑΜΚΑ μπορεί να εξελιχτεί σε Γολγοθά καθώς μόλις διαπιστωθεί το πρόβλημα στο όποιο παραπεμπτικό, θα πρέπει αφενός να διορθωθεί από τον ίδιο το γιατρό για να μπορεί να υποβληθεί ο ασθενής σε οποιαδήποτε εξέταση και αφετέρου να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έτσι ώστε να γίνει η διόρθωση.

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό αφού θα πρέπει σε δεύτερη φάση ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει σχετική αίτηση διόρθωσης και στα ΚΕΠ προκειμένου να καταχωρηθεί το λάθος και να διορθωθεί από την κεντρική μηχανοργάνωση που έχει και την αρμοδιότητα για την ταξινόμηση των ΑΜΚΑ όλων των ασφαλισμένων πολιτών.

Και όλα αυτά εάν ο ενδιαφερόμενος είναι ασφαλισμένος διότι εάν είναι ανασφάλιστος ή άνεργος και δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επειδή δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, τότε η λάθος καταγραφή του ΑΜΚΑ τους έχει «πετάξει» εκτός συστήματος και κατατάσσονται στους μη δικαιούχους.

Οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι περισσότερο ασαφείς και κυρίως μη διαφωτιστικές, αφού γίνονται «μπαλάκι» και άκρη δεν βγάζουν για το ποιος έχει την ευθύνη και πως μπορεί να διορθωθεί η λανθασμένη καταχώρηση του ΑΜΚΑ ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα και να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν είναι ασφαλισμένοι να «αποκτήσουν» μέσα τις νέες δομές που έχουν ανακοινωθεί εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης στην υγεία.

Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) είναι η ασφαλιστική ταυτότητα του καθενός, όπως αντίστοιχα είναι το ΑΦΜ και δεν έχει να κάνει με το αν είσαι ασφαλισμένος ή όχι καθώς ΑΜΚΑ μπορεί να έχει και κάποιος που δεν εργάζεται και είναι ανασφάλιστος. Αν έχει ασφαλιστεί κάποιος έστω μια φορά αποκτά και ΑΜΚΑ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου