ΤΟΠΙΚΑ

Με καλούς οιωνούς η νέα σοδειά στα ελαιόδεντρα του Νοτίου και Κεντρικού Πηλίου

με-καλούς-οιωνούς-η-νέα-σοδειά-στα-ελαι-420459

Προβληματισμός στους παραγωγούς για δάκο και ανομβρία

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η φετινή παραγωγή ελαιών στα δέντρα του Νοτίου και Κεντρικού Πηλίου, μετά την περσινή ακαρπία που «στέγνωσε» οικονομικά τους παραγωγούς. Τα πρώτα δείγματα για τη φετινή χρονιά κάνουν λόγο για μια ποιοτική παραγωγή με ικανοποιητικές ποσότητες. Μάλιστα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου – Βορείων Σποράδων ήδη γίνονται οι πρώτες κρούσεις προς τους παραγωγούς προκειμένου να αξιοποιήσουν τις βρώσιμες ελιές (συγκέντρωση και εμπορευματοποίηση) και όχι να τις ελαιοποιήσουν ως εύκολη λύση.

Τα μόνα «σύννεφα» που προβληματίζουν τους παραγωγούς είναι το θέμα του δάκου και το θέμα της ανομβρίας κυρίως σε «φτωχά εδάφη», καθώς ήδη παρατηρήθηκαν φαινόμενα σε ελαιόδεντρα κατά τα οποία μαράθηκαν τα φύλλα και πάνιασαν οι καρποί τους από έλλειψη νερού. Προβλήματα λόγω ανομβρίας έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής στην ευρύτερη περιοχή της Αργαλαστής, του Τρικερίου αλλά και στην περιοχή της Αφήσσου.

Οσον αφορά το θέμα του δάκου, ήδη έχει πραγματοποιηθεί έγκαιρα η πρώτη δακοκτονία προφυλάσσοντας τους καρπούς των δέντρων από προσβολές ωστόσο οι παραγωγοί πιέζουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας για το δεύτερο ψεκασμό προκειμένου να ξενοιάσουν εντελώς από το πρόβλημα του δάκου.

Ετσι, εκτός απρόοπτου, η σοδειά φαίνεται να εξελίσσεται ικανοποιητικά και από θέμα ποιότητας και από θέμα ποσότητας. «Ευχόμαστε να πράγματα να εξελιχθούν θετικά και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με την περσινή ακαρπία πραγματικά όλοι οι παραγωγοί «στεγνώσαμε» οικονομικά και γι’ αυτό στη φετινή παραγωγή στηρίζουμε τις ελπίδες μας. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο καρπός μέχρι στιγμής έχει αναπτυχθεί σωστά. Τα μόνα θέματα που μας προβληματίζουν είναι ο δάκος, ο οποίος βέβαια είναι αντιμετωπίσιμος αλλά και το θέμα της ανομβρίας, το οποίο δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε. Σε περίπτωση που δεν έχουμε βροχοπτώσεις μέχρι το Σεπτέμβριο πολύ φοβάμαι θα δημιουργηθούν προβλήματα στα ελαιόδεντρα. Ηδη παρατηρήθηκαν τα πρώτα προβλήματα λόγω ανομβρίας σε δέντρα της Αργαλαστής, του Τρικερίου και της Αφήσσου. Από την ανομβρία μαράθηκαν τα φύλλα και πάνιασαν καρποί πάνω σε δέντρα, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρχουν άλλες τέτοιες περιπτώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης.

Μεγαλύτερο κέρδος στη βρώσιμη ελιά

Μεταξύ άλλων ο κ. Διανελλάκης τόνισε ότι από το Συνεταιρισμό προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο διάλεξη προς τους παραγωγούς, με στόχο να τους στρέψουν προς τη συγκέντρωση και εμπορευματοποίηση της βρώσιμης ελιάς, για την οποία φημίζεται άλλωστε το Πήλιο, και όχι προς την ελαιοποίηση των καρπών.

Οπως αναφέρει ο ίδιος, με την εμπορευματοποίηση της βρώσιμης ελιάς το κέρδος για τους παραγωγούς είναι πολύ μεγαλύτερο ωστόσο τα τελευταία χρόνια, πολλοί παραγωγοί στρέφονταν στην ελαιοποίηση ως εύκολη λύση και απλά για ένα συμπληρωματικό εισόδημα.

«Σιωπηρή παράταση» για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Οσον αφορά στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, παρότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου 2014, ακόμη τηρείται «σιωπηρή» παράταση καθώς παραμένει ανοιχτό το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και έτσι ακόμη υποβάλλονται κάποιες τελευταίες δηλώσεις από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

Τέλος εκτιμήσεις θέλουν το σύστημα να παραμένει ανοιχτό μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου