ΤΟΠΙΚΑ

Επέτειος συγκίνησης και μνήμης

επέτειος-συγκίνησης-και-μνήμης-414047

Εκπληρώνοντας την ετήσια οφειλή τιμής και ευγνωμοσύνης, η τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος τίμησε και φέτος τη μνήμη των Αγίων της Μικράς Ασίας, που θυσιάστηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, του Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου και των λοιπών Ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών μαρτύρων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της ιωνικής γης.

Επίκεντρο του εορτασμού, όπως κάθε χρόνο, ήταν ο προσφυγικός, ιστορικός ναός Ευαγγελιστρίας της Νέας Ιωνίας, όπου προχθές Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, οι βουλευτές Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας και Αθανάσιος Λιούπης, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, μέλη των Μικρασιατικών Σωματείων της πόλης και πλήθους κόσμου, απόγονοι των Μικρασιατών προσφύγων.

Στη θεία λειτουργία τον κήρυγμα απηύθυνε ο αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κατερίνας, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Αττικής. Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος αναφέρθηκε στη επικείμενη ανέγερση Ιερού Ναού επ’ ονόματι του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Νέα Ιωνία, ενώ προανήγγειλε σειρά εκδηλώσεων κατά το 2022, σε συνεργασία με τα Μικρασιατικά Σωματεία της Πόλης, για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή: «Κρατάμε ζωντανή μια παράδοση και γνωρίζουμε το ακριβό τίμημα του διχασμού για τα εθνικά μας πράγματα. Από την άλλη, η ενότητά μας, με ζωογόνο δύναμη την ορθόδοξη πίστη μας, είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για να έχουμε μέλλον σ’ αυτή την πατρίδα» είπε.

Ακολούθησαν η επίσημη επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της μικρασιατικής τραγωδίας και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων, στο προαύλιο του Ναού.

Μνημόσυνο τελέστηκε στο Ηρώο, που βρίσκεται στη Νέα Ιωνία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου