ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης στην Αμερική προβάλει ιστορία ~ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

βολιώτης-στην-αμερική-προβάλει-ιστορ-409165

Αναρτά στο facebook ιστορικά ντοκουμέντα που σχετίζονται με τη Μαγνησία

Μία σελίδα γεμάτη ιστορικά ντοκουμέντα που αφορούν την επικράτεια της Μαγνησίας διαχειρίζεται Βολιώτης ομογενής ο οποίος ζει στην Αμερική, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για τον τόπο του χιλιάδες μίλια μακριά από αυτόν.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Τι κοινό έχει μία καρτ ποστάλ του εργοστασίου τσιμέντων «Ολυμπος», ένα σκίτσο του 1897 και το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο του Βόλου; Και τα τρία αυτά στοιχεία αποτελούν μέρος του υλικού που διαθέτει ο κ. Αντώνης Ζαβαλιάγκος και που αναρτά στη σελίδα που διαχειρίζεται στο facebook.

Ο κ. Αντώνης Ζαβαλιάγκος διαμένει στο Πρίνστον της Αμερικής όπου διαπρέπει ως προϊστάμενος του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Drexel και διαχειρίζεται εδώ και αρκετό καιρό στο facebook τη σελίδα «Η Μαγνησία στο πέρασμα του χρόνου», στην οποία αναρτά ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα που σχετίζονται με το Βόλο και την περιοχή της Μαγνησίας.

Σπάνια ντοκουμέντα

Ενα από τα σπάνια ντοκουμέντα που έχει αναρτήσει στη σελίδα του ο κ. Ζαβαλιάγκος είναι το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο του Βόλου με πλήρη περιγραφή των εικονιζόμενων κτισμάτων. Το ντοκουμέντο χρονολογείται από το 1842, όταν η περιοχή ήταν υπό τη διοίκηση σουλτάνου.

Ενα άλλο σκίτσο που δημοσιεύθηκε στο LondonIllustratedNewsστις 22 Μαΐου του 1897 αποτυπώνει μία από τις πιο συγκλονιστικές απεικονίσεις της φρίκης του πολέμου. Ο Seppings Wright, δημιουργός του σκίτσου, έδωσε την εικόνα μίας μάνας που είχε χάσει το παιδί της και το οποίο κουβαλούσε στις πλάτες της στην προσπάθεια των κατοίκων της Λάρισας να έρθουν στο Βόλο προκειμένου να σωθούν από τα τουρκικά στρατεύματα.

Επίσης, στη σελίδα έχει αναρτηθεί μία κάρτα η οποία πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία για 120 δολάρια. Πρόκειται για μία κάρτα-φωτογραφία χρονολογίας 1925 που απεικονίζει το εργοστάσιο τσιμέντων «Ολυμπος».

Το έναυσμα

Η σελίδα «Η Μαγνησία στο πέρασμα του χρόνου» δημιουργήθηκε το 2012 εξαιτίας της περιέργειας που προκάλεσε ένα βιβλίο στον κ. Ζαβαλιάγκο. Ενα καλοκαίρι όπου βρέθηκε σε κάποιο ξενοδοχείο στο Πήλιο, ο κ. Ζαβαλιάγκος βρήκε ένα βιβλίο των εκδόσεων του ΔΗ.Κ.Ι. για την Ολυμπιάδα του 2004 που αφορούσε την ιστορία του Βόλου. Οταν το διάβασε, αισθάνθηκε ντροπή για την άγνοια που είχε όσον αφορά τις πληροφορίες της Μαγνησίας. Επίσης, ένα άλλο βιβλίο, το «Βόλος, μια πόλη στη λογοτεχνία» του Κ. Ακρίβου ήρθε να επαληθεύσει το αίσθημα της άγνοιάς του. Εκτοτε, ξεκίνησε να μαζεύει πληροφοριακό υλικό σχετικά με τη Μαγνησία, όπως βιβλία, φωτογραφίες και έγγραφα.

Η ιστοσελίδα facebook του έδωσε στη συνέχεια τη δυνατότητα να μοιραστεί αυτό το υλικό με τους διαδικτυακούς φίλους του αλλά και να μοιραστεί τις γνώσεις του με άλλους φιλομαθείς. Κατά τους πρώτους μήνες, συνέλλεγε με προσοχή το υλικό και το επεξεργαζόταν ώστε να δημοσιευθεί πλήρες στους ακόλουθους της σελίδας. Στη συνέχεια, κάποιοι αναγνώστες ξεκίνησαν να του στέλνουν υλικό με αποτέλεσμα την αύξηση των αναρτήσεων στη σελίδα. «Η σελίδα ήταν ολιγόλογη στην αρχή αλλά σύντομα άρχισε να μπαίνει και ένα όσο το δυνατόν μικρό κείμενο που επισήμανε κάποια σημαντικά ιστορικά στοιχεία ή ένα λογοτεχνικό κομμάτι, τα οποία δημιουργούσαν συζήτηση μεταξύ των διαδικτυακών μου φίλων, οι οποίοι, μάλιστα, συμπλήρωναν και με περισσότερες πληροφορίες τις αναρτήσεις. Είχα να γράψω ελληνικά 25 χρόνια» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ζαβαλιάγκος.

Σήμερα, η σελίδα μετράει πάνω από 5.000 φίλους ενώ σε κάθε ανάρτηση συμμετέχουν περίπου 2.000 άτομα, τραβώντας ένα ευρύ κοινό στη σελίδα.

«Είναι μια ωραία ευκαιρία να μοιραστώ το προσωπικό μου χόμπι με άλλους ανθρώπους. Ταυτόχρονα μου δόθηκε η δυνατότητα να μάθω από πρώτο χέρι τις εξαιρετικές δυνατότητες που δίνει το facebook στην προσέγγιση μιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα. Γνώρισα έτσι ηλεκτρονικά πολλούς αξιόλογους συμπολίτες αλλά και εξαιρετικούς Βολιώτες της διασποράς», ανέφερε ο κ. Ζαβαλιάγκος.

Νοσταλγία και χόμπι

Η σελίδα πρωταρχικά είναι ένας προσωπικός ηλεκτρονικός νόστος για την πατρίδα του κ. Ζαβαλιάγκου. Επίσης, η ενασχόληση με αυτή αποτελεί ένα χόμπι που τον βοηθάει να καθαρίσει το μυαλό του κάποιες ώρες την εβδομάδα με κάτι διαφορετικό από τα τεχνολογικά θέματα που τον απασχολούν στη δουλειά του. «Οσο βλέπω ότι οι αναγνώστες μαθαίνουν μαζί μου θα συνεχίζω» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Η ελπίδα μου είναι πως η γνώση και η ανάλυση της ιστορίας, της τέχνης και της παράδοσης της περιοχής μας βοηθάει να κατανοήσουμε την πραγματικότητα καλύτερα. Η φόρμα των αναρτήσεων αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική. Ο κόσμος σήμερα δεν έχει το χρόνο ή ίσως και την ικανότητα να συγκεντρωθεί για να διαβάσει για παράδειγμα τις χίλιες σελίδες της Ιστορίας της Επαρχίας Βόλου και Αγιάς του Κορδάτου» σημείωσε ο κ. Ζαβαλιάγκος. Ετσι, με τα μικρά αλλά μεστά θέματα συνοδευόμενα πάντα με μια καλή φωτογραφία σε τακτά διαστήματα προσφέρουν μια διαφορετική και σύγχρονη προσέγγιση στην ιστορία του τόπου. Η αμερικανική μέθοδος διδασκαλίας γνωστή ως μη γραμμική μάθηση «non-linearlearning» αποτελεί μια πιθανή και μια πιο αποτελεσματική για το σύγχρονο άνθρωπο προσέγγιση στη μάθηση, πράγμα το οποίο συμβαίνει και στη σελίδα του facebook.

Πολλές οι πηγές

Ο κ. Ζαβαλιάγκος διαθέτει πλέον περισσότερα από 100 βιβλία που σχετίζονται με το Βόλο, τα οποία του τα έχει στείλει ο πατέρας του αλλά και διαδικτυακοί του φίλοι. Ανάμεσα στα βιβλία είναι τα βιβλία πολλών έμπειρων ερευνητών της περιοχής, όπως του Γ. Θωμά, του Κ. Λιάπη, της Ν. Κολιού αλλά και παλαιότερα όπως η «Θεσσαλία» του Ν. Γεωργιάδη και η «Νεωτερική Γεωγραφία» των Δημητριέων. Επίσης, το πανεπιστήμιο του Πρίνστον διαθέτει μία τεράστια βιβλιοθήκη όπου ανάμεσα στα βιβλία της, συναντάται και μία απίστευτη ποικιλία βιβλίων για το Βόλο.

Οι παλιές φωτογραφίες που είναι χαρακτηριστικό της σελίδας έχουν ποικίλες προελεύσεις. Η συλλογή του ΔΗ.Κ.Ι. που είναι online είναι εξαιρετική. Επίσης, διαθέτει μια καλή προσωπική συλλογή (μερικές εκατοντάδες φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ) που έχει προέλθει από δημοπρασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ άλλες εντοπίστηκαν μερικές εξαιρετικές φωτογραφίες του Ζημέρη στη βιβλιοθήκη του Πρίνστον. Τα αρχεία των παλιών εφημερίδων, τα γαλλικά αρχεία και τα αγγλικά αποτελούν και αυτά σημαντικές πηγές φωτογραφιών για τη σελίδα. «Τις προάλλες ήμουν στην Αγγλία για μια εβδομάδα και αφιέρωσα ένα απόγευμα να επισκεφτώ μία αποθήκη που φυλάγουν τα προσωπικά ημερολόγια των πλοιάρχων των στρατιωτικών πλοίων του Ηνωμένου Βασιλείου. Βρήκα αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία, και μια υπέροχη φωτογραφία του Βόλου από το 1894 σε πολύ καθαρότερη εκτύπωση από το αντίγραφο που υπάρχει στο αρχείο του ΔΗ.Κ.Ι. στο Βόλο» ανέφερε έκπληκτος ο κ. Ζαβαλιάγκος.

Επίσης, ο Θανάσης Γερμανός, ο Θεόδωρος Γκαβαρντίνας και η Γιούλη Κόκκορη προσέφεραν υπέροχες φωτογραφίες από τα προσωπικά αρχεία τους ενώ ο Λευτέρης Τσίλογλου επέτρεψε να δημοσιεύσουμε τα εξαιρετικά κείμενα από το βιβλίο του «Και όμως ήταν όμορφα».

Σημαντική είναι και η συμβολή του Αρη Παπαδόπουλου που επιμελείται τον ιστότοπο anolechonia.blogspot.com, του Νικόλαου Φιλάρετου, του Χρήστου Πίνα, του Γιώργου Κοντομήτρου, κ.ά..

Η κάρτα – φωτογραφία Ολυμπος πουλήθηκε 120 δολάρια σε δημοπρασία

Μία μάνα κλαίει για το χαμένο παιδί της σε σκίτσο που δημοσιεύθηκε στον Αγγλικό τύπο

Το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο του Βόλου που χρονολογείται από το 1842

Ο κ. Αντώνης Ζαβαλιάγκος διαχειρίζεται τη σελίδα «Η Μαγνησία στο πέρασμα του χρόνου»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου