ΤΟΠΙΚΑ

Νέα διάκριση για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην παγκόσμια κατάταξη

νέα-διάκριση-για-το-πανεπιστήμιο-θεσσ-406405

Στο 5% των καλύτερων Πανεπιστημίων παγκοσμίως συγκαταλέγεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο, σημειωτέον, πρόσφατα είχε καταταγεί μεταξύ των 1.000 κορυφαίων σύμφωνα με την ανακοίνωση της νέας παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων «Webometrics Ranking of World Universities».

Η νέα διάκριση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκύπτει από την ετήσια λίστα της «Κατάταξης της Σαγκάης» (Shanghai Ranking) – μία από σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη λίστα επτά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, τα οποία είναι με σειρά κατάταξης το Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στην κατάταξη του 2019 συμπεριλαμβάνονται πανεπιστήμια από 64 χώρες, τα οποία βαθμολογούνται και κατατάσσονται με βάση έξι δείκτες ακαδημαϊκής και ερευνητικής επίδοσης. Για κάθε δείκτη το «καλύτερο» ίδρυμα βαθμολογείται με 100, οπότε κάθε άλλο ίδρυμα βαθμολογείται με το ποσοστό που υπολείπεται της βαθμολογίας του πρώτου.

Πρόκειται για τη Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (Academic Ranking of World Universities – ARWU), γνωστή και ως «Λίστα της Σαγκάης». Η εν λόγω κατάταξη θεωρείται ως μία από τις τρεις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις. Μεθοδολογικά αξιολογείται κάθε Πανεπιστήμιο που διαθέτει αποφοίτους και καθηγητές βραβευμένους με Νόμπελ ή άλλα σημαντικά βραβεία, ερευνητές των οποίων τα άρθρα έχουν υψηλή επιστημονική απήχηση και επίδραση, και άρθρα και δημοσιεύσεις στα σημαντικά περιοδικά Nature και Science. Επιπλέον, στον πίνακα βρίσκονται Πανεπιστήμια με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση Science-Citation Index-Expanded (SCIE) και στη βάση Social Science Index Citation Index (SSCI). Από το 2003 που ξεκίνησε η δημοσίευση της κατάταξης περισσότερα από 1800 πανεπιστήμια αξιολογούνται κατατάσσονται και από αυτά δημιουργείται ο πίνακας με τα καλύτερα 500. Από την κατάταξη του 2019, δημοσιεύεται πίνακας με τα 1000 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου