ΤΟΠΙΚΑ

Κατέβασαν ρολά διαμαρτυρίας

κατέβασαν-ρολά-διαμαρτυρίας-40522

Ρολά διαμαρτυρίας κατέβασαν χθες αρκετά καταστήματα, ενημερώνοντας τους καταναλωτές με σχετικές ανακοινώσεις στις προθήκες των επιχειρήσεών τους ότι συμμετείχαν σε δίωρη στάση εργασίας από τις 10 πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Πολλοί έμποροι συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση, υψώνοντας φωνή διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας και των ανατιμήσεων σε ενέργεια, καύσιμα και αγαθά, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωσή τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των συναδέλφων του εξέφρασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Νεκτάριος Νικολός, επισημαίνοντας ότι «είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στη δίωρη στάση εργασίας συμμετείχαν βολιώτικες επιχειρήσεις, αλλά και αλυσίδες».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ξεπέρασε το 70% η συμμετοχή των εμπόρων στη χθεσινή κινητοποίηση, που είχε ως σημείο συνάντησης τον πεζόδρομο της Ερμού, στο ύψος του Αγίου Νικολάου, για να ακολουθήσει η συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και την πορεία προς την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Πολλά τα φλέγοντα αιτήματα των εμπόρων της περιοχής, με τον κ. Νικολό να αναφέρει ότι «ζητούμε να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες οι επιστρεπτέες προκαταβολές, που είχαμε λάβει. Ζητούμε, παράλληλα, να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων για τα πάγια έξοδα που έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια της πανδημίας σε εφορία, δημόσια ταμεία και λοιπούς φορείς και να μην έχουν υπεραυξήσεις οι οφειλές των εμπόρων. Διεκδικούμε να μην υπάρξει καμία διακοπή σε κανέναν επαγγελματικό χώροι όσον αφορά στη ΔΕΗ και να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός σε ρυθμίσεις ρεύματος για τους εμπόρους, οι οποίοι έχουν οφειλές στη ΔΕΗ».

Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας ζητούν οι έμποροι, για να δοθεί ώθηση επανεκκίνησης για τις επιχειρήσεις τους και ταυτόχρονα η δυνατότητα να ανανεώσουν το εμπόρευμά τους για τη νέα σεζόν.

Με την άνοιξη στο προσκήνιο, οι καιρικές συνθήκες λειτουργούν υποστηρικτικά για την εμπορική αγορά. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι δεν επαρκούν οι οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών για να ενισχυθούν τα ταμεία των καταστημάτων. «Εχει αρχίσει να κινείται ο κόσμος και εξαιτίας του καιρού και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχουν τα παιδικά ρούχα και τα παιδικά παπούτσια ενόψει του Πάσχα, αλλά θεωρώ ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να κυκλοφορεί περισσότερος κόσμος. Σταδιακά θα αποκτά ενδιαφέρον το γυναικείο ρούχο, παπούτσι και αξεσουάρ ενόψει Πάσχα, γάμων, βαπτίσεων και ό,τι ακόμη συνεπάγεται η άνοιξη» τονίζει ο κ. Νικολός.

Μέχρι στιγμής η επισκεψιμότητα δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο, με τον γενικό γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας να υπογραμμίζει ότι «το αποτέλεσμα στις αγορές δεν είναι το επιθυμητό, αλλά όσο επισκέπτεται ο κόσμος τα καταστήματα, πιστεύω ότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα».

Κομβική, σύμφωνα με τον ίδιο, η θερινή σεζόν, ενώ εκτιμά ότι «θα καταφέρουν να επιβιώσουν όσοι έχουν φτάσει μέχρι εδώ», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες και δεν θεσπιστούν μέτρα βοήθειας για τον εμπορικό κόσμο, πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρχουν έμποροι που δεν θα αντέξουν τη νέα σεζόν».

Με κοινό αίτημα τα μέτρα στήριξης για τον εμπορικό κόσμο, ο Νεκτάριος Νικολός τονίζει ότι «όσοι πατήσουν καλά στα πόδια τους και επιβιώσουν τα καλοκαίρι, θα καταφέρουν να συνεχίσουν τον χειμώνα. Οσοι δεν καταφέρουν αυτή τη στιγμή να αντεπεξέλθουν σε υποχρεώσεις ή να ρυθμίσουν υποχρεώσεις του παρελθόντος, δεν θα αντέξουν τον χειμώνα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου