ΤΟΠΙΚΑ

Ακόμη και αεροφωτογραφίες ζητά η ΔΕΥΑΜΒ για ένταξη αγροτών στο μητρώο άρδευσης

ακόμη-και-αεροφωτογραφίες-ζητά-η-δευα-402513

«Δεν πρόκειται να κάνουμε δηλώσεις», αντιδρά ο αγροτικός κόσμος

Τοπογραφικά διαγράμματα, συμβόλαια ακόμη και… ορθοφωτοχάρτες με αεροφωτογραφία (!) ζητά η ΔΕΥΑΜΒ από τον αγροτικό κόσμο του Δήμου Βόλου, προκειμένου να τους εντάξει στο Μητρώο Αρδευσης, που βρίσκεται υπό σύσταση. Επτά συνολικά δικαιολογητικά καλούνται να προσκομίσουν οι αγρότες έως τις 30 Σεπτεμβρίου για να μπουν στο μητρώο και να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τα δίκτυα άρδευσης για να ποτίζουν τα κτήματά τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο όγκος των δικαιολογητικών, η δυσκολία στην εξεύρεσή τους αλλά και τα χρήματα που απαιτείται να πληρώσουν οι αγρότες για την συγκέντρωση των δικαιολογητικών, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ένταξη του αγροτικού κόσμου στο μητρώο άρδευσης. «Δεν θα κάνουμε δηλώσεις κι ό,τι θέλει ας γίνει», λένε στη θέα της λίστας των δικαιολογητικών αγρότες. Προειδοποιούν δε, ότι δεν θα διστάσουν ακόμη κι όσοι συνεχίζουν να εντάσσονται στη ΔΕΥΑΜΒ, να αυτονομηθούν. Ηδη υπάρχουν πέντε αυτονομηθείσεις τοπικές κοινότητες: η Δράκεια, η Αγριά, ο Αγιος Βλάσιος, η Πορταριά και η Μακρινίτσα.

Οι αντιδράσεις είναι σχεδόν καθολικές για τη λίστα των δικαιολογητικών. «Για να συγκεντρώσει κανείς τα δικαιολογητικά που ζητά η ΔΕΥΑΜΒ, θα πρέπει να υποβληθεί στην ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας αλλά και των εξόδων. Είναι υπερβολικά όσα ζητάνε. Πώς ένας 80χρονος αγρότης θα πάει στο πρώην Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να πάρει αεροφωτογραφίες;», λέει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανω Λεχωνίων, Νίκος Νομικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα αρκούσε μία υπεύθυνη δήλωση, το Ε9 των αγροτών και το ενοικιαστήριο συμβόλαιο για όσους νοικιάζουν τα κτήματα στα οποία καλλιεργούν. «Εκτιμώ ότι δεν πάει κανείς να κάνει τη δήλωση στη ΔΕΥΑΜΒ ακριβώς λόγω των δικαιολογητικών που ζητούνται. Δεν θα πάμε κι ό,τι θέλει ας γίνει. Στο τέλος, ακόμη κι όσες κοινότητες συνταχθήκαμε με τη ΔΕΥΑΜΒ, θα προχωρήσουμε σε αυτοδιαχείριση, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές», ανέφερε ο κ. Νομικός.

Ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ…

«Ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ που μας δίνει τις επιδοτήσεις δεν ζητά τόσα και τέτοιου είδους δικαιολογητικά», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου, Γιάννης Αγαπητός.

«Ενας μεγάλος σε ηλικία αγρότης θα πάει στο Υπουργείο στην Αθήνα για να ζητήσει ορθοφωτοχάρτη που κοστίζει και 70 ευρώ για τον προσκομίσει στη ΔΕΥΑΜΒ; Με τίποτα. Κανείς δεν πρόκειται να καταθέσει τέτοια έγγραφα. Τι της χρησιμεύουν της ΔΕΥΑΜΒ τόσα χαρτιά;», προσθέτει ο κ. Αγαπητός, ο οποίος θέτει επίσης θέμα αυτοδιαχείρισης της άρδευσης.

«Το είχα δηλώσει εξ αρχής στις συναντήσεις που είχαμε κάνει για τον Κανονισμό της άρδευσης, ότι όλα αυτά τα δικαιολογητικά είναι παράλογα. Θα αρκούσε το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση για να έρχεται ο λογαριασμός, το ΑΦΜ και μία υπεύθυνη δήλωση ποιο κτήμα έχει ο καθένας και πόσα δέντρα αρδεύει», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι στον Αγιο Λαυρέντιο, υπάρχουν κυρίως δενδροκαλλιέργειες. Συγκεκριμένα δραστηριοποιούνται περίπου 400 παραγωγοί που καλλιεργούν 65.000 δέντρα.

Εως 30 Σεπτεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ οι αγρότες καλούνται έως 30 Σεπτεμβρίου να προσκομίσουν τα απαιτούμενα έγγραφα για να μπουν στο Μητρώο Αρδευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου