ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Χαλέβας για Πήλιο: Πρέπει να ξεμπλοκάρουν οι επιδοτούμενες επενδύσεις

κ-χαλέβας-για-πήλιο-πρέπει-να-ξεμπλοκά-399885

Συναντήσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχη με φορείς για την απόφαση απαγόρευσης του ΣτΕ ανέγερσης δεύτερης κατοικίας στο ίδιο οικόπεδο

Συνάντηση με την πρόεδρο του ΤΕΕ και την Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε. πραγματοποίησε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Κώστας Χαλέβας στο πλαίσιο εξεύρεσης άμεσης λύσης στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακίνητης ιδιοκτησίας στο Πήλιο όσο και οι επενδυτές που εξ’ αιτίας μιας απόφασης του ΣτΕ που αφορούσε συγκεκριμένο οικόπεδο στερήθηκαν το δικαίωμα να επενδύσουν σε τουριστικά καταλύματα κατοικιών.

Η απαγορευτική απόφαση ανέγερσης δεύτερης κατοικίας στο ίδιο οικόπεδο στέρησε το δικαίωμα στους επενδυτές να επιδοτηθούν τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από άλλα προγράμματα επιδοτήσεων δεδομένου ότι απαραίτητη προϋπόθεση επιδότησης είναι η ανέγερση πλέον των δύο κατοικιών γεγονός που απαγορεύεται από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε. με τη διευθύντρια Κατερίνα Κοντογεωργίου και τον Γεώργιο Αγριγιάννη δόθηκε ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την υλοποίηση έργων τουριστικών καταλυμάτων στο τοπικό πρόγραμμα CLLD /Leader για το Πήλιο.

Στο ενημερωτικό σημείωμα αυτό μεταξύ άλλων γίνεται πρόταση προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι επενδυτικές προτάσεις.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Σύμφωνα με την ΥΑ 13214-30/11/2017 «Πλαίσιο υλοποίησης Υπόμετρου 19.2 του Μέτρου 19,Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων,(ΤΑΠΤοΚ) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για παρεμβάσεις Ιδιωτικού χαρακτήρα και λοιπές διατάξεις εφαρμογής των Τοπικών Προγραμμάτων» μετά την ένταξη στο πρόγραμμα ο δικαιούχος πρέπει να φέρει το πρώτο αίτημα πληρωμής, και κατά συνέπεια την άδεια δόμησης, εντός 12 μηνών από την απόφαση ένταξης.

Θα μπορούσε λοιπόν στο διάστημα που μεσολαβεί, από την προκήρυξη έως την υλοποίηση, να γίνει μια παρέμβαση ώστε να τροποποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ και να επιτραπεί ένας ελάχιστος αριθμός κατοικιών ανά ιδιοκτησία προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιηθούν επενδύσεις στο Πήλιο στον τομέα του Τουρισμού που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης αλλά και ουσιαστική πηγή εισοδήματος για την διαβίωση των κατοίκων της περιοχής».

Ο κ. Χαλέβας θεωρεί απαράδεκτο ένα πρόβλημα που απασχολεί όλες τις εκτάσεις του Πηλίου εντός και εκτός σχεδίου των παραδοσιακών οικισμών και αποτελεί τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής να μην μπορεί να βρει λύση για τρία συνεχόμενα χρόνια.

«Είμαι σίγουρος ότι με την κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων και την παρέμβασή μας στο αρμόδιο υπουργείο σύντομα θα δοθούν οι κατάλληλες διευκρινίσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν όλες οι επιδοτούμενες επενδύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης Κώστας Χαλέβας δεσμεύτηκε ότι θα γίνει κάθε δυνατή παρέμβαση από πλευράς Περιφέρειας ώστε σύντομα να δοθεί λύση στο σοβαρότερο αναπτυξιακό πρόβλημα του Πηλίου και κατ΄ επέκταση της Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου