ΤΟΠΙΚΑ

Πράσινο φως στη δεύτερη φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας

πράσινο-φως-στη-δεύτερη-φάση-του-επιχε-396712

Με φόντο την κωματώδη κατάσταση της οικονομίας

Η δεύτερη φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014 – 2019 εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Ο προϋπολογισμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος ανέρχεται για την πενταετία σε 798.729.845,41 ευρώ.

Της εισήγησης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, προηγήθηκε μία εκτενής αναφορά του Κ. Αγοραστού στην παρούσα πολιτική και οικονομική συγκυρία, προειδοποιώντας πως «η τραπεζική αργία καλλιεργεί μία κουλτούρα η οποία γενικεύεται σε όλη την αγορά με αποτέλεσμα κανείς να μην πληρώνει κανέναν».

Μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης ανέφερε: «Η εξοικείωση με το αδιανόητο ανάμεσα στον αμοραλισμό και τον σκληρό κυνισμό έρχεται τη στιγμή που η οικονομία και η κοινωνία έχουν πέσει σε κώμα.

Την ίδια ώρα η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων δημιουργώντας μία αφόρητη κατάσταση. Μία κατάσταση της οποίας όλοι μας είμαστε μάρτυρες.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην πλειονότητά τους παραμένουν απλήρωτοι ή «ημιπληρωμένοι» και όλοι ατενίζουν με τρόμο το σκληρό πρόσωπο της ημιαπασχόλησης και της απόλυσης.

Η ακρίβεια ανεβαίνει. Η ανεργία παίρνει επίσης την ανιούσα. Οι επιχειρήσεις δε διαθέτουν ρευστότητα. Οι υγιείς επιχειρήσεις χάνουν συμβόλαια, ρήτρες και καλούς πελάτες δίχως δική τους ευθύνη.

Η τραπεζική αργία καλλιεργεί μία κουλτούρα, η οποία γενικεύεται σε όλη την αγορά με αποτέλεσμα κανείς να μην πληρώνει κανέναν.

Τα δημόσια έργα είναι όλα σε αναστολή. Τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Τα λουκέτα των επιχειρήσεων βρίσκονται σε διαρκή άνοδο. Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια. Η τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων συνεχώς διευρύνεται.

Οι διατραπεζικές συναλλαγές είναι απαγορευμένες. Οι εξαγωγικές εταιρείες αδρανοποιούνται καθώς δεν εισπράττουν ούτε καν τις επιστροφές ΦΠΑ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου