ΤΟΠΙΚΑ

Επιθετικό θηλυκό στους αιθέρες ~ Η πρώτη χειρίστρια Αpache στην Ελλάδα

επιθετικό-θηλυκό-στους-αιθέρες-η-πρώτ-39672

Μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η 25χρονη Αθηνά Πανουργιά, φωτεινό παράδειγμα της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού

Θέληση, τόλμη, γνώσεις και ικανότητες είναι σύμφωνα με τους εκπαιδευτές ελικοπτέρων τα τέσσερα στάνταρς που πρέπει να πληρούν τα πληρώματα των επιθετικών Αραche στην Ελληνική Αεροπορία Στρατού. Στοιχεία που διαθέτει στον υπερθετικό βαθμό η 25χρονη Ιπτάμενη Αθηνά Πανουργιά, η οποία πριν λίγες ημέρες αποφοίτησε από τη Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ) στο Α/Δ Στεφανοβικείου και έλαβε τον τίτλο της πρώτης γυναίκας χειρίστριας επιθετικού ελικοπτέρου Apache στην Ελλάδα. Αποτελεί σήμερα το φωτεινό παράδειγμα της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, εντυπωσιάζοντας τους εκπαιδευτές της τόσο με τις θεωρητικές όσο και με τις πτητικές ικανότητες.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Μετά την αποφοίτησή της, για την Αρχιλοχία Αθηνά Πανουργιά ανοίγει μια νέα πρόκληση που ακούει στο όνομα επιχειρησιακή χρησιμοποίηση του επιθετικού ελικοπτέρου Αραche, το οποίο είναι κατασκευασμένο να εκτελεί δύσκολες και απαιτητικές αποστολές. Αποστολές που απαιτούν κινήσεις ακρίβειας, αποφασιστικότητα, γρήγορη σκέψη και ατσάλινα νεύρα.

Η εκπαίδευση που παρακολούθησε, συμπεριλάμβανε 5 μήνες θεωρητικής εκπαίδευσης, 50 ώρες πτητικής εκπαίδευσης, ημέρα και νύχτα στην Ελλάδα, και 20 ώρες εκπαίδευσης σε εξομοιωτή πτήσεων στην Αμερική.

«Από μικρή αναζητούσα ένα επάγγελμα που θα είχε δράση και θα μου προσέφερε αδρεναλίνη» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αρχιλοχίας Αθηνά Πανουργιά προσθέτοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισε να μπει στο Στρατό.

Το 2006 πέρασε στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και όταν ενημερώθηκε για την Αεροπορία Στρατού και τα επιθετικά ελικόπτερα, σιγουρεύτηκε πως αυτό ήθελε να ακολουθήσει, χωρίς δισταγμούς και δεύτερες σκέψεις. «Είδα την Αεροπορία Στρατού και τα επιθετικά ελικόπτερα ως πρόκληση και λειτούργησε για μένα ως κίνητρο το να είμαι η πρώτη γυναίκα χειρίστρια επιθετικού ελικοπτέρου Αραche. Από εκείνη τη στιγμή δεν μετάνιωσα ποτέ για την επιλογή μου και πραγματικά αγαπώ πάρα πολύ αυτό που κάνω», τόνισε η Αθηνά Πανουργιά.

Οπως εξηγεί η ίδια το επιθετικό ελικόπτερο έχει πολλές απαιτήσεις, μεταξύ των οποίων πολύ διάβασμα, πτητική εκπαίδευση, πτητικές αποστολές κ.α.

Ερωτηθείσα η 25χρονη πως την αντιμετωπίζουν οι άντρες συνάδελφοι, απαντάει πως έχουν συνηθίσει την παρουσία της και ότι δεν τυγχάνει ιδιαίτερης αντιμετώπισης. «Οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες για όλους μας, είτε πρόκειται για άντρες είτε για γυναίκες. Πραγματικά έχουμε άριστη συνεργασία και ο ένας εμπιστεύεται τον άλλο. Αλλωστε στόχος μας είναι η άρτια εκπαίδευση, ώστε όταν μας ζητηθεί να εκτελέσουμε το καθήκον μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εξάλλου σε άλλες χώρες υπάρχουν πολλές γυναίκες χειρίστριες επιθετικών ελικοπτέρων και αναλαμβάνουν δύσκολες αποστολές, απλά στην Ελλάδα έτυχε να είναι η πρώτη», σημειώνει η Αρχιλοχίας.

Οσον αφορά την οικογένεια και τους φίλους της 25χρονης και το πώς είδαν την απόφασή της, ανέφερε πως έχουν συνηθίσει πλέον τη δουλειά της και νιώθουν περήφανοι και χαρούμενοι που την βλέπουν να πραγματοποιεί τους στόχους της.

Η ίδια στέλνοντας ένα μήνυμα σε όσες γυναίκες θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, επισημαίνει πως εάν πιστεύουν ότι η πτήση με επιθετικό ελικόπτερο τους ταιριάζει, τους αρέσει και τους συναρπάζει ο χώρος, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα, αρκεί να δουλέψουν σκληρά.

«Αποτελεί παράδειγμα»

Ως παράδειγμα για τα επόμενα τμήματα των παραγωγικών σχολών, χαρακτήρισε ο Διοικητής της Ταξιαρχίας κ. Αθανάσιος Τσιλικούδης την Αρχιλοχία Αθηνά Πανουργία τονίζοντας ότι από νωρίς είχε εντυπωσιάσει τους εκπαιδευτές της από τις θεωρητικές και πτητικές επιδόσεις της.

«Όπως έγινε αντιληπτό δεν χρειάζεται μυϊκή δύναμη για να πετάξεις με ελικόπτερο. Αυτό που χρειάζεται είναι θέληση, τόλμη, γνώσεις και ικανότητες. Αυτά τα τέσσερα στάνταρς πρέπει να πληρούν τα πληρώματα των ελικοπτέρων, είτε είναι άντρες είτε είναι γυναίκες», δήλωσε ο κ. Τσιλικούδης, προσθέτοντας ότι στα επιθετικά ελικόπτερα οι απαιτήσεις είναι πολύ περισσότερες και στόχο έχουν να μπουν στη μάχη με ικανοποιητικά αποτελέσματα, να πετύχουν την αποστολή τους και να γυρίσουν πίσω.

Για την επόμενη φάση της 25χρονης Αθηνάς Πανουργιά, ο κ. Τσιλικούδης ανέφερε ότι είναι κρίσιμη και αποτελεί μια νέα πρόκληση τόσο για την ίδια όσο και για το Διοικητή του Τάγματος. Μάλιστα, όπως επεσήμανε είναι η φάση που άνθρωπος και ελικόπτερο γίνονται «ένα» για να πετύχουν την αποστολή τους.

Σήμερα στην Ελληνική Αεροπορία Στρατού, υπάρχουν 13 γυναίκες χειρίστριες ελικοπτέρων, αλλά η μοναδική χειρίστρια επιθετικού ελικοπτέρου είναι η Αθηνά Πανουργιά. «Είναι συγκινητικό να βλέπουμε στην Αεροπορία Στρατού την πρώτη γυναίκα χειριστή στα επιθετικά ελικόπτερα. Πιστεύω ότι θα είναι ένα παράδειγμα για όλα τα επόμενα τμήματα των παραγωγικών σχολών και εάν έρθουν και άλλες γυναίκες θα πρέπει να ξέρουν ότι στην Αρχιλοχία Πανουργιά δεν χαρίστηκε τίποτα», κατέληξε ο κ. Τσιλικούδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου