ΤΟΠΙΚΑ

«Θα γίνει είτε το θέλουν, είτε όχι»  

θα-γίνει-είτε-το-θέλουν-είτε-όχι-390794

Στον Βόλο θα βρίσκεται μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία πρόκειται για ανακοινώσει κάτι πολύ ευχάριστο για την πόλη. Στην αποκάλυψη προχώρησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος είπε ότι η ανακοίνωση θα έχει να κάνει με το δικαστικό μέγαρο.

Ο κ. Μπέος εξαπέλυσε στη συνέχεια σκληρή επίθεση κατά μερίδας δικηγόρων, 5 ή 15 ατόμων, που, όπως είπε, «έχουν πάρει περιουσίες δίπλα στην πλατεία Ελευθερίας και δεν θέλουν να ξεβολευτούν».

«Θα στείλω λοιπόν ένα μήνυμα σε μία χούφτα χασομέρηδες χαβαλέδες χασοδίκες, δεν είναι παραπάνω. Το δικαστικό μέγαρο θα γίνει είτε θέλουν, είτε όχι, γιατί το θέλει ο κόσμος, η κοινωνία, η πόλη, οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Και στέλνω το μήνυμα εγώ, όχι ο Στρατηγόπουλος. Και θέλω να ρωτήσω, αν συμφωνούν με αυτή τη στάση. Εχουμε βρει χρηματοδότηση 100% γι’ αυτό το μεγάλο το έργο. Υπάρχει δέσμευση και από τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Δικαιοσύνης, όλη την κυβέρνηση να γίνει. Δεν είναι δυνατόν να βάζουν τρικλοποδιές κάτω από το τραπέζι μία χούφτα χασοδίκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι εξασφαλίστηκε κατά 99% η χρηματοδότηση για το μεγαλύτερο έργο στην πόλη, το Μουσείο της Αργούς και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η γέφυρα του Προφήτη Ηλία στις Αλυκές, όπου σημειώθηκαν πολλά θανατηφόρα τροχαία.

Για τα υπόλοιπα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη έκανε ειδική μνεία σε αυτά της Νέας Ιωνίας. Ζήτησε δημόσια «συγγνώμη» από τους πολίτες της δημοτικής ενότητας, καθώς έξω από τα μαγαζιά τους και τα σπίτια τους έχουν σκόνη και τους παρότρυνε όμως να κάνουν υπομονή, αφού, όπως είπε, «γίνονται πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομοι, σειρά έργων σε μία περιοχή, που ήταν παρατημένη επί 50 χρόνια».

Ο κ. Μπέος αναφέρθηκε στη συνέχεια στα δικαστήρια που πήγε προχθές, όπου, όπως είπε, «εκεί υπήρχαν κάποιοι περίεργοι τύποι». «Λένε να τα βρούμε να ηρεμήσουμε. Δεν ηρεμώ καθόλου. Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν», σημείωσε ο δήμαρχος Βόλου, τονίζοντας παράλληλα ότι η πόλη έχει δώσει εντολή στη δημοτική αρχή να διοικεί. Ο ίδιος είπε ότι «είχαν βάλει και ένα πανό έξω από τα δικαστήρια, με συνθήματα που έχουν να κάνουν με μία τεράστια επένδυση για το υγρό φυσικό αέριο, η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον κόσμο».

Αναφέρθηκε και στην απόφαση αρχειοθέτησης της μηνυτήριας αναφοράς κατά του προέδρου του Γηροκομείου Βόλου Παύλου Πάνου και είπε ότι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο όσον αφορά στο 2014 και όχι στα άλλα έτη. «Εφτασαν φάκελοι στο γραφείο μου και τους πήγα στον εισαγγελέα, που θα κρίνουν αν τα περιστατικά είναι πραγματικά ή συκοφαντίες. Αλλα είχα υποχρέωση να τα πάω. Μακάρι η εξέλιξη να είναι υπέρ του. Ο φάκελος θα επανεξαταστεί», είπε μεταξύ άλλων.

Επίθεση κατά των αντιπολιτεύσεων για το πάρκινγκ

Ειδική αναφορά έκανε και σην καταγγελία, που, όπως είπε, έκαναν «κάποια παράσιτα που έχουν μείνει στην πόλη και θα τελειώσουμε και με αυτά» για τη λειτουργία του πάρκινγκ της Φιλελλήνων χωρίς άδεια. «Ρε κόπροι του Αυγεία, δεν θα πάρουμε άδεια ποτέ. Ετσι γουστάρουμε. Κάντε επώνυμη καταγγελία, αν θέλετε», προέτρεψε.

Ο ίδιος διερωτήθηκε: «Είναι δυνατόν ο Δήμος Βόλου να κάνει το έργο χωρίς ολοκληρωμένο φάκελο;». «Ο φάκελος βρίσκεται στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και η άδεια θα δοθεί, αρκεί να υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτό ζητεί ο υπηρεσιακός παράγοντας. Δεν ντρέπεστε; Εκανε 18 χρόνια να γίνει το έργο και κριθήκαμε, γιατί το τίμημα είναι ακριβό. Μακάρι να μπορέσουμε να το δώσουμε δωρεάν στον κόσμο. Οσο θέλουμε θα το βάλουμε το τίμημα. Δεν πάτε να κάνετε 100 καταγγελίες!», συμπλήρωσε.

Αποχαρακτηρισμός του οικοπέδου

για το νέο δικαστικό μέγαρο

Ειδικά για το νέο δικαστικό μέγαρο ο δήμαρχος Βόλου ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα χαρακτηρισμού του οικοπέδου στην οδό Υδρας για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου.

Ο ίδιος διερωτήθηκε πόσες χιλιάδες ευρώ χάνουν οι πολίτες που μετακινούνται στη Λάρισα για να δικαστούν στο Εφετείο και στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά κατά μερίδας δικηγόρων.

«Θα σας βγάλω εγώ τα άπλυτα στη φόρα. Επιστήμονες του κ@λου», ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι «αναφέρομαι σε αυτή τη μερίδα, στους 5 ή 15 νομικούς, που έχουν πάρει περιουσίες δίπλα στην πλατεία Ελευθερίας και δεν θέλουν να ξεβολευτούν».

Ιστορική αναδρομή

Κάνοντας ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες υλοποίησης του έργου, είπε: «Δεν είναι δυνατόν ένα κτίριο με τεράστια προβλήματα πάνω από 111 χρόνια, που ούτε για δημόσιο ουρητήριο δεν κάνει, να είναι εν λειτουργία δικαστικό μέγαρο. Αφού λοιπόν ενοχλήσαμε, πιέσαμε μέσα στο πλαίσιο του σχεδιασμού της πόλης, όπως την οραματιζόμαστε, υπάρχει ένα ακίνητο χαρακτηρισμένο στο ΓΠΣ ως χώρος δικαστικού μεγάρου. Ενα οικόπεδο γύρω στα 7,5 στρέμματα απέναντι από σχολεία σε ημικεντρικό δρόμο που έχει εύκολη πρόσβαση εκεί που υπάρχει η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ), η οποία έχει ένα κτίριο ανενεργό πάνω από 10 χρόνια.

Το συμβούλιο της εταιρείας έχει πρόεδρο μία δικαστική λειτουργό εφέτη, που θέσαμε το θέμα ότι διεκδικούμε το οικόπεδο για το δικαστικό μέγαρο, καθώς είχαμε μάθει ότι υπάρχει χρηματοδότηση και για την πόλη μας.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης βρήκαν ότι το οικόπεδο είναι καταχωρημένο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά έχει παραχωρηθεί στην ΕΠΑ….

Είχε στυλώσει τα πόδια η εφέτης πρόεδρος, γιατί έγινε παρέμβαση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου να είναι αρνητική. Ο γ.γ. ο κ. Κόκκινος είπε να βρούμε άλλο οικόπεδο», είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δεύτερη λύση της Παρασκευοπούλου, για την οποία, όπως είπε, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος του είπε ότι «δεν είναι κατάλληλο και ζήτησε να αναζητηθεί άλλο».

«Ο Δήμος Βόλου δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα, αλλά προσπαθήσαμε να δώσουμε λύση… Καταφέραμε να κάνουμε σύσκεψη με έξι βουλευτές και όλους τους εμπλεκόμενους να κάνουμε το νέο δικαστικό μέγαρο», σημείωσε.

Για το οικόπεδο στην Υδρας ενημέρωσε ότι ξεκαθαρίστηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

«Πήγαμε στον υπουργό Δικαιοσύνης με όλους του βουλευτές της Ν.Δ. και εγώ τον είδα άλλες τέσσερις φορές. Τελικά την περασμένη βδομάδα μαθαίνω ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος μας τα ρίχνει», σημείωσε.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι στη συνέχεια επισκέφτηκε τον κ. Γεραπετρίτη, μίλησαν για το δικαστικό μέγαρο και κατέληξαν σε δύο – τρεις κινήσεις, που, όπως είπε, δεν θέλει να δημοσιοποιήσει.

«Το να οριοθετήσουμε το οικόπεδο στην Υδρας γι’ αυτή τη χρήση είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχει βούληση και θέληση από περισσότερους φορείς να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Επαιξα τον ρόλο του συντονιστή. Χαίρομαι που το έκανα», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου