ΤΟΠΙΚΑ

Παραγωγοί ανταλλάσουν τα προϊόντα τους με λίπασμα

παραγωγοί-ανταλλάσουν-τα-προϊόντα-το-388779

Λόγω έλλειψης χρημάτων…

Σε κατάρρευση έχουν οδηγηθεί φέτος, για πρώτη φορά, οι τιμές στα καλοκαιρινά λιπάσματα τα οποία προορίζονται για ποτιστικές καλλιέργειες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι λιπάσματα π.χ (Ουρία), πέρσι πωλούνταν 450 ευρώ ο τόνος και σήμερα η τιμή τους έχει φτάσει τα 350 ευρώ τον τόνο. Βέβαια παρότι έχουν μειωθεί οι τιμές, οι έμποροι λιπασμάτων δεν βλέπουν τη δουλειά τους να αυξάνεται καθώς δεκάδες παραγωγοί αδυνατούν να πληρώσουν αλλά και να είναι τυπικοί στις πληρωμές των λιπασμάτων που προμηθεύονται.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Μάλιστα εξαιτίας αυτής της κατάστασης φέτος υπήρξαν περιστατικά παραγωγών οι οποίοι αντάλλαξαν τα προϊόντα τους με λίπασμα. Σύμφωνα με το γεωπόνο- έμπορο λιπασμάτων Αθανάσιο Λέφα, φέτος αντί για χρήματα από παραγωγούς δέχθηκε σιτάρι, προκειμένου να τους παραχωρήσει λιπάσματα, προχωρώντας έτσι σε ένα είδος ανταλλαγής προϊόντων.

Ο κ. Λέφας όπως επεσήμανε παρότι μειώθηκαν οι τιμές, η πελατεία είναι περιορισμένη, αποδίδοντας το γεγονός στο ότι φέτος είναι λιγότερες οι ποτιστικές καλλιέργειες απ’ ότι πέρυσι. Συγκεκριμένα πολλοί παραγωγοί «πόνταραν» στα σιτηρά -ως φθηνότερη λύση- αποφεύγοντας τις ποτιστικές καλλιέργειες που- κατά παράδοση- έχουν μεγαλύτερο κόστος.

Πως διαμορφώνονται οι τιμές

Οσον αφορά τις φετινές τιμές, οι πρώτες ενδείξεις για το κριθάρι είναι ότι «πιάνει» τα 15-16 λεπτά το κιλό έναντι των 18 λεπτών το κιλό που είχε πέρυσι.

Επίσης, οι πρώτες τιμές για το σιτάρι, διαμορφώνονται στα 18 λεπτά το κιλό έναντι των 20-22 λεπτών το κιλό που ήταν πέρσι. Ωστόσο παρά τη μικρή μείωση των τιμών, σύμφωνα με τον κ. Λέφα οι παραγωγοί φέτος θα είναι περισσότερο κερδισμένοι καθώς οι ποσότητες τόσο κριθαριού όσο και σιταριού είναι αυξημένες.

Τέλος ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Παρά τις δυσκολίες που βιώνουν οι παραγωγοί, η κρίση στον αγροτικό κλάδο είναι μικρότερη συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα. Θεωρώ ότι σε μερικά χρόνια η γεωργία της Ελλάδας θα είναι το ίδιο ανταγωνιστική με άλλων χωρών, καθώς παράγονται ποιοτικά προϊόντα, υπάρχουν καλές αποδόσεις και σωστοί επαγγελματίες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου