ΤΟΠΙΚΑ

Λύση στην κρίση το χωράφι

λύση-στην-κρίση-το-χωράφι-38836

Η ιστορία ενός αιώνα και οι δυναμική παρουσία που αναπτύσσεται στον πρωτογενή τομέα, μέσα από την υποδειγματική δράση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, υπογραμμίστηκαν στη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η παρουσίαση του δίτομου έργου με τίτλο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου 1916-2016. Ενας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα, η ιστορία, οι συνεταιριστικές αξίες και ο πολιτισμός της αγροτικής παραγωγής», αποτέλεσε την αφορμή για να υπογραμμιστεί, για μια ακόμη φορά, η σημασία της συνεργασίας στην ανάπτυξη, κόντρα στην κρίση.

Για το δίτομο έργο μίλησαν στους συνεταιριστές και στο ευρύτερο κοινό η Ιωάννα Λαλιώτου, αναπληρώτρια πρύτανης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Σύγχρονου Κόσμου, και ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης, ενώ την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο δημοσιογράφος Θανάσης Σαμαράς.

«Ο πρωτογενής τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, κυρίως όσον αφορά την απασχόληση» υπογράμμισε ο κ. Ζουμπουλάκης, ενώ προσέθεσε ότι «ο αγροτικός τομέας είναι μέσο βιοπορισμού και καταπολέμησης φαινομένων αποκλεισμού». Αναφερόμενος, εξάλλου, στο παράδειγμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, επεσήμανε ότι: «Οταν οι άνθρωποι είναι επίμονοι και έχουν μεταξύ τους ομόνοια, μπορούν να καταφέρουν πολλά κι αυτό είναι το παράδειγμα ενός συνεταιρισμού ο οποίος επέζησε πάνω από 100 χρόνια και είναι από τους παλαιότερους στην Ελλάδα».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είναι «πολύ σημαντικό κύτταρο της παραγωγικής διαδικασίας στην περιοχή της Μαγνησίας, αλλά και στην Ελλάδα. Εχει πολύ μεγάλη ιστορία και το δίτομο έργο που παρουσιάζεται, είναι μια προσθήκη πάρα πολύ σημαντική στη γνώση μας και την ιστορική κουλτούρα του τόπου», επεσήμανε, αντίστοιχα, η κ. Λαλιώτου.

Ο συντονιστής της χθεσινής εκδήλωσης, δημοσιογράφος κ. Σαμαράς, έκανε λόγο για «ένα σημαντικό επίτευγμα της συνεταιριστικής ιδέας, που διαπρέπει στη Ζαγορά και δικαιώνεται». Το μυστικό της επιτυχημένης δράσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, έγκειται στο γεγονός ότι «η ευθύνη του καθενός γίνεται και ευθύνη συλλογική, ως προς τη λειτουργία του συνεταιρισμού, και έχει επιφέρει αυτό το συνεταιριστικό θαύμα που ζούμε».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Αντώνης Λάσκος, δήλωσε από την πλευρά του ότι η πρώτη εκατονταετηρίδα είναι το εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερη δράση στο μέλλον. «Προσπαθούμε να υπάρχει συνέχεια. Αφού εμείς μπορέσαμε και φτάσαμε τα 100 χρόνια, έχουμε υποχρέωση να φτάσουμε σε άλλα 100 και 1.000 χρόνια. Αυτός είναι ο στόχος μας, και προσπαθούμε πάρα πολύ να ανεβάσουμε τον συνεταιρισμό μας όσο πιο ψηλά μπορούμε», είπε.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου