ΤΟΠΙΚΑ

Ελπίδες για 208 υπερχρεωμένους

ελπίδες-για-208-υπερχρεωμένους-385926

Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ

Συνολικά 208 νοικοκυριά και επιχειρήσεις Στον Βόλο και τη Μαγνησία υπέβαλαν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέσω πληρεξουσίων δικηγόρων, και οι υποθέσεις τους θα συζητηθούν με βάση τον νόμο Κατσέλη.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού έληξε στις 15 Ιουνίου και το Ειρηνοδικείο Βόλου έχει ήδη προσδιορίσει για συζήτηση τις 17 από αυτές εντός του Νοεμβρίου. Η συζήτηση της πρώτης αίτησης θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου.

Η συζήτηση των υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο θα γίνεται χωρίς μάρτυρες και βάσει των όρων που δίνει ο νόμος, χωρίς παρουσία των αιτούντων. Στο Ειρηνοδικείο θα είναι μόνο οι πληρεξούσιοι δικηγόροι και βέβαια θα προβλέπεται η δυνατότητα για κατάθεση ένορκων βεβαιώσεων αντί της εξέτασης των μαρτύρων.

Ο νόμος 4745/2020 συνιστά επί της ουσίας την τελευταία ευκαιρία που έχουν υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι υποθέσεις τους να συζητηθούν και να τεθούν υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να συζητηθούν όλες εντός του 2022. Με αυτές θα συζητηθούν και οι υπόλοιπες αιτήσεις των υπερχρεωμένων που μπορεί να αφορούν σε μεταρρυθμίσεις αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή παροχή περαιτέρω στοιχείων ή απαλλαγές από χρέη, καθώς ένας υπερχρεωμένος που έχει τηρήσει τους όρους της δικαστικής απόφασης του νόμου Κατσέλη, θα πρέπει να ζητήσει με αίτησή του στη συνέχεια απαλλαγή από το χρέη που του έχει χαρίσει το δικαστήριο με την πρώτη απόφαση.

Μονόδρομοι στο εξής ο εξωδικαστικός ή η πτώχευση

Αυτή τη στιγμή τη μοναδική επιλογή που έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν τα χρέη τους είναι η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα πτώχευσης.

Ο δικηγορικός κόσμος βρίσκεται σε στάση αναμονής για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τις αιτήσεις για ένταξη οφειλετών στον νέο νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού για ρύθμιση οφειλών. Προς στιγμήν η διαδικασία είναι σε επίπεδο διερεύνησης – επεξεργασίας των αιτήσεων με τους υπερχρεωμένους οφειλέτες φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα να αναζητούν εναγωνίως διέξοδο από τους πλειστηριασμούς και το βασανιστικό κυνήγι των τραπεζών.

Οι δικηγόροι συμβουλεύουν όσοι έχουν πλειστηριασμούς ενόψει, να σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Η βεβαίωση του ευάλωτου οφειλέτη

Ο εφιάλτης των πλειστηριασμών επέστρεψε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε καταργήθηκε η παλαιά κοινή υπουργική απόφαση για τα μέτρα του κορονοϊού, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε αναστολή των αναγκαστικών διαδικασιών. Πολλοί Βολιώτες, ειδικά όσοι έχουν κατασχέσεις στην κύρια κατοικία τους, αγωνιούν για το μέλλον και αναζητούν ενημέρωση για τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να αποκτήσουν τη βεβαίωση του ευάλωτου οφειλέτη, που θα προστατεύει τη στέγη τους και θα τους στηρίζει οικονομικά στην αποπληρωμή των οφειλών, η οποία λαμβάνεται σε συνδυασμό είτε με τον εξωδικαστικό μηχανισμό είτε με την πτώχευση είτε αν έχει κατασχεθεί το ακίνητο του οφειλέτη.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, με τους κωδικούς ταυτοποίησης taxisnet. Μεταξύ άλλων επιβεβαιώνονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας, ενώ παράλληλα υποβάλλει και τις ακόλουθες υπεύθυνες δηλώσεις:

α) Οτι η κατοικία που έχει δηλωθεί στη φορολογική διοίκηση συνιστά την κύρια κατοικία του ή, σε περίπτωση μεταβολής αυτής από τον χρόνο της τελευταίας φορολογικής δήλωσης, η πλέον πρόσφατη κατοικία.

β) Οτι έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης ή ότι ο ενυπόθηκος ή ο προσημειούχος πιστωτής, σύμφωνα με την περίπτωση γ’ του άρθρου 217 του ν. 4738/2020, κατέσχεσε το ακίνητό του, που συνιστά την κύρια κατοικία ή ότι έχει καταρτιστεί σύμβαση αναδιάρθρωσης σύμφωνα με τη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών του ν. 4738/2020. γ) Οτι συντρέχουν στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις χαρακτηρισμού ως ευάλωτου σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4472/2017 και το άρθρο 217 του ν. 4738/2020.

δ) Οτι παρέχει άδεια στους χρηματοδοτικούς φορείς και στο δημόσιο για πρόσβαση, επεξεργασία και διασταύρωση των δεδομένων που περιλαμβάνονται στην αίτηση, όσο και άλλων δεδομένων του που βρίσκονται στην κατοχή των χρηματοδοτικών φορέων, για τους σκοπούς του παρόντος.

Για την απόκτηση της εν λόγω βεβαίωσης ο οφειλέτης θα πρέπει ή να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ή να του έχει κατασχεθεί το ακίνητο που συνιστά την κύρια κατοικία του ή να έχει καταρτίσει σύμβαση αναδιάρθρωσης του χρέους, σύμφωνα με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως ισχύει με τον νόμο 4738/20.

Σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις αν καταφέρει ο οφειλέτης να του εκδοθεί η βεβαίωση, τότε ως ευάλωτος, μπορεί στις δύο πρώτες περιπτώσεις να υποβάλει αίτημα μεταβίβασης και μίσθωσης της κύριας κατοικίας στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ( ο οποίος δεν έχει συσταθεί ακόμη) και στην τρίτη περίπτωση, να έχει επιδότηση από το Δημόσιο για 5 έτη για τη δόση του στεγαστικού του δανείου εξαιτίας του οποίου έχει εγγραφεί προσημείωση στην κύρια κατοικία του.

Οι πλειστηριασμοί

Αυτή τη στιγμή και μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 έχουν ανέβει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να εκποιηθούν τουλάχιστον 30 διαμερίσματα, μονοκατοικίες, μεζονέτες μόνο στον δήμο Βόλου και 20 επαγγελματικοί χώροι όπως γραφεία, βιοτεχνικά κτίρια, καταστήματα, ξενοδοχειακές μονάδες, βοηθητικοί χώροι επαγγελματικών κτιρίων. Πολίτες και επιχειρήσεις βιώνουν έναν απερίγραπτο εφιάλτη για τη διάσωση των περιουσιών τους. Το προηγούμενο διάστημα δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε κάποιο νομοθετικό πλαίσιο και βλέπουν τα περιθώρια γύρω τους να στενεύουν ασφυκτικά. Επίσης, οι όποιες απόπειρες έκαναν για διευθέτηση των χρεών έπεσαν στο κενό με τις Τράπεζες να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις, που δεν ανταποκρίνονταν στα οικονομικά τους δεδομένα και δεν μπορούσαν και δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να δώσουν ρεαλιστικές λύσεις.

Ενδιαφέρον από τους δανειολήπτες

Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα οι οφειλέτες, που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία ή αδυναμία, να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, με δύο τρόπους:

  • Είτε να ρυθμίζουν όλες τις οφειλές τους.
  • Είτε να αποκτούν μία «δεύτερη ευκαιρία» μέσω της απαλλαγής από τα χρέη τους με τον πτωχευτικό κώδικα, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ύστερα όμως από τη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων με πιθανή δυνατότητα προστασίας της κύριας κατοικίας, αν χαρακτηριστούν ως ευάλωτοι οφειλέτες. Επισημαίνεται ότι όταν ο νόμος αναφέρει προστασία της πρώτης κατοικίας εννοεί την αγορά του ακινήτου από τον ιδιωτικό φορέα, την ενοικίασή του για 12 χρόνια από τον φορέα αυτόν και τη δυνατότητα επαναγοράς της κύριας κατοικίας μετά το διάστημα αυτό.

Η δεύτερη ευκαιρία διασφαλίζει ότι τα χρέη της μιας γενιάς δεν θα μεταφέρονται στην επόμενη, διαιωνίζοντας το πρόβλημα της υπερχρέωσης.

Επίσης, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης οφειλών και με σκοπό να αποφύγουν την πτώχευση, οι επιχειρήσεις δύνανται να προσφύγουν στη διαδικασία της εξυγίανσης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου