ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης της προσφοράς

βολιώτης-της-προσφοράς-385805

Εμπρακτη αναγνώριση και έκφραση ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη προσφορά στην Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου αποτελεί η εκδήλωση, που διοργανώνεται αύριο στον Βόλο. Μεγάλοι ευεργέτες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου θα ανακηρυχθούν ο επιτυχημένος Βολιώτης επιχειρηματίας Βίκτωρ Πολίτης και η σύζυγός του Ανι, για την πολύτιμη προσφορά και τη γενναιόδωρη συνδρομή τους στο έργο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Γέννημα – θρέμμα Βολιώτης, ο κ. Πολίτης, διαπρέπει στο εξωτερικό ως προγραμματιστής, επενδυτής, μέντορας, επιχειρηματίας και φωτογράφος. Γνωστός για τις κοινωνικές του ευαισθησίες και το αίσθημα προσφοράς που τον χαρακτηρίζει, αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με ανοιχτή καρδιά και δεν διστάζει να τείνει χέρι βοήθειας, όπου υπάρχει ανάγκη.

Εχοντας δημιουργήσει τη δική του εταιρεία στην Αμερική, ανέπτυξε πρωτοποριακή δράση, δίνοντας αναπτυξιακή πνοή στην καρδιά του Χάρλεμ. Με δικές του δαπάνες ανεγέρθηκε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στον περιβάλλοντα χώρο του δημαρχείου Βόλου, σε απόσταση αναπνοής από το δημοτικό θέατρο Βόλου, αντιμετωπίζοντας με βαθιά ευαισθησία το έργο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου. Βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κοινότητας, αρωγός και συμπαραστάτης, προσφέροντας τη βοήθειά του για το κοινό καλό.

Ανυπολόγιστη η προσφορά, αλλά και το έργο του σε τριτοκοσμικές περιοχές, όπως η Δυτική Αφρική, η Νιγηρία και σε άλλες λιγότερο προνομιούχες γωνιές του πλανήτη, αποσπώντας σειρά διεθνών βραβείων.

Δικό του έργο το πρώτο έτοιμο προς κατανάλωση γεύμα χωρίς συντηρητικά στη Δυτική Αφρική, όπως και η πρώτη ολοκληρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού στη Νιγηρία, που περιλαμβάνει αποθήκευση, διανομή και εκτεταμένο δίκτυο διανομής προϊόντων.

Με δική του πρωτοβουλία πήραν ζωή εγκαταλελειμμένα σπίτια στο Χάρλεμ, για Νεοϋορκέζους μεσαίου εισοδήματος.

Ο Βίκτωρ Πολίτης κατάγεται από τον Βόλο και διαπρέπει στο εξωτερικό

Η Ανι Πολίτη

Ιατρός γυναικολόγος η Ανι Πολίτη, διετέλεσε ιατρική διευθύντρια στο Planned Parenthood, Paterson New Jersey και παράλληλα με τα ιατρικά της καθήκοντα ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση του ιατρικού προσωπικού και τον ποιοτικό έλεγχο.

Στο πεδίο της εκπαίδευσης καταγράφονται στο βιογραφικό της η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, το Morristown Memorial Hospital στο New Jersey, το Amherst στη Μασαχουσέτη, όπου ολοκλήρωσε διετές πρόγραμμα κινεζικής παραδοσιακής ιατρικής και το Ναντζίνγκ στην Κίνα.

 Χαμόγελα από τον Βίκτωρα Πολίτη και τη σύζυγό του Ανι

Πολίτης του κόσμου

Ο Βολιώτης, που τιμά τη γενέτειρά του διεθνώς, διατηρεί ακατάλυτους δεσμούς με την πόλη, την οποία επισκέπτεται με την αγαπημένη σύζυγό του Ανι και παρά το γεγονός ότι η βάση τους βρίσκεται στη Γιάφα, δεν παραλείπει να ξαναγυρίζει σε μέρη αγαπημένα, που έχουν συνδεθεί με τις μνήμες των παιδικών και νεανικών του χρόνων.

«Γεννήθηκα στην οδό Δημητριάδος 5, σε ένα σπίτι που βρισκόταν απέναντι από το δημαρχείο του Βόλου. Οι γονείς μου ονομάζονταν Ρόζα και Ηλίας και ο αδελφός μου, Μωϋσής, κατοικεί στην Αμερική. Ο πατέρας μου διατηρούσε εμπορικό μαγαζί στην Ερμού, πολύ κοντά στην Κοραή. Ο μπαμπάς συνέχισε τη δουλειά του παππού μου, Βίκτορα. Ο παππούς μου είχε πάρα πολλούς πελάτες στα νησιά και στα χωριά και συνέχιζαν να πηγαίνουν στο κατάστημα γενικού εμπορίου του πατέρα μου, για να αγοράζουν από πιρούνια μέχρι οτιδήποτε ακόμη χρειαζόταν ένα σπίτι» αφηγείται ο κ. Πολίτης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Με ανάμεικτα συναισθήματα ανατρέχει στα μαθητικά του χρόνια στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου, τον σεισμό του ’55 που «πλήγωσε» τον πάνω όροφο του πατρικού του σπιτιού κι όπως θυμάται ο ίδιος «η αυλή είχε γεμίσει από τα φρούτα που έπεφταν από τα δέντρα».

Με δεκάδες υποτροφίες στο βιογραφικό του και όρεξη για μάθηση και κατάκτηση της γνώσης, άνοιξε τα φτερά του σε νεαρή ηλικία, ταξιδεύοντας στο εξωτερικό. «Οταν ήμουν 17 ετών, το 1967, πήρα μια υποτροφία για το Κέιμπριτζ, για να καλυτερέψω τα αγγλικά μου και όταν επέστρεψα, τέλειωσα το Γυμνάσιο» αφηγείται με συγκίνηση.

Παρ’ ότι φοίτησε με υποτροφία σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, «δεν έλαβα ποτέ δίπλωμα. Εφυγα από τον Βόλο έχοντας κατά του την «Ιθάκη» του Καβάφη και υποσχέθηκα στον εαυτό μου να συνεχίσω το ταξίδι. Με δέχτηκαν σε Πανεπιστήμια με υποτροφίες, με έστειλαν στη Γαλλία, στην Αμερική με υποτροφία και όπου υπήρχε η δυνατότητα να διευρύνω το αντικείμενο των σπουδών μου, το έκανα. Είχα μάθει αγγλικά και γαλλικά στον Βόλο, έμαθα τα εβραϊκά στο Ισραήλ. Εκεί με δέχτηκαν αρχικά στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια στο Τελ Αβίβ. Μελέτησα ιστορία και ψυχολογία, πολιτικές επιστήμες, την ιστορία της Μέσης Ανατολής» τονίζει.

Πολύπλευρη δράση

Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, αναζήτησε εργασία στην Αμερική, εργάστηκε σε αλυσίδα εστιατορίων στη Βοστώνη, κατόπιν στη Νέα Υόρκη κι όπως αναφέρει «έγινα διευθυντής και κατάφερα να μεγαλώσω την επιχείρηση. Διαπίστωσα ότι χωρίς να ξέρω το επάγγελμα, με θέληση μπορώ να συνεχίσω και να επιτύχω και από κει συνέχισα».

Ανέπτυξε επενδυτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αμερική, δημιούργησε τη δική του εταιρεία, στην οποία συνεργάστηκε με τον αδελφό του και από το μεγαλόπνοο σχέδιο ανάπτυξης στο Χάρλεμ, αποφάσισε να διευρύνει τη δραστηριότητά του και σε χώρες που δύσκολα θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτές, όπως η Λιθουανία.

Με καινοτόμα αναπτυξιακά προγράμματα στις αποσκευές του, ο Βίκτωρ Πολίτης μεγαλούργησε και εξακολουθεί να μεγαλουργεί στα 71 του χρόνια, διατηρώντας τη νεανική του διάθεση και το κέφι του για δουλειά και δημιουργία.

Βολιώτης του κόσμου, άνθρωπος με ανοιχτή καρδιά και όρεξη για μάθηση και δράση, συνεχίζει να εργάζεται, αλλά και να δημιουργεί ως φωτογράφος, αφιερώνοντας τα έσοδα των δύο βιβλίων του για τη Νιγηρία στα ορφανά παιδιά, που ζουν στη συγκεκριμένη χώρα.

«Μετά από πολλά χρόνια διαμονής στην Αμερική, η βάση μου είναι στο Ισραήλ και συγκεκριμένα στη Γιάφα, λιμάνι επί 4.000 χρόνια. Αγοράσαμε ένα παλιό σπίτι σχεδόν 300 ετών πριν από δώδεκα χρόνια, το ανακαινίσαμε και διαμένουμε πλέον εκεί. Εχουμε κρατήσει ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη για να μπορούμε να επισκεπτόμαστε τον γιο μας Ντέιβιντ, ο οποίος διαθέτει τη δική του επιχείρηση και η κόρη μας Μάγια, με την οικογένειά της, είναι κοντά μας» υπογραμμίζει ο Βίκτωρ Πολίτης.

Βραβεία προσφοράς

Πληθώρα βραβείων υπογραμμίζει την πολύπλευρη προσφορά, το καινοτόμο έργο και τις δράσεις φιλανθρωπίας που αναπτύσσει.

Προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση, αναδείχθηκε επιχειρηματίας της χρονιάς από το περιοδικό Inc. και τον Ernst & Young.

Ελαβε βραβείο για την Εκπαιδευτική Αριστεία για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Εργων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Βραβείο Λαμπτήρα Γνώσης από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ισραήλ, από το Ιδρυμα «Σώστε τα παιδιά».

Πραγματοποιεί διαλέξεις σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων και έχει υπηρετήσει στα διοικητικά συμβούλια διαφόρων οργανισμών.

Ελαβε υποτροφίες και σπούδασε στο Bell School of Languages στο Cambridge, Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη και στο Ecole d ’Administration στο Παρίσι.

Οπως επισημαίνει ο ίδιος, δεν κατέχει διπλώματα, αλλά δίδαξε σε μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για οκτώ χρόνια και στο City College της Νέας Υόρκης επί τρία χρόνια. Δίδαξε και καθοδήγησε φοιτητές MBA στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και στο Lagos Business School.

Αριστείο φιλανθρωπίας

Αμέτρητες οι προσφορές που πραγματοποιεί με τη σύζυγό του Ανι, υπογραμμίζοντας ότι «προτιμώ να βοηθώ διακριτικά τους ανθρώπους και να μη γίνεται γνωστή η συγκεκριμένη δραστηριότητα».

Αναφερόμενος στην απόδοση τιμής από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου προς το πρόσωπό του, αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Δεν βοηθώ για να λάβω ανταπόδοση. Σέβομαι, όμως, την επιθυμία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, που τη νιώθω σαν το σπίτι μου και με ευχαρίστηση αποδέχομαι την τιμή μαζί με τη σύζυγό μου».

Στον Βόλο έρχεται τακτικά, κάθε δύο με τρεις μήνες, όπως αναφέρει, και αγαπά πολύ τα ταξίδια. «Ο Βόλος είναι πάντα προορισμός, αλλά επισκεπτόμαστε πολλά μέρη», σημειώνει ο Βίκτορας Πολίτης, στοργικός σύζυγος, πατέρας και παππούς τεσσάρων υπέροχων εγγονιών.

Γεμάτη περιπέτεια και γνώση η δική του Ιθάκη, που εξελίχθηκε με πηγή έμπνευσης και αφετηρία το ομώνυμο ποίημα του Καβάφη, για να γεμίσει τη ζωή και την ψυχή του με όμορφα συναισθήματα και το μεγαλείο της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Εκδήλωση τιμής και υποτροφίες σε φοιτητές

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργανώνουν για δέκατη τρίτη χρονιά τελετή απονομής υποτροφιών σε φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που διακρίθηκαν για τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις και το ήθος τους.

Οι υποτροφίες είναι ευγενική χορηγία της οικογένειας του αείμνηστου δωρητή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Ζαχαρία Σακκή.

Επίσης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου θα ανακηρύξει τα επίτιμα μέλη της Βίκτωρ και Ανι Πολίτη σε μεγάλους δωρητές της, τιμώντας τη γενναιόδωρη και συνεχή συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση δραστηριοτήτων της Κοινότητας, με τελευταία το έργο της συνολικής ανάπλασης των χώρων του Εβραϊκού Κοιμητηρίου. «Ο Βίκτωρ Πολίτης, παλαιό μέλος της Κοινότητας, ο οποίος πλέον ζει στο εξωτερικό, και η σύζυγός του αποτελούν πολύτιμα παραδείγματα εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα Ergon Showground (Πολυχώρος Τσαλαπάτα, Βόλος).

Θα τις παρουσιάσουν η Ράνια Γάτου, από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Νίκος Βαραλής, δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Ορθόδοξη Μαρτυρία».

Συμμετέχουν η Μαριάντζελα Χατζησταματίου-Σοπράνο και ο Νίκος Παναγιωτίδης-κιθάρα. Στην εκδήλωση, θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό – Covid19.

Για να εισέλθουν οι παριστάμενοι στον χώρο της εκδήλωσης, πρέπει να συμπληρώσουν την παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/oejWYrsS6bbKt1eq8 έως και σήμερα Κυριακή 3 Οκτωβρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου