ΤΟΠΙΚΑ

Πονοκέφαλος για το πράσινο σκουλήκι

πονοκέφαλος-για-το-πράσινο-σκουλήκι-378959

Επί ποδός οι παραγωγοί για την προστασία των βαμβακοκαλλιεργειών

Ανθεκτικές προς το παρόν οι βαμβακοκαλλιέργειες στη Μαγνησία στο «πράσινο σκουλήκι». Ωστόσο οι καλλιεργητές τόσο στον κάμπο όσο και στην περιοχή του Αλμυρού βρίσκονται επί ποδός λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για την φυτοπροστασία των βαμβακοκαλλιεργειών, καθώς σε περιοχές της γειτονικές Λάρισας όπως το Αρμένιο, το Κιλελέρ και το Ομορφοχώρι, στις αυτοψίες που έγιναν διαπιστώθηκε ύπαρξη πράσινου σκουληκιού.

Έως τώρα οι επιτόπιοι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από γεωπόνους δεν έδειξαν σημαντικές προσβολές από πράσινο σκουλήκι, καθώς εγκαίρως οι περισσότεροι παραγωγοί έκαναν επεμβάσεις με φιλικά προς το περιβάλλον φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες απευθύνουν συστάσεις στους καλλιεργητές καθώς διανύουμε την κρισιμότερη περίοδο για τυχόν προσβολές στη βαμβακοκαλλιέργεια, για αυτό και συνιστάται στους παραγωγούς να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν τα χωράφια τους κάθε 2 ημέρες, προκειμένου να διαπιστώσουν έγκαιρα την παρουσία προνυμφών (σκουληκιών). Η επιθεώρηση των χωραφιών συνιστάται να γίνεται το πρωί ή το απόγευμα, διασχίζοντας διαγώνια το χωράφι εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία.

Στο παρόν στάδιο καλλιέργειας, το κατώτατο όριο επέμβασης για το πράσινο σκουλήκι είναι 6-8 ζωντανές νεαρές προνύμφες (σκουλήκια) κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά.

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, στο στάδιο της καρποφορίας είναι αναγκαία η δειγματοληψία 100 καρυδιών 2 εβδομάδων. Εφόσον διαπιστωθεί κατά το άνοιγμά τους προσβολή τουλάχιστον στο 5%, τότε και μόνο γίνεται χημική επέμβαση με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

Η χημική καταπολέμηση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται στο 1ο ή στο 2ο στάδιο της προνύμφης (μήκος έως 1 εκατοστό), διότι οι μεγαλύτερης ηλικίας προνύμφες είναι πιο ανθεκτικές στα εντομοκτόνα.

Σημαντικό επίσης σύμφωνα με τις υπηρεσίες είναι να μη γίνεται άσκοπη και προληπτική χημική καταπολέμηση (ιδιαίτερα με μη εκλεκτικά εντομοκτόνα), που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού των ωφέλιμων. Η ύπαρξη ωφέλιμων – φυσικών εχθρών σε μια καλλιέργεια είναι πολύ σημαντική, καθώς περιορίζει σημαντικά τους πληθυσμούς του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού αλλά και δευτερεύοντες εχθρούς (αλευρώδης, αφίδες), που μπορούν να προκαλέσουν ποιοτική υποβάθμιση.

Τέλος, όπου κριθεί αναγκαίο συνιστάται η χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης. Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου (τηλ. 24210-66525).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου