ΤΟΠΙΚΑ

Κατεδαφίστηκε το ιστορικό καφέ «Γιούσουρι»

κατεδαφίστηκε-το-ιστορικό-καφέ-γιού-37596

Στις μπουλντόζες «παραδόθηκε» χθες το ιστορικό «Γιούσουρι» απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου. Το αναψυκτήριο-μπαρ που ήταν συνυφασμένο με τις καλοκαιρινές εξόδους κυρίως της νεολαίας και μεγάλωσε γενιές και γενιές, είχε μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε εστία μόλυνσης και παραβατικότητας. Στη θέση του θα δημιουργηθεί πάρκο αναψυχής και περιπάτου για όλους τους δημότες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η αίγλη του «Γιούσουρι» χάθηκε όταν τον Οκτώβριο του 2015 ο μισθωτής του αναγκάστηκε να μαζέψει τον εξοπλισμό του και να φύγει, εγκαταλείποντας τον χώρο και αναζητώντας αλλού επαγγελματική στέγη. Ο χώρος όπου φιλοξενούνταν το γραφικό αναψυκτήριο επί χρόνια ολόκληρα, είναι πάνω στη γραμμή του αιγιαλού και ήταν το μοναδικό κομμάτι που δεν νομιμοποιήθηκε μαζί με τα υπόλοιπα κτίρια που βρίσκονταν στην αιγιαλίτιδα ζώνη από τον Αγιο Κωνσταντίνο έως τον Αναυρο.

Μάλιστα υπήρχε ένα ιδιόμορφο καθεστώς: το μισό ανήκε στον Δήμο Βόλου και το άλλο μισό στην Κτηματική Υπηρεσία. Δημιουργήθηκαν πολεοδομικά ζητήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδοθεί άδεια λειτουργίας.

Ετσι από το 2015 και μετά κανείς δεν μπορούσε να προχωρήσει στην εκμίσθωση του χώρου.

Το αναψυκτήριο καφέ-μπαρ που επί τουλάχιστον 17 χρόνια ήταν σημείο αναφοράς και συνυφασμένο με τις καλοκαιρινές εξόδους στην πόλη, κατέβασε ρολά…

Η εγκατάλειψη του χώρου σήμανε και τη μετατροπή του σε εστία μόλυνσης. Τρωκτικά, σκουπίδια βρίσκονταν στον χώρο, ο οποίος μάλιστα είχε καταστεί και άντρο ναρκομανών. Ακόμη και άστεγοι έβρισκαν απάγκιο για να κοιμούνται.

Όλα αυτά ακριβώς απέναντι από την παιδική χαρά όπου παίζουν μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Θανάση Σταυρίδη υπήρχε επιπλέον ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, δεδομένου ότι το λυόμενο ήταν κατασκευασμένο από ξύλο. Ετσι κινήθηκαν οι διαδικασίες: η πολεοδομία έκρινε επικίνδυνο το κτίριο και εκδόθηκε πρωτόκολλο κατεδάφισης.

Χθες, συνεργεία του Δήμου Βόλου προχώρησαν στην κατεδάφισή του. Επί τόπου βρέθηκε ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος και μέλη της δημοτικής αρχής.

«Το κτίριο που γκρεμίζουμε είναι χαρακτηριστικό δείγμα της παθογένειας του ελληνικού κράτους. Το μισό ανήκε στον Δήμο Βόλου και το άλλο μισό στην Κτηματική Υπηρεσία. Τα τελευταία χρόνια, οπότε και έφυγε ο μισθωτής, δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί και μετατράπηκε σε εστία μόλυνσης. Μέχρι και ναρκομανείς είχαν βρει στέκι απέναντι από την παιδική χαρά. Είχαμε βρει ακόμη και σύριγγες. Ηταν γενικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο κ. Μπέος.

Όπως ανέφερε, μετά το γκρέμισμα ο χώρος θα αποκατασταθεί, θα μπουν παγκάκια και φωτισμός. «Θα αναπλαστεί και θα αναβαθμιστεί με στόχο να γίνει χώρος αναψυχής και περιπάτου για τους δημότες κάθε ηλικίας. Πιστεύουμε ότι μέσα στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα θα το έχουμε παραδώσει», πρόσθεσε ο δήμαρχος Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου