ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός για πράσινο σκουλήκι στη Μαγνησία

συναγερμός-για-πράσινο-σκουλήκι-στη-μ-375729

Προειδοποιήσεις σε βαμβακοκαλλιεργητές των Δήμων Αλμυρού και Ρ. Φεραίου

Προειδοποιήσεις για τους βαμβακοκαλλιεργητές εξέδωσαν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και της Ροδόπης με αφορμή την εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών πράσινου σκουληκιού σε βαμβακοφυτείες.

Ειδικότερα «να ελέγξουν άμεσα τις φυτείες τους και να προβούν σε ψεκασμούς μόνο εάν διαπιστώσουν ότι οι πληθυσμοί του πράσινου σκουληκιού βρίσκονται πάνω από το οικονομικό όριο επέμβασης, συνιστά στους παραγωγούς, με έκτακτη ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Από τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν οι γεωπόνοι της Υπηρεσίας στις βαμβακοφυτείες τις τελευταίες ημέρες, σε διάφορες περιοχές του Νομού, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν βαμβακοφυτείες όπου η 2η γενιά του πράσινου σκουληκιού έχει αναπτύξει πληθυσμούς προνυμφών που κατά θέσεις άρχισαν να υπερβαίνουν το οικονομικό όριο επέμβασης.

Παράλληλα με βάση τις συλλήψεις των ακμαίων στις φερομονικές παγίδες διαφαίνεται ότι ξεκίνησε και η 3η γενιά του πράσινου σκουληκιού η οποία εμφανίζει σημαντική δυναμική.

Σε σχετική ανακοίνωσή της και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, διαπιστώνει μετά από επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες, υψηλά επίπεδα προσβολών από την δεύτερη γενιά του εντόμου στις βαμβακοφυτείες.

Μάλιστα καλεί για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας στο πλαίσιο του προγράμματος «Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας καλλιεργητικής περιόδου 2015».

Συγκεκριμένα οι γεωπόνοι της Υπηρεσίας διαπιστώνουν αυτή την εποχή τα βαμβακόφυτα εμφανίζουν πλήρη ανθοφορία και καρπόδεση σε ποσοστό 50-70% των ανθέων τους.

Από την παρακολούθηση των παγίδων για το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι που έχει εγκαταστήσει η Υπηρεσία στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές των Δήμων Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού, διαπιστώνεται ότι οι μέχρι τώρα συλλήψεις ακμαίων πράσινου σκουληκιού (δεύτερη γενιά του εντόμου) βρίσκονται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, ειδικά στις περιοχές «Αγιος Δημήτριος», «Αερινό» και «Στεφανοβίκειο» του Δήμου Ρήγα Φεραίου και «Αργιλοχώρι» και «Μπόζαλο» του Δήμου Αλμυρού.

Μάλιστα ύστερα από επιτόπιες παρατηρήσεις και δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν κατά τόπους σε καρύδια βαμβακιού, διαπιστώνονται μέτριοι έως υψηλοί πληθυσμοί προνυμφών σε χτένια και άνθη αλλά όχι στα καρύδια.

Παράλληλα από την παρακολούθηση του δικτύου φερομονικών παγίδων προκύπτει αύξηση κατά τόπους των ακμαίων της 2ης γενιάς του ρόδινου σκουληκιού.

Σχετικά αυξημένες συλλήψεις ενήλικων ρόδινου σκουληκιού στις παγίδες διαπιστώνονται στις τοποθεσίες «Αγιοι Ανάργυροι» και «Κονταρόλακκα» του Δήμου Αλμυρού και στο «Αερινό» του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ενώ σε δειγματοληψίες που έγιναν σε καρύδια βαμβακιού δεν διαπιστώθηκε προσβολή αυτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου